439
Ενας άνδρας μεταφέρει ένα κορίτσι ενώ διασχίζουν ποτάμι μεταξύ Γουατεμάλας και Μεξικού στην πορεία τους προς τις ΗΠΑ | REUTERS/Adrees Latif

Με χιλιάδες στρατιώτες θα σταματήσει ο Τραμπ το καραβάνι των μεταναστών

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2018, 11:45
Ενας άνδρας μεταφέρει ένα κορίτσι ενώ διασχίζουν ποτάμι μεταξύ Γουατεμάλας και Μεξικού στην πορεία τους προς τις ΗΠΑ
|REUTERS/Adrees Latif

Με χιλιάδες στρατιώτες θα σταματήσει ο Τραμπ το καραβάνι των μεταναστών

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2018, 11:45

Η επιχείρηση «Πιστός Πατριώτης» θα είναι το «όπλο» των ΗΠΑ για να ανακόψουν την πορεία χιλιάδων μεταναστών από χώρες της Κεντρικής Αμερικής που θέλουν να φτάσουν στη χώρα, μια πορεία που κατά τον Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι τίποτα άλλο από εισβολή, η οποία θα έχει την στρατιωτική απάντηση που πρέπει, χωρίς να λογαριάζει η χώρα το κόστος.

Το ανθρώπινο κύμα απασχολεί έντονα τη ρητορική του Τραμπ τις τελευταίες ημέρες, ο οποίος δηλώνει ότι δεν θα περάσουν, ενώ ρίχνει και ευθύνες στις χώρες της περιοχής που δεν κάνουν κάτι για να τους σταματήσουν όσοι τις διασχίζουν.

Αυτή τη στιγμή δεκάδες χιλιάδες μετανάστες μεταξύ των συνόρων της Γουατεμάλας και των ΗΠΑ κινούνται προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι δύο μεγαλύτερες ομάδες έχουν 3.500 και 3.000 ανθρώπους αντίστοιχα.

«Πρόκειται για εισβολή»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει να κρατήσει τους μετανάστες «σε πόλεις από σκηνές» και να αναπτύξει περισσότερους από 5.000 στρατιώτες για τους φυλάνε, η αποστολή των οποίων στα σύνορα με το Μεξικό ανακοινώθηκε από τον στρατό.

«Αν ζητήσουν άσυλο, θα τους κρατήσουμε μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους. Θα τους κρατήσουμε, θα κατασκευάσουμε πόλεις από σκηνές, θα στήσουμε σκηνές παντού εκεί κάτω», δήλωσε τη Δευτέρα ο Τραμπ στο αγαπημένο τηλεοπτικό σταθμό, το Fox News.

«Θα ξοδέψουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, θα στήσουμε σκηνές και οι μετανάστες θα πρέπει να περιμένουν και, αν λάβουν άσυλο, θα φύγουν», είπε ακόμη.

Βρήκε μάλιστα την ευκαιρία και για μια επίθεση στον προκάτοχό του. «Εμείς, αντίθετα με τον Ομπάμα και τους άλλους, θα πάρουμε τους ανθρώπους και θα τους βάλουμε εκεί και θα περιμένουν. Όταν οι άνθρωποι δουν τι συμβαίνει, θα έρθουν πολύ λιγότεροι», εξήγησε.

«Πολλά μέλη συμμοριών και πολύ κακοί άνθρωποι έχουν διεισδύσει στο καραβάνι που κατευθύνεται προς τα νότια σύνορά μας», έγραψε ακόμη τη Δευτέρα στο Twitter, επαναλαμβάνοντας δηλώσεις που είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα.

Σχέδια από τον στρατό

Οι δηλώσεις του Τραμπ έγιναν αφού ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο ασφαλείας του προέδρου για την αντιμετώπιση των μεταναστών από την Ονδούρα.

«Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα αναπτύξουμε περισσότερους από 5.200 στρατιώτες στα νοτιοδυτικά σύνορα», οι οποίοι θα προστεθούν στα περίπου 2.100 μέλη της Εθνοφρουράς που έχουν ήδη κινητοποιηθεί, επισήμανε ο στρατηγός Τένεσι Ο’ Σόνεσι, επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή της επιχείρησης αυτής», πρόσθεσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για έναν αριθμό πολύ μεγαλύτερο από τους 800 στρατιώτες στους οποίους είχε αναφερθεί την προηγούμενη εβδομάδα το Πεντάγωνο.

Η επιχείρηση με την ονομασία «Πιστός Πατριώτης» θα ενισχύσει τα συνοριακά φυλάκια των ΗΠΑ από το Τέξας ως την Καλιφόρνια και θα προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη στα μέλη της υπηρεσίας τελωνείων και προστασίας των συνόρων (CBP) σε άλλες περιοχές που δεν φυλάσσονται εξίσου καλά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...