522
Χουάν Γκουαϊντό και Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθούν το πρωί της Παρασκευής στην Ελβετία | Reuters/SOOC/CreativeProtagon

Ραντεβού Μητσοτάκη – Γκουαϊντό στο Νταβός

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2020, 17:04
Χουάν Γκουαϊντό και Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθούν το πρωί της Παρασκευής στην Ελβετία
|Reuters/SOOC/CreativeProtagon

Ραντεβού Μητσοτάκη – Γκουαϊντό στο Νταβός

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2020, 17:04

Μια ευρεία γκάμα συναντήσεων –καθηγητές, επιχειρηματίες, πολιτικούς– θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νταβός, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του οποίου θα συμμετάσχει το διήμερο 23-24 Ιανουαρίου. Ξεχωρίζουν πάντως τα τετ α τετ του Πρωθυπουργού με τη νέα σιδηρά κυρία της γερμανικής πολιτικής σκηνής, πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών, Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ και με τον Χουάν Γκουαϊντό της Βενεζουέλας.

Η περίπτωση του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου της Βενεζουέλας είναι ενδιαφέρουσα καθώς η αναγνώρισή του από την Αθήνα ήταν μια από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη τον περασμένο Ιούλιο (εδώ).

Συνιστούσε δε αυτή η καλοκαιρινή ενέργεια, μια κομβική μεταστροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στη Λατινική Αμερική, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σταθεί πεισματικά –και σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη– στο πλευρό του Νικολάς Μαδούρο.

Ισως να μην είναι δε τυχαίο ότι ο Γκουαϊντό, προτού μεταβεί στην Ελβετία συναντήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά. Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η ακλόνητη υποστήριξη της ΕΕ στην προσπάθεια του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης να κατοχυρωθεί η δημοκρατία και η ελευθερία στη Βενεζουέλα.

Ο κ. Σχοινάς ήταν ο πρώτος ευρωπαίος αξιωματούχος με τον οποίο συναντήθηκε ο βενεζουελάνος πολιτικός.

https://twitter.com/MargSchinas/status/1219960165203693569

Πίσω στο Νταβός, στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης βρίσκεται η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε δύο εκδηλώσεις του WEF, ενώ θα έχει σειρά διμερών επαφών με σημαντικούς διεθνείς οικονομικούς παράγοντες στο περιθώριο του Φόρουμ.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της διοργάνωσης, διαμορφώνεται ως εξής:

-Την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, στις 12.30 ώρα Ελλάδας, ο Kυριάκος Μητσοτάκης θα συνομιλήσει, παρουσία κοινού, με τον καθηγητή Ιστορίας των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Στάνφορντ, Νάιαλ Φέργκιουσον. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί σε live streaming.

-Την ίδια ημέρα, στις 15.30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε πάνελ με θέμα «Αναζητώντας ένα Πράσινο New Deal», στο οποίο θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε. Το πάνελ θα μεταδοθεί σε live streaming.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Νταβός, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει επενδυτές και εκπροσώπους μεγάλων ξένων επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ENEL, Φραντσέσκο Σταράτσε, τη διευθύνουσα σύμβουλο της Visa Europe, Σαρλότ Χογκ, τον πρόεδρο του Bloomberg, Πίτερ Τ. Γκράουερ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Japan Bank for International Cooperation (JBIC), Ταντάσι Μαέντα, την οικονομική διευθύντρια της Heineken, Λοράνς Ντεμπρού και τον επικεφαλής της Google για τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Ματ Μπρίτιν.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα έχει στο Νταβός διεθνείς διμερείς πολιτικές επαφές:

-Την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, στις 17.45 ώρα Ελλάδας, ο Kυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την υπουργό Αμυνας της Γερμανίας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ.

-Αμέσως μετά, στις 18.30 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ.

-Την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, στις 10.30 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊντό.

-Αμέσως μετά, στις 11.15 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Νεσιρβάν Μπαρζανί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...