439
|

Με «πράσινη κορδέλα» Βουλή και Ομόνοια

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 11:29

Με «πράσινη κορδέλα» Βουλή και Ομόνοια

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 11:29

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) και των μελών της Συλλόγων Ασθενών ΑγκαλιάΖΩ και ΚΕΦΙ, η Βουλή των Ελλήνων και ο Δήμος Αθηναίων φωταγώγησαν το κτίριο της Βουλής και το σιντριβάνι της Ομόνοιας με το πράσινο χρώμα, που συμβολίζει την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα.

Το σύνθημα της καμπάνιας «Light It Green» αποτέλεσε το κάλεσμα στην ενημέρωση του κόσμου για το λέμφωμα, την πρόληψη αλλά και τις σημαντικές εξελίξεις της επιστήμης σε ό,τι αφορά τη θεραπεία των δύσκολα αντιμετωπίσιμων ασθενειών.

Κι αυτό επειδή η Ελλάδα καταγράφει αρνητική πρωτιά, με τα περισσότερα νέα περιστατικά παγκοσμίως, σύμφωνα την ανακοίνωση των συλλόγων ασθενών. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας καταγράφονται 5,3 περιστατικά λεμφώματος ανά 100.000 ανθρώπους, ενώ ο μέσος όρος διεθνώς είναι 1 περιστατικό ανά 100.000 κατοίκους.

Η πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Καίτη Αποστολίδου, ανέφερε ότι «το λέμφωμα, παρά το γεγονός ότι αποτελεί τον 5ο συχνότερο καρκίνο στην Ευρώπη, παραμένει ακόμα ένας «παραμελημένος» καρκίνος, για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν επαρκή ενημέρωση. Αν η νόσος διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, το 75%-95% των ασθενών θεραπεύονται. Πολλές φορές όμως η διάγνωσή της δεν γίνεται έγκαιρα, γιατί τα «συμπτώματά» της θεωρούνται κοινά και συνηθισμένα, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να τα παραβλέπουμε. Για τους λόγους αυτούς, η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του σωστού τύπου λεμφώματος και η χρησιμοποίηση νέων, τεχνολογικά εξελιγμένων διαθέσιμων θεραπειών μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, ώστε να θεραπεύει πλήρως την ασθένεια ή να την ελέγχει επαρκώς, ώστε η ποιότητα ζωής των ασθενών να μην επηρεάζεται αρνητικά».

Με πράσινο φως και το συντριβάνι της Ομόνοιας

«Ο Ομιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ στηρίζει τις δράσεις που πραγματοποιούνται στις 15 Σεπτεμβρίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα. Η εμφάνιση του συγκεκριμένου αιματολογικού καρκίνου είναι αρκετά συχνή στη χώρα μας και για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η ενημέρωση και η πρόληψη. Η έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση μπορεί να αποβεί σωτήρια» σχολίασε η πρόεδρος του ΟΕΚΚ-ΑγκαλιάΖΩ Αναστασία Πασακοπούλου.

Από την πλευρά της, η Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών ΚΕΦΙ, επισήμανε ότι «η συνεχής και άοκνη έρευνα πάνω στο λέμφωμα το έχουν μετατρέψει από θανατηφόρα ασθένεια σε μια χρόνια νόσο. Αν επιστήμη σημαίνει, μεταξύ άλλων, να οραματίζεσαι το ανέφικτο, τότε η έρευνα για το λέμφωμα βρίσκεται στην αιχμή της επιστημονικής δραστηριότητας. Οι καινοτόμες θεραπείες, η ανάπτυξη της μοριακής βιολογίας έχουν συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Επιστήμονες με ευαισθησία στον ασθενή, τόσο από πλευράς οικονομικής όσο και ογκολογικής, έχουν ενώσει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους, με στόχο τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς με λέμφωμα. Σκοπός είναι η δημιουργία στρατηγικής για τη διαχείριση του καρκίνου, ώστε να υπάρξει βέλτιστη πρακτική σε περιβάλλον οικονομικών περιορισμών».