Ελεγχος στα σύνορα Κοσόβου - Σερβίας στο χωριό Γιαρίντζε - το θέμα με τις πινακίδες των ΙΧ κόντεψε να προκαλέσει μείζονα κρίση | REUTERS/Laura Hasani/File Photo
Επικαιρότητα

Με παρέμβαση ΗΠΑ και Βρυξελλών έληξε τη νύχτα η κρίση με τις σερβικές πινακίδες στο Κόσοβο

Πάγωσε και πάλι η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να επιβάλει πρόστιμο σε όσους Σέρβους κινούνται με ΙΧ με πινακίδες που έχουν εκδώσει οι Αρχές του Βελιγραδίου. Καθοριστική η παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα
Protagon Team

Σε συμφωνία της ύστατης στιγμής κατέληξαν τη νύχτα της Τετάρτης οι κυβερνήσεις του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, προκειμένου να λάβει τέλος η σχεδόν διετής διένεξή τους για τις πινακίδες των αυτοκινήτων στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, μια κρίση που η Δύση φοβόταν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στο ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων και να επαναφέρει τον πόλεμο σε αυτήν την ταραγμένη γωνιά της Ευρώπης.

Τη συμφωνία ανακοίνωσε το βράδυ ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοσέπ Μπορέλ.

«Εχουμε συμφωνία», συνόψισε ο Μπορέλ μέσω Twitter, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Προς μεγάλη ικανοποίησή μας ανακοινώνουμε ότι οι επικεφαλής διαπραγματευτές του Κοσόβου και της Σερβίας με τη διευκόλυνση της ΕΕ συμφώνησαν στα μέτρα για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να επικεντρωθούμε πλήρως στην πρόταση για την εξομάλυνση των σχέσεών τους».

Οι αρχές στο Κόσοβο σκόπευαν να αρχίσουν από την Πέμπτη να επιβάλλουν πρόστιμο σε περίπου 10.000 σέρβους οδηγούς που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πινακίδες που έχουν εκδοθεί από τις αρχές του Βελιγραδίου.

Η προηγούμενη απόπειρα να κλειστεί συμφωνία απέτυχε τη Δευτέρα, καθώς ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Αλμπιν Κούρτι και ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συναίνεση και η Πρίστινα ανέβαλε την έναρξη της επιβολής των προστίμων για 48 ώρες, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

«Η Σερβία θα σταματήσει να εκδίδει πινακίδες κυκλοφορίας για αυτοκίνητα σε πόλεις του Κοσόβου και το Κόσοβο θα αναστείλει κάθε περαιτέρω ενέργεια που σχετίζεται με την έκδοση νέων αριθμών κυκλοφορίας», σύμφωνα με τον Ζοσέπ Μπορέλ.

Οι αρχές του Κοσόβου αποπειράθηκαν φέτος να επιβάλουν στα μέλη της σερβικής μειονότητας την αλλαγή των παλαιών πινακίδων κυκλοφορίας τους, που είχαν εκδοθεί πριν από το 1999, όταν η επαρχία ήταν ακόμη μέρος της Σερβίας. Ομως οι Σέρβοι που ζουν κυρίως στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου προέβαλαν αντίσταση, ορισμένες φορές βίαιη.

Περίπου 50.000 Σέρβοι που ζουν εκεί αρνούνται να αναγνωρίσουν την εξουσία της Πρίστινας και συνεχίζουν να θεωρούν ότι είναι πολίτες της Σερβίας.

Η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι από την πλευρά της ευχαρίστησε την Ουάσιγκτον για τη συμφωνία.

«Η υποστήριξή τους (των ΗΠΑ) στη διαδικασία διαλόγου ανάμεσα στο Κόσοβο και στη Σερβία είναι εκ των ων ουκ άνευ. Το Κόσοβο αισθάνεται ευγνωμοσύνη», ανέφερε η Βιόσα Οσμάνι μέσω Twitter.