1103
Ο Ζοσέ Μουρίνιο, την περίοδο που καθόταν στον πάγκο της Τσέλσι, με το πάντα βλοσυρό ύφος του | Reuters

Με παλτό ή κοντομάνικο, ο Μουρίνιο στη Γιουνάιτεντ

Sportscaster Sportscaster 21 Φεβρουαρίου 2016, 17:28
Ο Ζοσέ Μουρίνιο, την περίοδο που καθόταν στον πάγκο της Τσέλσι, με το πάντα βλοσυρό ύφος του
|Reuters

Με παλτό ή κοντομάνικο, ο Μουρίνιο στη Γιουνάιτεντ

Sportscaster Sportscaster 21 Φεβρουαρίου 2016, 17:28

Αν ήταν μυστικό, την έκανε την… πατάτα η κυρία Μπέντι Μοράτι, διευθύντρια ποδοσφαίρου της Ιντερ και αδερφή του Μάσιμο Μοράτι, πρώην ιδιοκτήτη και προέδρου του ιταλικού συλλόγου. Αποχωρώντας από το εστιατόριο του Μιλάνο στο οποίο είχε μόλις δειπνήσει με τον Ζοσέ Μουρίνιο, μαζί με πολυάριθμη -εκλεκτή- παρέα, έπεσε πάνω σε δημοσιογράφους.

«Επιστρέφει στην Ιντερ ο Ζοσέ;», τη ρώτησαν. «Οχι, δυστυχώς… Αλλά είναι πολύ χαρούμενος που θα συνεχίσει την καριέρα του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και η αλήθεια είναι ότι μας λείπει πολύ, ιδίως ως άνθρωπος», τους απάντησε η «σιδηρά κυρία» της ιταλικής ομάδας. Είτε ήθελε να το πει είτε της ξέφυγε, αποκλείεται να μην κατάλαβε καλά τι ειπώθηκε στο τραπέζι.

Τι γύρευε ο πορτογάλος τεχνικός στον ιταλικό βορρά, το βράδυ του Σαββάτου; Ηταν προσκεκλημένος της οικογένειας Μοράτι στο «Μεάτσα», για να παρακολουθήσει τον αγώνα Ιντερ – Σαμπντόρια (3-1) και να θυμηθούν τα παλιά. Τα οποία, ως φαίνεται, δεν ξεχνούν ούτε οι οπαδοί των «νερατζούρι». Η Curva Nord (οι οργανωμένοι οπαδοί της Ιντερ) είχε κρεμάσει τεράστια πανό, που έγραφαν: «Ζοσέ, καλωσήρθες σπίτι σου», «Ζοσέ, πάντα μαζί σου» και «Για κάθε μέρα, κάθε στιγμή, κάθε δευτερόλεπτο… Για πάντα σε ευχαριστούμε Ζοσέ».

Ο Μουρίνιο, ο οποίος δούλεψε δύο χρόνια στον πάγκο της Ιντερ και τη σεζόν 2009-2010 κατέκτησε το «τρεμπλ» (Champions League, Πρωτάθλημα Ιταλίας και Κύπελλο Ιταλίας), έφυγε από το γήπεδο με έναν… καλοσιδερωμένο εγωισμό. Αυτόν που του είχε τσαλακώσει ο Αμπράμοβιτς τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν τον απέλυσε -για δεύτερη φορά- από την Τσέλσι.
Αντιθέτως, ο -επίσης καλεσμένος- Ρονάλντο θα πρέπει να βλαστήμησε την ώρα και τη στιγμή που δέχτηκε την πρόσκληση. Οι θεατές υποδέχτηκαν τον βραζιλιάνο άσο (ο οποίος φόρεσε τη φανέλα της Ιντερ από το 1997 έως το 2002) με υβριστικά συνθήματα και ένα πανό που έγραφε: «Οι παλιές δόξες δεν αλλάζουν φανέλα. Αυτοί αποκαλούνται άνθρωποι για σκ@@ά». Δεν του έχουν συγχωρήσει, ακόμη, που το 2006-2007 έπαιξε στη Μίλαν, τη μισητή συμπολίτισσα.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, όμως, αυτή η επίσκεψη του Μουρίνιο δεν οφείλεται μόνο στην πρόσκληση του Μοράτι. Οπως γράφει η Gazzetta dello Sport, ο πορτογάλος πήγε στην Ιταλία για να παρακολουθήσει από κοντά κάποιους παίκτες που σκέπτεται να πάρει μαζί του στο Μάντσεστερ, μεταξύ των οποίων και ο Κώστας Μανωλάς. Γι αυτό, το βράδυ της Κυριακής (21.45) θα βρίσκεται στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, για το παιχνίδι Ρόμα – Παλέρμο.

Στο μεταξύ, στην Αγγλία δεν περίμεναν την αποκάλυψη της κυρίας Μοράτι, για να θεωρήσουν δεδομένη τη συνεργασία του Μουρίνιο με τη Γιουνάιτεντ. Ενα εικοσιτετράωρο πριν, η βρετανική ιστοσελίδα «football insider» έβγαλε στο φως και το προσύμφωνο των δυο πλευρών. Στο δημοσίευμα, το οποίο υπογράφει ο Γουέιν Βέσεϊ (έχει εργασθεί σε μεγάλα ΜΜΕ της χώρας, καταγράφοντας στο ενεργητικό του αρκετά αποκλειστικά θέματα) αναφέρεται οτι ο πορτογάλος συμφώνησε για τριετές συμβόλαιο, με συνολική αμοιβή ύψους 48 εκατομμυρίων λιρών (61.700.000 ευρώ). Δηλαδή, με ετήσιες αποδοχές 20,6 εκατ. ευρώ. Ο Βέσεϊ αποκαλύπτει, επίσης, οτι το προσύμφωνο ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν περίπου έξι εβδομάδες. Ο 53χρονος προπονητής συνεργάζεται ήδη με τους διοικούντες τη Γιουνάιτεντ, για τον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν, και θα αναλάβει τυπικά το καλοκαίρι, στη θέση του Λουίς φαν Χάαλ, αν και ο ολλανδός έχει συμβόλαιο μέχρι το 2017.

Αλλά η Sun πιστεύει -και γράφει- οτι η έναρξη της συνεργασίας ίσως χρειαστεί να επισπευστεί, μετά τις νέες, ντροπιαστικές ήττες της Γιουνάιτεντ από τη Σάντερλαντ και από τη Μίντιλαντ στη Δανία (για το Europa League), την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με τις πηγές της, ο Μουρίνιο μπορεί να καθίσει στον πάγκο του «Ολντ Τράφορντ» στις 28 Φεβρουαρίου, στο ματς κόντρα στην Αρσεναλ για την Premier League. Αν και σιχαίνεται να αναλαμβάνει ομάδες στη μέση της σεζόν (δεν το έχει κάνει ποτέ), μπορεί κάτι τέτοιο να κριθεί επιβεβλημένο, ώστε να μην παραλάβει «καμένη γη» τον προσεχή Ιούνιο.

Η Γιουνάιτεντ κινδυνεύει πολύ σοβαρά, να μη βγει στο επόμενο Champions League, πράγμα που δεν θα το ήθελε -βεβαίως- και ο ίδιος ο Μουρίνιο. Τη Δευτέρα αντιμετωπίζει τη Σριούσμπερι, στο Κύπελλο Αγγλίας, και μεσοβδόμαδα καλείται να ανατρέψει το 1-2 της Δανίας, στη ρεβάνς με τη Μίντιλαντ για το Europa League. Σε περίπτωση αποκλεισμού της ομάδας, είτε από το Κύπελλο είτε από την Ευρώπη, ο φαν Χάαλ θα απολυθεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Και τότε, θα τεθεί το δίλημμα: υπηρεσιακός τεχνικός μέχρι το τέλος της σεζόν, ώστε ο Μουρίνιο να παρουσιάσει εξ αρχής μια ομάδα που θα είναι 100% δική του, ή… επιστράτευση του πορτογάλου νωρίτερα, για να περισώσει ό,τι μπορεί να σωθεί (η έξοδος στο Champions League); Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η Γιουνάιτεντ δεν μπορεί να αντέξει άλλο στα χέρια του χειρότερου προπονητή που πέρασε από το «Ολντ Τράφορντ». Ο Ρον Ατκινσον, ο Ράιαν Γκιγκς (αν και σε μόλις τέσσερα παιχνίδια), ο Σερ Ματ Μπάσμπι, ο Ντέιβιντ Μόγιες και -ασφαλώς- ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, είχαν όλοι τους καλύτερα ποσοστά επιτυχιών, από αυτά που καταγράφει ο ολλανδός στη μιάμιση -καταστροφική- αγωνιστική περίοδο της θητείας του.

Γράφει και κάποιες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες -η Sun- για το χρονικό της συμφωνίας του Μουρίνιο με τη Γιουνάιτεντ. Η πρώτη επαφή του εντολοδόχου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τον πορτογάλο προπονητή πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, αμέσως μετά την απομάκρυνσή του από την Τσέλσι. Ο άνθρωπος της Γιουνάιτεντ, του ζήτησε να μην αποδεχτεί οποιαδήποτε πρόταση συνεργασίας από άλλη ομάδα, και να περιμένει κρούση από το Μάντσεστερ. Ο Μουρίνιο είχε, ήδη, δυο προσφορές: μία από την Κίνα, για να αναλάβει θέση συμβούλου στην κινεζική Λίγκα -με «τρελά» λεφτά- και μια από την Ιταλία (δεν αναφέρεται, από ποια ομάδα). Τις απέρριψε και τις δυο. Στο σημείο αυτό «κουμπώνει» παλαιότερο δημοσίευμα της ισπανικής El Pais, το οποίο αποκάλυπτε οτι και ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, μίλησε μαζί του (όταν αποφάσισε να απολύσει τον Ράφα Μπενίτεθ και προτού καταλήξει στον Ζινεντίν Ζιντάν) για το ενδεχόμενο να (ξανα)συνεργαστούν. Αλλά ο Μουρίνιο του απάντησε οτι περιμένει πρόταση από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Αν όντως οι επαφές Μουρίνιο – Γιουνάιτεντ άρχισαν τόσο νωρίς, γιατί αυτή η συμφωνία εξελίχθηκε σε σίριαλ; Γιατί καθυστερεί τόσο πολύ η απομάκρυνση του φαν Χάαλ, παρά τα αδιόρθωτα χάλια της ομάδας; Απλούστατα, διότι η πρόσληψη ενός προπονητή – μάνατζερ σε έναν σύλλογο όπως η Γιουνάιτεντ (και η ανακοίνωσή της) είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απόφαση με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια. Εχει να κάνει με μια εταιρεία που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (σημειωτέον, η μετοχή της κατρακυλάει), με ένα πανίσχυρο brand name, με συμφέροντα πολυεθνικών χορηγών (λέγεται, οτι ο φαν Χάαλ θεωρείται «τελειωμένος» από την ημέρα που η Adidas εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα) και με δαιδαλώδεις επιχειρηματικούς υπολογισμούς που δεν τους βάζει ο νους.

Οπως, για παράδειγμα, η σχέση του Μουρίνιο με τον συμπατριώτη του και μεγαλύτερο μάνατζερ ποδοσφαιριστών, τον Μέντες. Η εταιρεία του τελευταίου (στην οποία ψιθυρίζεται ότι είναι μέτοχος ο Μουρίνιο) προσφάτως υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία της Κίνας, η οποία τελευταίως επεκτείνεται και στο ποδόσφαιρο. Κατά σύμπτωση (;) ο εκτελεστικός διευθυντής της Γιουνάιτεντ, Εντ Γούντγουορντ, στην τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων υποστήριξε πως η Κίνα είναι η νέα αγορά – στόχος για τον σύλλογο. Τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο απλά, όσο φαίνονται.

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...