Παρά τα προβλήματα της χώρας, η Μπάρμπι αισιοδοξεί | Twitter
Επικαιρότητα

Με όπλο μια ακροδεξιά Μπάρμπι οι Βραζιλιάνοι ειρωνεύονται τον Μπαλσονάρο

Η σάτιρα λέει αλήθειες και οι Βραζιλιάνοι στα κοινωνικά δίκτυα αναζητούν τρόπο με τη βοήθεια της ξανθιάς κούκλας για να ξεπεράσουν την προοπτική εκλογή ενός προέδρου με σκληρές θέσεις
Protagon Team

Στην τελική ευθεία λίγο πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές της Κυριακής, 28ης Οκτωβρίου, είναι η Βραζιλία, όπου η αναμέτρηση κατά πάσα πιθανότητα θα εγκαταστήσει στην εξουσία έναν ακροδεξιό πρόεδρο, τον Χαΐρ Μπαλσονάρο.

Και ενώ εκτοξεύονται εκατέρωθεν καταγγελίες για βρώμικη προεκλογική εκστρατεία και για fake news, κάποιοι αναζητούν διέξοδο στο χιούμορ, επισημαίνει η γαλλική Le Monde η οποία θυμίζει ότι αυτός είναι ένας τρόπος να ειπωθούν αλήθειες που πονάνε.

Από τα μέσα του μήνα, ανάμεσα στους δύο γύρους των εκλογών, τα κοινωνικά δίκτυα στη χώρα έχουν κατακλυστεί από «μιμίδια» με πρωταγωνίστρια την Μπάρμπι. Η κλασική εικόνα της κούκλας –ψηλή, ξανθιά, με λευκά δόντια και με πεταχτό στήθος – ταιριάζει στην εικόνα της λευκής Βραζιλίας που προπαγανδίζουν οι οπαδοί του Μπαλσονάρο.

Στο Twitter εμφανίζεται σαν μια «καλή Μπάρμπι», σε μια αναφορά στον «καλό πολίτη» που ονειρεύεται ο υποψήφιος πρόεδρος. Στο Instagram παρακολουθεί κανένας τις περιπέτειες μιας Μπάρμπι «φασιστονίστα» (fascionista, κάτι μεταξύ «φασίστα» και «φασιονίστα»).

Η Μπάρμπι «φασιστονίστα», με τους 100.000 ακολούθους στο Instagram, είναι μια καλοφτιαγμένη περσόνα, γράφει η Monde.

Εχει δουλέψει στο μάρκετινγκ για την επιχείρηση του πατέρα της, έχει ταξιδέψει με τη μητέρα της για να δει την εβδομάδα μόδας και σήμερα είναι επιχειρηματίας, influencer και lifestyle coach. «Δούλεψε και οι ευκαιρίες θα εμφανιστούν», μας συμβουλεύει εξάλλου.

Εχει όμως και άποψη για όλα που ταυτίζεται με τις ιδέες του Μπαλσονάρο. «Η χώρα παραπαίει και εσείς παραπονιέστε για τον ρατσισμό, τους μάτσο άνδρες και την ομοφοβία», δηλώνει δήθεν αθώα μαζί με το σκυλάκι της μέσα από μια γκαλερί.

«Δεν έχει σημασία το χρώμα του δέρματος», παρατηρεί και απαντά έχοντας δίπλα της τον αιώνιο και αρκετά λευκό φίλο της, τον Κεν.

«Εγώ ομοφοβική; Μα έχω πολλούς γκέι φίλους» μας διαβεβαιώνει σε άλλη ευκαιρία.

Πίσω από αυτό το ειρωνικό διαδικτυακό σχόλιο –τουλάχιστον ένα από αυτά- είναι μια γυναίκα που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία της. Ζει στην πολιτεία Rio Grande do Sul, που ψήφισε Μπαλσονάρο, και είναι λευκή, χοντρή και ομοφυλόφιλη, όπως λέει η ίδια για τον εαυτό της. «Ημουν απελπισμένη και αποφάσισα να γελάσω με την κατάσταση. Η Μπάρμπι είναι μια αλληγορία για όλους μας», λέει.

Οσα λέει η Μπάρμπι στα κοινωνικά δίκτυα είναι πράγματα που ακούγονται καθημερινά στη χώρα ή γράφοντα στα μέσα ενημέρωσης, κυρίως όσα στηρίζουν τον Μπαλσονάρο.

Τα τσιτάτα της Μπάρμπι απηχούν την επιθυμία της αστικής τάξης για αξιοκρατία (όπως και αν την εννοούν) μετά από μια δεκαετία πολιτικών για ποσοστώσεις υπέρ των λιγότερο προνομιούχων που τις επέβαλε το PT του Λούλα. Για αυτό και η Μπάρμπι λέει ότι θέλει αλλαγή και να μπει τέλος στη διαφθορά του PT – και το ζητά από το κάμπριο αυτοκίνητό της.

Αυτό ίσως ανησυχεί περισσότερο όσους φτιάχνουν τα μιμίδια, ότι περιστοιχίζονται από μικρές Μπάρμπι οι οποίες παραπονούνται την ώρα που η χώρα έχει τόσα προβλήματα.