227
. | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Με μίνιμουμ δύο διανυκτερεύσεις το Airbnb στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2023, 19:11
.
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Με μίνιμουμ δύο διανυκτερεύσεις το Airbnb στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2023, 19:11

Νομοθετική παρέμβαση έκανε η ιταλική κυβέρνηση στο θέμα των καταλυμάτων που ενοικιάζονται με βραχυχρόνια μίσθωση. Oπως έγραψε η Repubblica, εντός των «ιστορικών κέντρων» των μεγάλων πόλεων δεν θα ενοικιάζονται δωμάτια μόνο για μία διανυκτέρευση. Το ελάχιστο όριο ενοικίασής τους θα είναι οι δύο διανυκτερεύσεις. Επίσης, θα επιβάλλονται πρόστιμα μέχρι 5.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες όσων διαμερισμάτων τέτοιου είδους δεν έχουν «εθνικό κωδικό αναγνώρισης» (ο οποίος θα εμφανίζεται στις πλατφόρμες των εταιρειών Booking και Airbnb).

Αυστηροποιείται, συνεπώς, το πλαίσιο λειτουργίας αυτών των καταλυμάτων σε μία υποκατηγορία της τουριστικής αγοράς που χαρακτηρίζεται και… Αγρια Δύση. Η ιταλική κυβέρνηση ικανοποίησε ένα μέρος των αιτημάτων των επαγγελματιών ξενοδόχων, οι οποίοι εξαρχής διαμαρτυρήθηκαν για τον αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος τους, όμως όλοι προβλέπουν ότι ο αριθμός των διαμερισμάτων βραχυπρόθεσμης ενοικίασης στην Ιταλία θα συνεχίσει να αυξάνεται χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς. Από τους κανόνες εξαιρούνται ούτως ή άλλως τα χωριά κάτω των 5.000 κατοίκων.

Στην Ιταλία οι διανυκτερεύσεις της μίας βραδιάς στα διαμερίσματα αυτά αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% του συνόλου των κρατήσεων – ένα πολύ μικρό ποσοστό, δηλαδή. Ζήτημα υπάρχει με την έλλειψη ενοικιαζόμενης στέγης εξαιτίας των βραχυχρονίων μισθώσεων. Σχετικώς, έχουν δημιουργηθεί κινήματα πολιτών που ζητούν άμεσα μέτρα. Στα κινήματα αυτά συμπαραστέκονται και πολλοί δήμαρχοι, ωστόσο το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους. Αυτοί καταγγέλλουν ότι το νομοσχέδιο επί της ουσίας δεν θέτει κανέναν φραγμό στην αύξηση των προσφερόμενων προς βραχυχρόνια ενοικίαση διαμερισμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...