472
Ο Γιώργος Λάνθιμος κρατά τον Αργυρό Λέοντα που κέρδισε στη Βενετία για την ταινία του «The Favourite» | REUTERS/Tony Gentile

Με περίεργη καθυστέρηση τα συγχαρητήρια του υπ. Πολιτισμού στον Λάνθιμο

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2018, 14:27
Ο Γιώργος Λάνθιμος κρατά τον Αργυρό Λέοντα που κέρδισε στη Βενετία για την ταινία του «The Favourite»
|REUTERS/Tony Gentile

Με περίεργη καθυστέρηση τα συγχαρητήρια του υπ. Πολιτισμού στον Λάνθιμο

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2018, 14:27

Ο Γιώργος Λάνθιμος δεν έχει περάσει απαρατήρητος από κανένα διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου, εδώ και μία δεκαετία. Φαίνεται όμως, ότι για κάποιον ανεξήγητο λόγο, η πρόσφατη διπλή του βράβευση στη Βενετία, το περασμένο Σάββατο, πέρασε σχεδόν για δύο 24ωρα απαρατήρητη από το υπουργείο Πολιτισμού, που η κοινή λογική λέει ότι όφειλε να είναι το πρώτο που θα έσπευδε να συγχαρεί τον έλληνα κινηματογραφιστή.

Τα συγχαρητήρια του υπουργείου Πολιτισμού ήρθαν μόλις το μεσημέρι της Δευτέρας, μολονότι ο Γιώργος Λάνθιμος είχε θριαμβεύσει το βράδυ του Σαββάτου στη Μόστρα, λαμβάνοντας τον Αργυρό Λέοντα (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής) για το «The Favourite» –ταινία για την οποία η πρωταγωνίστρια, Ολίβια Κόλμαν, τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, βάζοντας πλώρη για τα Οσκαρ.

Η καθυστερημένη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού (της Μυρσίνης Ζορμπά) ανέφερε:

«Σταθερά στον χρόνο ο Γιώργος Λάνθιμος, με το πρωτότυπο καλλιτεχνικό ύφος του, κερδίζει την αναγνώριση των ομότεχνών του και αναμφίβολα το έργο του συγκεντρώνει το καθολικό ενδιαφέρον του κοινού.

» Η πορεία του έλληνα σκηνοθέτη δείχνει ότι το κινηματογραφικό του σύμπαν ξεπερνά τα όρια της συγκυρίας. Περισσότερο και από την αναγνωρισιμότητα των βραβείων και την αναμενόμενη ευφορία που αυτά φέρουν, ο Λάνθιμος προσφέρει στον δημόσιο διάλογο πολύτιμο υλικό προς συζήτηση γύρω από καίρια και πολλές φορές αναπάντητα κοινωνικο-πολιτισμικά ερωτήματα. Οι αναγνώσεις του έργου του είναι πολυεπίπεδες και ακολουθούν το δημιουργικό του εύρος. Αποδεικνύεται ότι η πρωτοπορία στην Τέχνη μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην καθημερινότητα των πολιτών.

»Η ενεργοποίηση θεσμικών αντανακλαστικών καθίσταται για τον λόγο αυτό αναγκαία, προκειμένου αυτού του είδους η σχέση ανάμεσα στους νεότερους δημιουργούς και ένα διαρκώς πιο ανήσυχο κοινό να ενισχυθεί. Τα συγχαρητήρια είναι δεδομένα, όπως είναι και η βούληση της Πολιτείας να συμβάλλει αποτελεσματικά σε κάθε επόμενη μέρα των σύγχρονων δημιουργών του ελληνικού σινεμά».

Το υπουργείο Πολιτισμού πρόλαβαν, με δικές τους συγχαρητήριες δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος και η τομεάρχης Πολιτισμού και βουλευτής Α’ Αθήνας της ΝΔ, Ολγα Κεφαλογιάννη.

«Ο Γιώργος Λάνθιμος βρίσκεται εδώ και χρόνια στην πρωτοπορία των πολιτιστικών και πνευματικών δυνάμεων που δημιουργούν στη χώρα μας. Η νέα του επιτυχία στο Φεστιβάλ Βενετίας όπου κέρδισε το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής για την ταινία του “The Favourite”, η οποία έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές διεθνώς, έρχεται να επισφραγίσει την έως τώρα άκρως δημιουργική του πορεία και να του δώσει νέα πνοή για ακόμα περισσότερα καινοτόμα έργα στο μέλλον. Τον συγχαίρω θερμά για την επιτυχία του», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής στο μήνυμά του.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ευχήθηκε «να ακολουθήσουν κι άλλες», προσθέτοντας πως «στόχος του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες και θεσμικό περιβάλλον, ώστε οι Ελληνες δημιουργοί να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους και να προβάλουν τη δουλειά τους».

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυρία Κεφαλογιάννη δήλωσε: «Η νέα σημαντική διάκριση για τον Γιώργο Λάνθιμο στο Φεστιβάλ της Βενετίας, μας γεμίζει ιδιαίτερη χαρά. Η εντυπωσιακή καλλιτεχνική του πορεία συνεχίζεται, κερδίζοντας τον διεθνή σεβασμό για το σπουδαίο έργο του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...