244
Ενθουσιασμός στις κερκίδες του σταδίου Αζάντι στη Τεχεράνη | Nazanin Tabatabaee/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Με γυναίκες για πρώτη φορά στις κερκίδες, το Ιράν συνέτριψε την Καμπότζη 14-0

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2019, 11:51
Ενθουσιασμός στις κερκίδες του σταδίου Αζάντι στη Τεχεράνη
|Nazanin Tabatabaee/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Με γυναίκες για πρώτη φορά στις κερκίδες, το Ιράν συνέτριψε την Καμπότζη 14-0

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2019, 11:51

Σαράντα χρόνια οι γυναίκες στο Ιράν ήταν αποκλεισμένες από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες ανδρών λόγω των αυστηρών διατάξεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οταν επιτέλους τούς επιτράπηκε να βρεθούν στις κερκίδες, η εθνική ανδρών τις αποζημίωσε με το παραπάνω, αναφέρει το CNN.

Το Ιράν συνέτριψε τη Καμπότζη με 14-0 για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2022.

Οι Αρχές είχαν διαθέσει αρχικά 3.500 εισιτήρια που εξαντλήθηκαν σε λιγότερο από μία ώρα. Διέθεσαν αργότερα και άλλα 1.100, αριθμός που συνολικά αντιστοιχεί μόλις στο 5% των καθισμάτων του τεράστιου γηπέδου Αζάντι.

Ετσι σχεδόν 5.000 γυναίκες παρακολούθησαν την εθνική τους να διασύρει την (πολύ αδύναμη ποδοσφαιρικά) Καμπότζη που σαν να μην έφτασε η συντριβή έχασε και πέναλτι. Το θέαμα αν μη τι άλλο χορταστικό: επτά γκολ μπήκαν σε κάθε ημίχρονο ενώ τέσσερα έβαλε ο Καρίμ Ανσαριφάρντ που έχει περάσει και από τα ελληνικά γήπεδα, με τον Πανιώνιο και τον Ολυμπιακό.

Ενώ όμως η FIFA καλωσόρισε την παραχώρηση των ιρανικών Αρχών, η Human Rights Watch επέκρινε τον περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων για γυναίκες, ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της FIFA περί μη διακρίσεων.

Αφορμή για την μόνιμη ή όχι αλλαγή στάσης των ιρανικών Αρχών ήταν η περίπτωση μιας σύγχρονης Καλλιπάτειρας, η οποία είχε τραγική κατάληξη.

Η Σαχάρ Χονταγιάρι είχε ντυθεί σαν άνδρας και επιχείρησε τον περασμένο Μάρτιο να μπει σε γήπεδο. Την συνέλαβαν γιατί είχε εμφανιστεί δημοσίως χωρίς χιτζάμπ.

Τον Σεπτέμβριο οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Οταν ανακοινώθηκε η αναβολή της δίκης περιέλουσε τον εαυτό της με βενζίνη και έβαλε φωτιά. Πέθανε στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...