560
Τα νοσοκομεία «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» υποδέχονται τα παιδιά με εισαγγελική παραγγελία |

Με εντολή εισαγγελέα στέλνουν σε ψυχιατρικές κλινικές παιδιά που δεν νοσούν

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2019, 18:40
Τα νοσοκομεία «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» υποδέχονται τα παιδιά με εισαγγελική παραγγελία
|

Με εντολή εισαγγελέα στέλνουν σε ψυχιατρικές κλινικές παιδιά που δεν νοσούν

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2019, 18:40

Δεκάδες παιδιά βρίσκονται «όμηροι» και μάλιστα με εντολή εισαγγελέα στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, όπως καταγγέλλει το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΠΕ).

Στα «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία» φιλοξενούνται τουλάχιστον 48 παιδιά με εντολή εισαγγελέα, σύμφωνα με όσα ανέφεραν σήμερα οι εκπρόσωποι της ΕΠΕ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς.

«Πρόκειται για ένα σύνθετο ψυχοκοινωνικό φαινόμενο, το οποίο έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της πολύπλευρης κοινωνικοοικονομικής κρίσης και της μακράς διάρκειάς της, αλλά και λόγω της έλλειψης σαφούς πλαισίου, δομών και επιστημόνων για τη διαχείρισή τους», είπαν οι αρμόδιοι γιατροί.

Σύμφωνα με την ΕΠΕ, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου με ευθύνη της Πολιτείας, γι’ αυτό και ζητούν επειγόντως συνάντηση με τον υπουργό Υγείας.

«Τα ονομάζουν εισαγγελικά περιστατικά και συναθροίζονται τρεις διαφορετικές κατηγορίες. Η πρώτη με παιδιά που προέρχονται από οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές σωματικές και συναισθηματικές ανάγκες τους, λόγω οικονομικής δυσπραγίας και κοινωνικών αντιξοοτήτων. Η δεύτερη κατηγορία με αυτά που έχουν υποστεί παραμέληση ή και κακοποίηση (περιλαμβάνονται και οι αναφερόμενες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης) και η τρίτη με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας, καθηγητής Δημήτρης Αναγνωστόπουλος.

Περιστατικά επιθετικότητας

Το ότι στα νοσοκομεία καταγράφονται συνεχώς περιστατικά παραβατικότητας, βίας ή και  επιθετικότητας σε βάρος των εργαζομένων ή άλλων παιδιών, συνοδών κ.λπ. δεν «ξενίζει» τους παιδοψυχιάτρους, καθώς είναι εκείνοι που γνωρίζουν πολύ καλά πώς θα αντιδράσουν τα παιδιά σε αυτές τις συνθήκες ιδρυματοποίησης.

Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το «Πρώτο Θέμα», τα περιστατικά αυτά γίνονται γνωστά μέσω καταγγελιών όπου υποβάλλονται απευθείας από το συγγενικό ή και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού ή από επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με το παιδί ή δια μέσω φορέων προς τις κατά τόπους Εισαγγελίες Πρωτοδικών.

Σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων, αφορούν παιδιά και εφήβους που ζητούν τα ίδια βοήθεια από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες. Με την έκδοση εισαγγελικών παραγγελιών προς τις Παιδοψυχιατρικές Κλινικές της χώρας, οι εισαγγελείς ζητούν την κατεπείγουσα παιδοψυχιατρική εκτίμηση των παιδιών, προκειμένου αυτά στη συνέχεια να μετακινηθούν σε προνοιακές δομές και ιδρύματα φιλοξενίας. Δυστυχώς όμως η συνέχεια δεν είναι αυτή στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Η πραγματικότητα στα νοσοκομεία παίδων, όπως την περιγράφει ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής, διευθυντής της παιδοψυχιατρικής κλινικής στο «Η Αγία Σοφία», Γεράσιμος Κολαϊτης, είναι ότι «μεγάλος και διαρκώς αυξανόμενος αριθμός παιδιών μεταφέρονται µε παραγγελία του αρμοδίου εισαγγελέα στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής αλλά και στις παιδιατρικές κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων, προκειμένου να βρουν φροντίδα και προστασία. Κάποια από αυτά τα περιστατικά θα καταλήξουν και στο κλειστό τμήμα των παιδοψυχιατρικών κλινικών, χωρίς την ύπαρξη ενεργούς ψυχοπαθολογίας, είτε επειδή ο αρμόδιος εισαγγελέας κρίνει ότι δεν είναι ασφαλή σε άλλες κλινικές, είτε γιατί τα παιδιατρικά τμήματα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις παρατεταμένης φύλαξης και φροντίδας των παιδιών αυτών. Ετσι παρατηρείται συχνά το φαινόμενο παιδιά, σωματικά και ψυχικά υγιή, να περιφέρονται στις κλινικές των νοσοκομείων, αποκομμένα από τις καθημερινές εκπαιδευτικές ασχολίες και το οικογενειακό τους περιβάλλον, βιώνοντας τον θυμό, τον φόβο, την αγανάκτηση και τη θλίψη, χωρίς να αντιλαμβάνονται το λόγο για τον οποίο βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση».

Τον περασμένο Μάιο μάλιστα και υπό την πίεση των παιδοψυχιάτρων, των εργαζομένων και της διοίκησης των Παίδων, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια και τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα παιδιατρικά νοσοκομεία από τα δεκάδες παιδιά με εισαγγελική εντολή, δρομολόγησαν τη δημιουργία δύο δομών φιλοξενίας στη νότια Αττική. Ωστόσο, αυτές δεν έχουν λειτουργήσει, κάτι που σημαίνει ότι στα Παίδων συνεχίζουν να στοιβάζονται παιδιά και να καταγράφονται συμβάντα βίας και παραβατικότητας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...