460
Η Σουζάνα Ντιάθ, έπαρχος της Ανδαλουσίας, υποψήφια πρόεδρος του PSOE | Eduardo Parra/Getty Images

Οι ισπανοί σοσιαλιστές στις κάλπες, η ενότητά τους στον αέρα

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2017, 11:19
Η Σουζάνα Ντιάθ, έπαρχος της Ανδαλουσίας, υποψήφια πρόεδρος του PSOE
|Eduardo Parra/Getty Images

Οι ισπανοί σοσιαλιστές στις κάλπες, η ενότητά τους στον αέρα

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2017, 11:19

Ενα τέλος στις έριδες των τελευταίων μηνών που απειλούν να αποδυναμώσουν ακόμη περισσότερο τη θέση τους στο πολιτικό σκηνικό -αν όχι και να  διαλύσουν το κόμμα- προσπαθούν να βάλουν οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία, τα εγγεγραμμένα μέλη των οποίων αυτή την Κυριακή επιλέγουν τον νέο ηγέτη.

Παραταύτα, η σκληρή μάχη για την προεδρία του PSOE απειλεί να βάλει το κόμμα σε νέο κύκλο αντιπαραθέσεων, ειδικά αν το αποτέλεσμα καταλήξει να είναι οριακό.

Μονομάχοι είναι ο Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος είχε εκδιωχθεί τον περασμένο Οκτώβριο και τώρα διεκδικεί την επιστροφή του, και η Σουζάνα Ντιάθ, η οποία είναι πρόεδρος της επαρχίας της Ανδαλουσίας.

Στις εκλογές πέρυσι το PSOE κατέλαβε 85 από τις 350 έδρες της ισπανικής βουλής, την χειρότερη επίδοση από το 1977. Μετά από δεκαετίας εναλλαγής στην εξουσία με το Λαϊκό Κόμμα, το PSOE έχει βρεθεί να πιέζεται κυρίως από το Podemos, το οποίο προσελκύει νέους ψηφοφόρους των αστικών κέντρων, ενώ από τα κεντροδεξιά το Ciudadanos είναι επίσης καταφύγιο απογοητευμένων ψηφοφόρων.

Η ιστορική υποχώρηση των Σοσιαλιστών αντανακλά σε μεγάλο βαθμό και την πανευρωπαϊκή πτώση της Κεντροαριστεράς, με εύγλωττα τα δείγματα της Γερμανίας και της Βρετανίας, αλλά και την ταπεινωτική ήττα των Σοσιαλιστών στις πρόσφατες προεδρικές στη Γαλλία.

Ωστόσο, οι εσωτερικές διαφωνίες και η άρνηση του Σάντσεθ να στηρίξει την κυβέρνηση μειοψηφίας του Μαριάνο Ραχόι, κάτι που θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές, τις τρίτες μέσα σε ένα χρόνο, έφεραν εσωκομματική ανταρσία.

Spain's Socialist Party (PSOE) leader Pedro Sanchez speaks during an investiture debate at parliament in Madrid, Spain, September 2, 2016. REUTERS/Susana Vera
Ο Πέδρο Σάντσεθ (REUTERS/Susana Vera)

Η Ντιάθ ήταν αυτή που στήριξε τη γραμμή της έμμεσης ενίσχυσης στον Ραχόι, η οποία θα έδινε τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο για τη χώρα και θα διατηρούσε το PSOE στον σταθεροποιητικό του ρόλο. Τονίζει ιδιαίτερα την καταγωγή της (είναι κόρη ενός «ταπεινού εργάτη», όπως λέει η ίδια για τον υδραυλικό πατέρα της) και δεν φαίνεται να πείθεται από την αριστερή στροφή του αντιπάλου της.

Ο Σάντσεθ δεν κατέθεσε τα όπλα μετά την αποχώρησή του. Συγκέντρωσε υπέρ του 57.000 υπογραφές, περίπου το ένα τρίτο των μελών, μια επίδοση καλύτερη από όσο αναμενόταν. Αντίθετα η Ντιάθ, είχε 63.000 υπογραφές υπέρ της, γράφουν οι Financial Times. Μοιρασμένη είναι η υποστήριξη από την βάση του κόμματος: ο Σάντσεθ δεν έχει συμπάθειες στον νότο της χώρας, η Ντιάθ δεν έχει στον βορά.

Η εσωκομματική εκλογή θα είναι, όπως εκτιμά στην εφημερίδα ισπανός πολιτικός επιστήμονας, μια μάχη μεταξύ του -ακόμη- δημοφιλούς Σάντσεθ και της ενωτικής Ντιάθ.

Είναι πιθανό, λοιπόν, ότι η αναμέτρηση θα αποδειχτεί οριακή με την επόμενη ημέρα να είναι αρκετά δύσκολη. «Ο ένας δεν χωνεύει καθόλου τον άλλο» λένε για τους υποψήφιους τα κομματικά στελέχη που προβλέπουν ότι δεν υπάρχει έδαφος μετεκλογικής συνεργασίας, αν και δεν νομίζουν ότι τα πράγματα στο κόμμα θα φτάσουν ως τη διάσπαση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...