263
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε φωτογραφία από παλαιότερη συνάντηση με στελέχη του Μητρώου της ΝΔ | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με αέρα ανανέωσης τα ψηφοδέλτια της ΝΔ – ολόκληρη η λίστα με τα 419 ονόματα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 13:55
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε φωτογραφία από παλαιότερη συνάντηση με στελέχη του Μητρώου της ΝΔ
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με αέρα ανανέωσης τα ψηφοδέλτια της ΝΔ – ολόκληρη η λίστα με τα 419 ονόματα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 13:55

Πράξη έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη δέσμευσή του για ριζική ανανέωση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας.

Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση των 419 υποψηφίων του κόμματος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου (δείτε σε αρχείο excel όλους τους υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ), έξι στους δέκα είναι νέα πρόσωπα που δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν εμπλακεί στην κεντρική πολιτική σκηνή και θα είναι η πρώτη φορά που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών σε εθνικές εκλογές.

Αν μάλιστα εξαιρεθούν οι 78 σημερινοί βουλευτές της ΝΔ που διεκδικούν την επανεκλογή τους, από τους υπόλοιπους 341 υποψηφίους οι 243 -ποσοστό 72%- δεν είχε ποτέ στο παρελθόν διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών για το εθνικό κοινοβούλιο.

Σε μία ακόμη υλοποίηση των δεσμεύσεων Μητσοτάκη για την ανανέωση της ΝΔ, 43 εκ των υποψηφίων προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών – την καινοτόμο πρωτοβουλία που υλοποίησε αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ, απευθύνοντας δημόσια πρόσκληση πολιτικής συμπόρευσης σε πρόσωπα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική.

Η ανανέωση γίνεται πράξη και ηλικιακά, καθώς 139 από τους υποψηφίους είναι κάτω των 45 ετών. Μάλιστα 67 εξ αυτών ανήκουν στην γενιά των 30άρηδων, ενώ 12 έχουν γεννηθεί στην δεκαετία του ’90, δηλαδή δεν έχουν κλείσει καν τα 30 τους χρόνια. Ο μέσος όρος ηλικίας όλων των υποψηφίων είναι τα 49 έτη.

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκης είναι τέλος το πρώτο κόμμα που απολύτως συνειδητά ξεπέρασε ακόμη και το υποχρεωτικό όριο ποσόστωσης των φύλων, καθώς το 43% των υποψηφίων είναι γυναίκες. Σε ορισμένες μάλιστα περιφέρειες είναι η πρώτη φορά που υπάρχει απόλυτη ισορροπία (50%-50%) στους υποψήφιους ανάμεσα στα δύο φύλα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...