457
H πρώτη πτήση με τουρίστες από το Ανόβερο της Γερμανίας προσγειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στο αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης «Νίκος Καζαντζάκης» | Intime

Με 492 κρούσματα έκλεισε ο Ιούνιος – Ποιες περιοχές έχουν τα περισσότερα

H πρώτη πτήση με τουρίστες από το Ανόβερο της Γερμανίας προσγειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στο αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης «Νίκος Καζαντζάκης»
|Intime

Με 492 κρούσματα έκλεισε ο Ιούνιος – Ποιες περιοχές έχουν τα περισσότερα

Σε 15 ημέρες θα ανανεωθεί ο επιδημιολογικός πίνακας της Ελλάδας και θα αξιολογηθεί η πραγματική εικόνα, μετά τη δεύτερη φάση του ανοίγματος των συνόρων της χώρας μας σήμερα, Τετάρτη (εδώ).

Τότε είναι που θα γίνει ξεκάθαρο κατά πόσο ο τουρισμός, που ενισχύει την οικονομία, έχει προκαλέσει πρόβλημα δημόσιας υγείας ή τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ασφάλεια των τουριστών και κατοίκων, έχουν αποδώσει καρπούς.

Πάντως, τον τελευταίο μήνα από τα 492 κρούσματα που καταγράφηκαν στη χώρα, περίπου τα 95 ήταν εισαγόμενα, δηλαδή έφτασαν στην Ελλάδα είτε μέσω αεροδρομίου, είτε μέσω συνοριακών σταθμών, κυρίως του Προμαχώνα. Ολα τέθηκαν σε καραντίνα και ελέγχθηκαν οι επαφές τους.

Δυστυχώς, όμως, σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε συρροή κρουσμάτων από άτομα που είχαν έρθει από το εξωτερικό και είχαν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό, ακόμη και αν βρίσκονταν σε καραντίνα, όπως την περίπτωση του Ελληνα που ήρθε από τις ΗΠΑ στη Λαμία (εδώ).

Μέχρι στιγμής, πάντως, κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές ελέγχουν πλήρως την κατάσταση στα νησιά και την Αττική, το ίδιο όμως δεν συμβαίνει με τη Θράκη όπου σε σχεδόν καθημερινή βάση καταγράφονται πολλαπλά κρούσματα.

Οι περιοχές της χώρας με τα περισσότερα περιστατικά του κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες είναι η Ξάνθη, η Καστοριά, η Θεσπρωτία και η Σύρος.

Τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί και ο μέσος όρος των καταγεγραμμένων ημερησίων κρουσμάτων, που διαμορφώνεται στα 22 κρούσματα ανά ημέρα, από τα 13 κρούσματα το διάστημα 11 έως 17 Ιουνίου.

Στην αύξηση συνέτειναν η συρροή κρουσμάτων της Ξάνθης, με επίκεντρο τον Εχίνο, ενώ αξιοσημείωτες εστίες εντοπίστηκαν στην Ροδόπη, με επίκεντρο τον οικισμό Αγιάσμου, και τη Θεσπρωτία με επίκεντρο την Παραμυθιά.

Παρά την έντονη πληθυσμιακή κινητικότητα των προηγούμενων εβδομάδων, η Αττική εξακολουθεί να εμφανίζει καθημερινά χαμηλά και μονοψήφια νούμερα νέων κρουσμάτων.

Ο επιδημιολογικός πίνακας του τελευταίου δεκαπενθήμερου με τα νέα κρούσματα ανά περιοχή δείχνει ξεκάθαρα το πρόβλημα στην περιοχή της Θράκης και την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα περισσότερα ελληνικά νησιά.

To R0

Ακόμη ένας δείκτης που δεν πρέπει να αλλάξει, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ο δείκτης Ro (ρο μηδέν), δηλαδή ο αριθμός που δείχνει πόσα άτομα μπορεί να μολύνει ένας θετικός στον κορονοϊό. Αν αυτός ο δείκτης ξεπεράσει το 1, τότε αναμένεται να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα.

Από τις 20 Μαΐου, ο δείκτης μετάδοσης R0 του κορονοϊού στην Ελλάδα έχει κυμανθεί ως εξής:

  • 20 έως 27 Μαΐου: κάτω από 0,5
  • 25 Μαΐου έως 3 Ιουνίου: κάτω από 0,5
  • 3 έως 11 Ιουνίου: 0,25
  • 11 έως 17 Ιουνίου: κάτω από 0,5
  • 17 έως 25 Ιουνίου: 0,5

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβερνητικής επιτροπής, έως το τέλος της περασμένης εβδομάδας αναλογούσαν στην Ελλάδα 2,1 κρούσματα λοίμωξης από νέο κορονοϊό ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Στην Αυστρία, η αναλογία είναι 4 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στην Τσεχία 6,7 και στο Βέλγιο 5,6 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...