287
Διαδηλώτρια στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ στη Μαδρίτη | REUTERS/Juan Medina

Μαζικά στους δρόμους οι Ισπανοί ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2019, 11:48
Διαδηλώτρια στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ στη Μαδρίτη
|REUTERS/Juan Medina

Μαζικά στους δρόμους οι Ισπανοί ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2019, 11:48

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν την Παρασκευή στη Μαδρίτη και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Ισπανίας για να καταγγείλουν τη βία κατά των γυναικών και να ζητήσουν τη λήψη περισσότερων μέτρων για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας.

Παρά τη βροχή και την καταιγίδα, χιλιάδες διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης, έπειτα από πρωτοβουλία οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών.

Φώναζαν συνθήματα όπως «Μας δολοφονούν!» και κρατούσαν πανό που έγραφαν «Δεν υπάρχει δικαιολογία» και «Οι ζωές των γυναικών έχουν σημασία». Πολλοί κρατούσαν κεριά, φανάρια, φακούς, ή κινητά τηλέφωνα που άναψαν για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων.

Οι διαδηλώσεις έρχονται έπειτα από πολυάριθμα περιστατικά βιασμών που προκάλεσαν σάλο και μετά από την αύξηση του αριθμού των γυναικών που δολοφονήθηκαν από συντρόφους ή πρώην συντρόφους τους.

«Αυτό το καλοκαίρι ήταν βάρβαρο, και τα στοιχεία για τη βία (κατά των γυναικών) είναι τρομακτικά για ένα κράτος που διαθέτει πρωτοποριακούς νόμους στον τομέα αυτό» δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser η Κοβαδόνγα Πέρεμαρτς, εκπρόσωπος των διοργανωτών των διαδηλώσεων.

Διαδηλώσεις έγιναν σε μεγάλες πόλεις σε όλη την Ισπανία // REUTERS/Juan Medina

Συνολικά 42 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από την αρχή της χρονιάς στην Ισπανία σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, εκ των οποίων 19 το καλοκαίρι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Το ισπανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το 2004 τον πρώτο νόμο στην Ευρώπη κατά της βίας κατά των γυναικών, προβλέποντας δωρεάν νομική βοήθεια για τα θύματα και ειδικά δικαστήρια για τις υποθέσεις. Στα τέλη του 2017, ευρωβουλευτές ενέκριναν ομόφωνα και άλλα μέτρα για την ενίσχυση του αρχικού νόμου.

Παρά τις νομοθετικές διατάξεις, 1.017 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί στην Ισπανία από συντρόφους ή πρώην συντρόφους τους από την αρχή της επίσημης καταγραφής αυτών των δολοφονιών το 2003.