403
Ο τάφος του βρετανού ποιητή Τζον Κιτς, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 25 ετών στη Ρώμη και θάφτηκε στο νεκροταφείο για τους μη καθολικούς | The Non-Catholic Cemetery in Rome Facebook

Μαζί με τον Κιτς και τον Σέλλεϋ επιλέγουν να ταφούν οι Ιταλοί καλλιτέχνες

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2020, 19:55
Ο τάφος του βρετανού ποιητή Τζον Κιτς, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 25 ετών στη Ρώμη και θάφτηκε στο νεκροταφείο για τους μη καθολικούς
|The Non-Catholic Cemetery in Rome Facebook

Μαζί με τον Κιτς και τον Σέλλεϋ επιλέγουν να ταφούν οι Ιταλοί καλλιτέχνες

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2020, 19:55

Ενα μικρό νεκροταφείο στη Ρώμη, απομακρυσμένο από τη φασαρία της μεγαλουπόλεως, όπου αναπαύονται ο Τζον Κιτς και ο Πέρσι Σέλλεϋ, έχει γίνει περιζήτητος χώρος ταφής για την καλλιτεχνική αφρόκρεμα της Ιταλίας, με τον αγαπημένο ηθοποιό της χώρας να ενταφιάζεται εκεί.

Ο ηθοποιός, κωμικός και τραγουδιστής, μεταξύ άλλων, Τζίτζι Προϊέτι, που «έφυγε» την ημέρα των γενεθλίων του, στις 2 Νοεμβρίου, και τιμήθηκε με μια νεκρική πομπή στους δρόμους της Αιώνιας Πόλης, επέλεξε και εκείνος το νεκροταφείο για τους μη καθολικούς ως τον τελευταίο του τόπο ανάπαυσης.

Το «αγγλικό νεκροταφείο», όπως έχει γίνει γνωστό στους ντόπιους, δημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα ως χώρος ταφής για τους μη καθολικούς, που απαγορευόταν να ταφούν στην πόλη. Ετσι, ταξιδιώτες, συγγραφείς και καλλιτέχνες, που έτυχε να βρεθούν ή επέλεξαν να μείνουν στη Ρώμη, είναι θαμμένοι εκεί.

Ενας από αυτούς ήταν ο ποιητής Τζον Κιτς, που πέθανε σε ηλικία μόλις 25 ετών στη Ρώμη. Εναν χρόνο αργότερα, τον ακολούθησε ο Πέρσι Σέλλεϋ, ο οποίος πνίγηκε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του στην ιταλική πρωτεύουσα.

«Μπορεί κανείς να ερωτευτεί με τον θάνατο, αν γνωρίζει ότι πρόκειται να θαφτεί σε ένα τόσο όμορφο μέρος» είχε γράψει ο μεγάλος βρετανός ποιητής για τον τόπο στον οποίο τελικά θα ενταφιαζόταν.

Το νεκροταφείο για τους μη καθολικούς, πέρα από ιστορικές προσωπικότητες, φιλοξενεί και δεκάδες γάτες, ενώ είναι γνωστό για τα πανέμορφα πεύκα και τα κυπαρίσσια που το περικυκλώνουν.

Για να ενταφιαστεί κανείς στο νεκροταφείο πρέπει να μην είναι Ιταλός και να μην είναι καθολικός, το οποίο θα έπρεπε να αποκλείει τον Προϊέτι και τον Καμιλέρι.

Ωστόσο, όπως εκμυστηρεύτηκε η υπεύθυνη του χώρου, υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν κάποιες εξαιρέσεις. «Υπάρχει ένα θέσπισμα που επιτρέπει την ταφή ανθρώπων που έχουν συμβάλει στο κύρος της Ιταλίας» είπε στους Times η 64χρονη Αμάντα Θέρσφιλντ.

Πράγματι, ο Καμιλέρι έγραψε τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες νουβέλες με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο, ενώ η αγάπη του Προϊέτι για τον Σαίξπηρ τον ώθησε να κατασκευάσει ένα αντίγραφο του διάσημου θέατρου Γκλόουμπ στη Ρώμη.

Από το 2005, το νεκροταφείο είναι ανοιχτό για το κοινό καθημερινά και με την πάροδο του χρόνου προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες. Από νεαρούς ηθοποιούς, που έρχονται για να μάθουν τα λόγια τους, μέχρι νεαρά ζευγάρια και ανθρώπους που έρχονται απλώς για να δουν τις γάτες, το νεκροταφείο προσελκύει ίσως υπερβολικά πολύ κόσμο.

Κάποιοι επισκέπτες, για παράδειγμα, αφήνουν τις στάχτες των αγαπημένων τους πάνω στον τάφο του Κιτς ή του Σέλλεϋ. «Δεν νομίζω ότι στον Κιτς θα άρεσε κάτι τέτοιο» λέει η Θέρσφιλντ και, φυσικά, έχει απόλυτο δίκιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...