369
Με τα χρώματα των ΛΟΑΤΚΙ ετοιμάζεται να υποδεχθεί η Αρένα του Μονάχου την εθνική ομάδα της Ουγγαρίας στον αγώνα της Τετάρτης | REUTERS/Andreas Gebert

Μπάλα και πολιτική πάνε μαζί στα γήπεδα του Euro

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2021, 18:22
Με τα χρώματα των ΛΟΑΤΚΙ ετοιμάζεται να υποδεχθεί η Αρένα του Μονάχου την εθνική ομάδα της Ουγγαρίας στον αγώνα της Τετάρτης
|REUTERS/Andreas Gebert

Μπάλα και πολιτική πάνε μαζί στα γήπεδα του Euro

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2021, 18:22

Οι ποδοσφαιριστές στα γήπεδα του Euro κάνουν ό,τι μπορούν για να συναρπάσουν τους φιλάθλους, όμως πολύ συχνά σε αυτή τη διοργάνωση, αυτά που συμβαίνουν εκτός χορτοτάπητα έχουν εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον.

Στο φετινό Euro έχουν μεταφερθεί πολύχρονες πολιτικές, πολιτισμικές και ιδεολογικές συγκρούσεις ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης, επισημαίνουν οι Financial Times.

Βρισκόμαστε μόλις στην τρίτη αγωνιστική του πρώτου γύρου και τα παραδείγματα είναι πολλά: Στη Γαλλία, η Ακροδεξιά ξεκίνησε εκστρατεία για να μποϋκοτάρουν την εθνική τους ομάδα λόγω ενός τραγουδιού ραπ. Στην Αγγλία, έχει ξεσπάσει διαμάχη επειδή όλοι οι παίκτες της εθνικής ομάδας γονατίζουν πριν κάθε αγώνα διαμαρτυρόμενοι για τις φυλετικές διαφορές. Μερίδα άγγλων οπαδών τους αποδοκίμασε, όμως η πλειοψηφία είναι με το μέρος τους. Ως ένδειξη συμπαράστασης, γονάτισαν στον μεταξύ τους αγώνα και οι σκοτσέζοι ποδοσφαιριστές.

Σάλο στη Ρωσία προκάλεσε η φανέλα της Ουκρανίας, που εμφάνιζε χάρτη με την Κριμαία, την οποία έχει προσαρτήσει η Μόσχα, από το 2014. Η UEFA διέταξε την Ουκρανία να την αλλάξει.

Οι FT αναφέρουν και το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την επιμονή των Βορειομακεδόνων να χρησιμοποιούν τα αρχικά MKD, παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μία ακόμα αντιδικία αφορούσε το περιβραχιόνιο του γερμανού αρχηγού και τερματοφύλακα Μάνουελ Νόιερ, στα χρώματα του ουράνιου τόξου, υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η αρχική πρόθεση της UEFA να του ζητήσει εξηγήσεις μετατράπηκε σε θετικά σχόλια από τους αξιωματούχους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Το ενδιαφέρον έχει στραφεί στο αυριανό παιχνίδι ανάμεσα στη Γερμανία και την Ουγγαρία, η οποία έχει ομοφοβική κυβέρνηση και πρόσφατα ψήφισε νόμο εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ. Οχι μόνο ο Νόιερ θα φορέσει και αύριο το περιβραχιόνιο, αλλά ολόκληρο το γήπεδο του Μονάχου, το «Allianz Arena», επρόκειτο να φωταγωγηθεί με τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Μπροστά στον κίνδυνο να πολιτικοποιηθεί ακόμα περισσότερο το θέμα της συμπεριφοράς της Ουγγαρίας, η UEFA το απαγόρευσε.

Οι ακροδεξιοί οπαδοί της Ουγγαρίας άλλωστε έχουν προκαλέσει πολλάκις με τη συμπεριφορά τους στους μέχρι τώρα αγώνες του Euro, αναρτώντας ομοφοβικά πανό στις κερκίδες, ενώ στο ματς με τη Γαλλία, μιμούνταν τον ήχο που κάνουν οι μαϊμούδες.

Στο μεταξύ, σε μία κίνηση που εξέπληξε τις Βρυξέλλες, ο δεξιός πρόεδρος της Σλοβενίας, χώρα που έχει την προεδρία της ΕΕ, γνωστοποίησε ότι θέλει οι 27 να υπογράψουν διακήρυξη που θα διασφαλίζει τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής στα σπορ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...