522
Η Νίκη Κεραμέως στο βήμα της Βουλής υπερασπιζόμενη το νομοσχέδιο για το Νέο Σχολείο | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μάχη στη Βουλή για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής – Κεραμέως: «Τι μάθημα δίνετε σε αυτά τα παιδιά;»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2021, 11:50
Η Νίκη Κεραμέως στο βήμα της Βουλής υπερασπιζόμενη το νομοσχέδιο για το Νέο Σχολείο
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μάχη στη Βουλή για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής – Κεραμέως: «Τι μάθημα δίνετε σε αυτά τα παιδιά;»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2021, 11:50

Με σημεία αιχμής την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια ξεκίνησε η δεύτερη μέρα συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το λεγόμενο Νέο Σχολείο.

Η παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή –ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να υπερασπιστεί τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησής του, ο Αλέξης Τσίπρας για να την καταγγείλει υποσχόμενος κατάργηση της ΕΒΕ, για την οποία άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία– έδωσε τον χαρακτήρα μιας ασυνήθιστης καλοκαιρινής κοινοβουλευτικής μάχης.

Τον λόγο φυσικά πήρε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. «Οδηγούμε την Παιδεία σε ένα αναβαθμισμένο σήμερα και ένα ακόμη καλύτερο αύριο», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ άσκησε έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την για προσπάθεια εργαλειοποίησης των νέων ανθρώπων.

«Το σχολείο που θα ανοίξει το Σεπτέμβριο δεν θα είναι το ίδιο. Θα έχει 11.700 νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς στη γενική εκπαίδευση. (Πρόκειται για) τους πρώτους διορισμούς που έγιναν μετά από 12 ολόκληρα χρόνια και σε συνέχεια των περσινών 4.500 στην ειδική αγωγή. Συνολικά στα δύο πρώτα χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν γίνει συνολικά 16.200 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και με 123 νέα εκπαιδευτικά προγράμματα», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως.

Παράλληλα, μίλησε για τρεις βασικούς άξονες του νομοσχεδίου που είναι όπως είπε, η αυτονομία των σχολείων, η υποστήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, για την οποία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση.

«Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι η θέσπιση μιας διαδικασίας αξιολόγησης του έργου των εκπαιδευτικών δεν αποτελεί πλέον μόνο επιτακτική ανάγκη, αλλά απαίτηση και της κοινωνίας», σημείωσε η υπουργός και συμπλήρωσε:

«Με αυτά τα δεδομένα, εισάγεται η αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών με βελτιωτικό χαρακτήρα και έμφαση στην επιμόρφωση. Παράλληλα θεσπίζεται και η αξιολόγηση των στελεχών, η οποία στοχεύει στη διάγνωση της αποτελεσματικότητας. Όποιος αξιολογεί, αξιολογείται».

Στο σημείο αυτό η κυρία Κεραμέως άσκησε έντονη κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στα όσα υποσχέθηκε για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και μάλιστα αναδρομικά. Είναι πραγματικά θλιβερό να εργαλειοποιεί έτσι η αξιωματική αντιπολίτευση νέους ανθρώπους, στην προσπάθειά της να καρπωθεί την όποια απογοήτευση υποψηφίων που, σε μία αξιοκρατική, πλήρως αδιάβλητη διαγωνιστική διαδικασία, συγκέντρωσαν χαμηλότερη βαθμολογία σε σχέση με άλλους υποψηφίους. Τι μάθημα δίνετε σε αυτά τα παιδιά, κυρίες και κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Να μη δέχονται ότι κάποιος, μπορεί έστω για λίγο, να τους ξεπεράσει σε έναν δίκαιο αγώνα, να μην μπορούν να διαχειριστούν μία απογοήτευση, να απαιτούν ευκαιρίες αποκλειστικά για αυτούς και όχι για όλους».

«Επιχειρούμε να οργανώσουμε εξ ολοκλήρου και σε νέα βάση τη δευτεροβάθμια, μεταδευτεροβάθμια και ανώτατη εκκλησιαστική εκπαίδευση, αναβαθμίζοντας τον κλήρο και τις εκκλησιαστικές σπουδές», επεσήμανε επίσης η υπουργός Παιδείας και κατέληξε:

«Το νέο σχολείο που δημιουργούμε θα είναι με θέση στα νηπιαγωγεία μας για κάθε τετράχρονο μαθητή. Με δραστηριότητες στα Αγγλικά σε όλα τα δημόσια νηπιαγωγεία και όχι μόνο στα ιδιωτικά. Με νέες θεματικές στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων σε όλα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια της χώρας: ρομποτική, οδική ασφάλεια, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, οικολογική συνείδηση, εθελοντισμό, ανάμεσα σε άλλες. Με οριζόντιες επιμορφώσεις εκπαιδευτικών σε ψηφιακά εργαλεία και νέες δεξιότητες. Με 123 Νέα Προγράμματα Σπουδών στη Γενική Εκπαίδευση. Με σχεδόν διπλάσια Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία από πέρυσι. Με τα πρώτα 6 Πρότυπα ΕΠΑΛ της χώρας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News