424
Η Γοργόνα της Κοπεγχάγης στέκει στον βράχο της από το 1913 | EPA/Nikolai Linares

Μάχη για την πατέντα της… γοργόνας στη Δανία

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2021, 17:10
Η Γοργόνα της Κοπεγχάγης στέκει στον βράχο της από το 1913
|EPA/Nikolai Linares

Μάχη για την πατέντα της… γοργόνας στη Δανία

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2021, 17:10

Είναι δυνατόν να έχει κάποιος την πατέντα μιας… γοργόνας; Ναι, ισχυρίζονται οι κληρονόμοι του Εντβαρντ Ερικσεν, του γλύπτη του περίφημου αγάλματος από μπρούτζο, που στέκει στο λιμάνι της Κοπεγχάχης από το 1913, εμπνευσμένο από τον Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.

Και για αυτό απειλούν τις αρχές σε ένα μικρό ψαροχώρι στη βόρεια Δανία, που είχαν την ιδέα να βάλουν και εκεί μία γοργόνα στη θάλασσα για να προσελκύσουν τουρίστες -κάτι που όντως συνέβη.

Πρόκειται για το Ασάα, στη βορειοανατολική ακτή της Γιουτλάνδης, όπου ο γλύπτης Πάλε Μορκ κατασκεύασε μία γοργόνα από γρανίτη πάνω σε ένα βράχο, η οποία σαν να έχει μόλις βγει από τη θάλασσα.

Οι δύο γοργόνες είναι ίδιες, ισχυρίζονται οι κληρονόμοι του Ερικσεν. Μα πώς είναι ίδιες, απαντούν οι ντόπιοι στο Ασάα, αλλά και ο Μορκ, ο οποίος εύλογα αναρωτιέται: «Και πώς στο διάολο να κάθεται διαφορετικά μία γοργόνα σε ένα βράχο; Δεν έχει πόδια αλλά πτερύγια (σσ: εδώ που τα λέμε ένα δίκιο το΄χει ο γλύπτης). Δεν μπορείς να έχεις πατέντα στις γοργόνες. Δεν μοιάζουν καν. Η δική μου η γοργόνα είναι φτιαγμένη από γρανίτη όχι χαλκό και είναι παραπάνω από διπλάσια από της Κοπεγχάγης», δήλωσε στη δανέζικη τηλεόραση.

Η γοργόνα στο λιμανάκι του Ασάα, γρανίτης του σκανδάλου

Η οικογένεια του Ερικσεν έστειλε ένα απειλητικό γράμμα στον τοπικό δήμαρχο, απαιτώντας να κατέβει ή να καταστραφεί το άγαλμα.

«Οφείλω να ομολογήσω ότι έβαλα τα γέλια όταν το διάβασα. Μία αγελάδα είναι αγελάδα και μία γοργόνα είναι γοργόνα. Δεν μπορείς να έχεις την πατέντα ενός ζωικού είδους, άσε που δεν πιστεύω ότι μοιάζουν στο ελάχιστο. Η δική μας είναι πιο παχουλή και έχει εντελώς διαφορετικό πρόσωπο», είπε ο Μίκαελ Κλίτγκααρντ, δήμαρχος του Μπρόντερσελβ.

Πάντως, σε άλλες περιπτώσεις, οι κληρονόμοι του Ερικσεν, που μηνύουν δεξιά και αριστερά για το ζήτημα, έχουν κερδίσει τις υποθέσεις. Για παράδειγμα, εναντίον δύο δανέζικων εφημερίδων το 2009, που χρησιμοποίησαν μία εικόνα της Μικρής Γοργόνας της Κοπεγχάγης χωρίς την άδειά τους, όπως και εναντίον του Γκρίνβιλ στο Μίσιγκαν, από το οποίο έλαβαν αποζημίωση για πνευματικά δικαιώματα, επειδή η πόλη εγκατέστησε ένα παρόμοιο άγαλμα για να γιορτάσει τη δανέζικη κληρονομιά της.

Η γοργόνα στο Γκρίνβιλ του Μίσιγκαν, για την οποία η πόλη υποχρεώθηκε να πληρώσει πνευματικά δικαιώματα στους Δανούς

Πάντως, με όλη αυτή τη φασαρία, το Ασάα έχει δει να αυξάνονται οι επισκέπτες του, που έρχονται να δουν τη δική τους γοργόνα και ξοδεύουν και τα χρήματά τους στις τοπικές επιχειρήσεις, όπως το Καφέ Hawblik, που ξεπουλά τα σάντουιτς «Γοργόνα» με ψάρι και γαρίδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...