398
Η «άσχημη Ιταλία» έχει το πρόσωπο του Ματέο Σαλβίνι, μαφιόζικο τατουάζ και είναι τροφός του ρατσισμού και του εθνικισμού - στο Ντίσελντορφ, σε πρόσφατη καρναβαλική φιέστα | REUTERS/Wolfgang Rattay

Μαύρο χρήμα: Τα 49 εκατ. ευρώ του «θησαυρού του Πάδου», η Λέγκα και ο Σαλβίνι

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 18:54
Η «άσχημη Ιταλία» έχει το πρόσωπο του Ματέο Σαλβίνι, μαφιόζικο τατουάζ και είναι τροφός του ρατσισμού και του εθνικισμού - στο Ντίσελντορφ, σε πρόσφατη καρναβαλική φιέστα
|REUTERS/Wolfgang Rattay

Μαύρο χρήμα: Τα 49 εκατ. ευρώ του «θησαυρού του Πάδου», η Λέγκα και ο Σαλβίνι

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 18:54

Συνέχεια στο θέμα των χρηματοδοτήσεων της εθνικιστικής Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, η οποία συγκυβερνά στην Ιταλία με τους λαϊκιστές του Κινήματος Πέντε Αστέρων, δίνει η εφημερίδα Corriere della Sera.

Στο θέμα είχε εντρυφήσει πρώτο το περιοδικό L’Espresso (του ομίλου της εφημερίδας La Repubblica) τον περασμένο μήνα, εν όψει, τότε, της κυκλοφορίας του σχετικού βιβλίου των Τζοβάνι Τιτζιάν και Στέφανο Βέρτζινε που αποκαλύπτει τα οικονομικά σκάνδαλα της Λέγκας. Η Corriere επανέρχεται με δημοσίευμα το οποίο εστιάζει σε αποκαλύψεις του βιβλίου πέραν εκείνων που αφορούν τους «στενούς δεσμούς» του Σαλβίνι με το Κρεμλίνο και έχουν γνωστοποιηθεί ήδη από τον Φεβρουάριο.

Η Μαύρη Βίβλος της Λέγκας προσδιορίζει, όπως γράφει η Corriere, το νήμα που ενώνει την παλιά Λέγκα του Ουμπέρτο Μπόσι με την καινούργια του Ματέο Σαλβίνι.

Αυτό το νήμα δεν είναι άλλο από τα 49 εκατ. ευρώ του λεγόμενου «θησαυρού της Κοιλάδας του Πάδου», δηλαδή χρήματα από χρηματοδοτήσεις της περιόδου 2008 – 2010, σχετιζόμενα με καταχρήσεις για τις οποίες επιβλήθηκαν δικαστικές ποινές στην τότε κομματική ηγεσία (Μπόσι) αλλά και στον ταμία της Λέγκας την περίοδο 2010 – 2012, κάποιον  Φραντσέσκο Μπελσίτο (ένα πρόσωπο που μετά την εκδίωξή του από τη Λέγκα χτύπησε την πόρτα τής πέρα από τη Λέγκα ιταλικής Ακροδεξιάς η οποία όμως τον απομάκρυνε γρήγορα και αυτή από τις τάξεις της).

Πώς χρηματοδοτείται το πρώτο ιταλικό κόμμα, αναρωτιέται η Corriere. Και πάνω απ’ όλα, πώς το κάνει σήμερα, με δεδομένη την απόφαση της Δικαιοσύνης για κατάσχεση των 49 εκατ. ευρώ. Ο Σαλβίνι λέει ότι δεν έχει ανάμειξη, δεν έχει καν ιδέα για το θέμα: «Μιλάμε για γεγονότα πριν από δέκα χρόνια, για χρήματα που εγώ δεν έχω δει ποτέ». Η ουσία της έρευνας των δύο συγγραφέων βρίσκεται εδώ, πρέπει να αποδειχθεί ότι ο Σαλβίνι ψεύδεται.

Για να ακολουθήσει τη διαδρομή του χρήματος από το παρελθόν στο παρόν, το βιβλίο χρησιμοποιεί ένα εκτεταμένο παράρτημα όπου παρατίθενται δικαστικά έγγραφα, τρέχοντες λογαριασμοί, οι ισολογισμοί της Λέγκας. Η έρευνα δεν αφορά μόνο το παρελθόν, αλλά επεκτείνεται και στα πρόσωπα που τώρα πλαισιώνουν τον Σαλβίνι, στα «νέα στελέχη» του κόμματος: στον δημιουργό της επικοινωνιακής πολιτικής του Σαλβίνι, στον άνθρωπο-κλειδί για τις επαφές με τη Μόσχα, στον νέο ταμία. Οι συγγραφείς του βιβλίου ερευνούν σε αυτό το οικονομικό πλέγμα και την απότομη άνοδο της αποδοχής της Λέγκας σε μέρη του Νότου, όπως η Κατάνια ή η Τζόια Τάουρο, κάτι που ήταν αδιανόητο στο πρόσφατο παρελθόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...