588
Βαρυχειμωνιά στο Σέντραλ Παρκ, στον «πνεύμονα» της Νέας Υόρκης | REUTERS/Andrew Kelly

«Μαύρη τρύπα» 10 εκατ. δολαρίων καταπίνει το Σέντραλ Παρκ

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2021, 19:56
Βαρυχειμωνιά στο Σέντραλ Παρκ, στον «πνεύμονα» της Νέας Υόρκης
|REUTERS/Andrew Kelly

«Μαύρη τρύπα» 10 εκατ. δολαρίων καταπίνει το Σέντραλ Παρκ

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2021, 19:56

Ο χαρακτηριστικός για το Μανχάταν και για όλη τη Νέα Υόρκη τεράστιος κήπος Σέντραλ Παρκ περνάει δύσκολες ημέρες. Μπορεί να ξεπέρασε την παρακμή της εικοσαετίας 1960 – 1970 και έκτοτε να πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες του Χόλιγουντ, δραματικές και μη, μπορεί μέσω του σινεμά να έγινε οικείος χώρος για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, ανθρώπους που ουδέποτε πάτησαν το πόδι τους στις ΗΠΑ, πλέον όμως η οικονομική κρίση του χτυπάει την πόρτα και του μαραίνει το γκαζόν.

Η εταιρεία περιβαλλοντικής προστασίας «Central Park Conservancy», ο μη κερδοσκοπικός φορέας συντήρησης πάρκων ο οποίος διαχειρίζεται το Σέντραλ Παρκ βάσει σύμβασης που υπέγραψε με τον Δήμο Νέας Υόρκης, αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, οξύτατο, πρώτη φορά μέσα σε 40 χρόνια. Της λείπουν 10 εκατ. δολάρια για να μηδενίσει το έλλειμμά της. Για «άνοιγμα», δεν το λες και μικρό – μοιάζει «κρατήρας» που μπροστά του η ειδυλλιακή λίμνη «Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir», αλλιώς «Central Park Reservoir», η «Λίμνη του Σέντραλ Παρκ», μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό.

Εφιπποι αστυνομικοί περιπολούν στο χιονισμένο Σέντραλ Παρκ (REUTERS/Andrew Kelly)

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας διαχείρισης του πάρκου ξέμειναν από δωρητές και χρηματοδότες, αφού η πανδημία που γονάτισε το Μεγάλο Μήλο έκλεισε και την κάνουλα των προσφορών. Καθώς άλλες καταστάσεις ήταν οι πλέον επείγουσες, αλλού πήγαν και τα λεφτά της φιλανθρωπίας που μέχρι τώρα λίπαιναν το χώμα του πάρκου και ανανέωναν τους χυμούς των δένδρων του. Ετσι η «Central Park Conservancy» δεν είχε άλλη επιλογή παρά τον έρανο. Τον ονόμασε Essential Central Park Fund και τον έβαλε μπροστά στις 12 Φεβρουαρίου, με τη μορφή δωρεάς μικροποσών τα οποία εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος.

Η ιταλική Repubblica λέει ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχει Spider Man για να διώξει μακριά τα βαριά σύννεφα της επαπειλούμενης χρεοκοπίας. Το ισχύον πλαίσιο για τον προϋπολογισμό της «Central Park Conservancy» συνίσταται σε δωρεές κατά 75% και σε αποδόσεις εισπραχθέντων δημοτικών τελών κατά 25%. Και από τις δύο αυτές πηγές υπήρξαν διαφυγόντα έσοδα για την εταιρεία διαχείρισης, αφού η πανδημία κατάφερε να ακυρώσει εκατοντάδες εκδηλώσεις στο πάρκο, να ματαιώσει κινηματογραφήσεις, να κλείσει εστιατόρια, καφενεία, κ.λπ.

Σκι, έλκυθρα και παιχνίδια με το χιόνι στο Σέντραλ Παρκ, στην καρδιά του Μανχάταν (REUTERS/Mike Segar)

Το φάντασμα του άδειου ταμείου και των χρεών δεν μπορούν να το διώξουν καν οι Ghostbusters, οι οποίοι χρησιμοποίησαν κάποτε το Σέντραλ Παρκ και πλούτισαν οι ίδιοι από τις εισπράξεις της ταινίας.

Στην «Central Park Conservancy», που το 1980 ανέλαβε να αποκαταστήσει τη φήμη του πάρκου και να διαγράψει από τη συλλογική μνήμη τη βαριά εγκληματικότητα της εικοσαετίας που προαναφέραμε, οφείλεται η κατοπινή καλή εικόνα του, η τόσο θελκτική και για τους δωρητές και για τον κάθε επισκέπτη του, η οποία αποτυπώθηκε στα πασίγνωστα ρομαντικά και κωμικά φιλμ. Στην πορεία του χρόνου η εταιρεία είχε επενδύσει στην ανάπλαση των χώρων 800 εκατ. δολάρια και κατάφερε να μαγνητίσει εκδηλώσεις κύρους αλλά και «ρευστού», όπως ο Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης και τα διάφορα φεστιβάλ τύπου Global Citizen και το Central Park Summer Stage.

Tο Σέντραλ Παρκ έχει πρωταγωνιστήσει σε διάφορες διάσημες ταινίες: «Οταν ο Χάρι Γνώρισε την Σάλι» είναι μία από αυτές

Το περίεργο είναι, γράφουν οι Ιταλοί, ότι τα κακά νέα για το πρώτο στην ιστορία του πάρκου έλλειμμα δεν βρήκαν και πολύ χώρο στις αμερικανικές εφημερίδες, ίσως γιατί τα 10 εκατομμύρια είναι μεγάλο ποσόν μεν, αλλά δεν θεωρούνται και κατάσταση συναγερμού. Ωστόσο, το αγαπημένο όλων των Νεοϋορκέζων μέρος έχει μεγάλο πρόβλημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...