423
Η ανακριτική διαδικασία για την υπόθεση βαίνει προς ολοκλήρωση | INTIMEnews

Mάτι: «Κωλυσιέργησαν σε σημείο εγκληματικής αδιαφορίας» – Νέο αίτημα του ανακριτή για κακουργηματικές διώξεις

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2021, 17:22
Η ανακριτική διαδικασία για την υπόθεση βαίνει προς ολοκλήρωση
|INTIMEnews

Mάτι: «Κωλυσιέργησαν σε σημείο εγκληματικής αδιαφορίας» – Νέο αίτημα του ανακριτή για κακουργηματικές διώξεις

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2021, 17:22

Για τρίτη φορά, ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης, που έχει επωμιστεί την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς, επανέρχεται στο αίτημά του για αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα, κατά συγκεκριμένων υπευθύνων της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Επικαλούμενος νεότερα στοιχεία της ανάκρισης, ο ανακριτής ζητεί από την Εισαγγελία τη δίωξη στελεχών της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας για κακούργημα, δηλαδή για την έκθεση των ανθρώπων σε κίνδυνο, αναγνωρίζοντάς τους ενδεχόμενο δόλο.

Σημειώνεται ότι τα δύο προηγούμενα αιτήματα για αναβάθμιση της κατηγορίας απορρίφθηκαν από διαφορετικούς εισαγγελείς, με το επιχείρημα ότι δεν κατατέθηκαν νέα στοιχεία.

Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Μαρνέρη, «στοιχειοθετείται το αδίκημα της κακουργηματικής μορφής της έκθεσης, καθώς (οι εν λόγω κατηγορούμενοι) ήταν αρμόδιοι, εκ της θέσεως που κατείχαν, να προβούν στις υπό κρίσιν ενέργειες, επέδειξαν όμως πλήρη αδιαφορία».

Επιπρόσθετα ο ανακριτής μιλά για ενδεχόμενο δόλο υπευθύνων της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας (συνολικά περίπου δέκα άτομα), για τα οποία και ζητά να διωχθούν για κακούργημα.

«Η θέση που κατείχαν τους καθιστούσε γνώστες του κινδύνου στον οποίο εξέθεταν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, κίνδυνο που προφανώς αποδέχτηκαν, αφού, ενώ είχαν τη δυνατότητα να πράξουν διαφορετικά, δεν έπραξαν. Δηλαδή, αν και είχαν στη διάθεσή τους μέσα και χρόνο, γνώριζαν φυσικά την επικινδυνότητα της κατάστασης και μάλιστα γνώριζαν την ιδιομορφία της περιοχής, που καθιστούσε άμεσο τον κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, κωλυσιέργησαν σε σημείο που επέδειξαν εγκληματική αδιαφορία, που, κατά την άποψή του, στοιχειοθετεί τουλάχιστον τη μορφή του ενδεχόμενου δόλου, ο οποίος και αρκεί στην περίπτωση της κακουργηματικής μορφής της έκθεσης».

Παραθέτει μάλιστα μία προς μία τις εγκληματικές παραλείψεις:

-Από τις 17.04  περίπου μέχρι τις 17.30, επιχειρούσε μόνο ένα ελικόπτερο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, το οποίο φέρεται να έκανε μία ρίψη, σε τρία διαφορετικά σημεία στην περιοχή του Νταού. Συνεπώς, οι αρμόδιοι, επισημαίνει ο ανακριτής, παρέλειψαν να κινητοποιήσουν και άλλα εναέρια μέσα, ενώ συνέχιζαν τις εκτροπές σε περιοχή που η φωτιά ήταν ελεγχόμενη.

-Εμεινε ανεκμετάλλευτη επιχειρησιακά και η νεοσύστατη υπηρεσία με τα μη στελεχωμένα αεροσκάφη (DRONES), τα οποία, έχουν κάμερες και δίνουν άμεσες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στο ΕΣΚΕ.

-Είχαν στη διάθεσή τους και σωστικές λέμβους, που ανήκαν στην πρώτη ΕΜΑΚ, και δεν δόθηκε ποτέ εντολή να μεταβούν στην περιοχή. Παράλληλα, δεν τέθηκαν στη διάθεση για τη διάσωση όσων βρίσκονταν στη θάλασσα συγκεκριμένα πλοιάρια, τα οποία έχουν ως σημείο στάθμευσης το λιμάνι του Πειραιά και εάν ειδοποιούνταν να συνδράμουν στη διάσωση, ο χρόνος που απαιτούνταν είναι 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου, δηλαδή θα βρίσκονταν εκεί περίπου στις 20.15, ενώ πολίτες βρίσκονταν στη θάλασσα ήδη από τις 18.50.

Το αίτημα του ανακριτή Μαρνέρη διαβιβάστηκε ήδη στην Εισαγγελία, η οποία και θα αποφανθεί για την τύχη του.