658
Ο Τζόρντι Μπερτομέου | EPA/David Aguilar

«Μας συγχωρείτε, διακοπή» πάλι στην Ευρωλίγκα;

Sportscaster Sportscaster 2 Νοεμβρίου 2020, 15:48
Ο Τζόρντι Μπερτομέου
|EPA/David Aguilar

«Μας συγχωρείτε, διακοπή» πάλι στην Ευρωλίγκα;

Sportscaster Sportscaster 2 Νοεμβρίου 2020, 15:48

Ο κορονοϊός… κάνει πάρτι σε όλη την Ευρώπη, και οι αθλητικές διοργανώσεις νιώθουν πάλι την απειλή του. Περισσότερο από κάθε άλλη, η Ευρωλίγκα. Επειδή το μπάσκετ είναι σπορ επαφών, παίζεται σε κλειστά γήπεδα και -το κυριότερο- γιατί σε αυτή συμμετέχουν ομάδες από δέκα διαφορετικές χώρες. Τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις τους για τον περιορισμό της Covid-19, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, την επηρεάζουν άμεσα. Δυσκολεύουν τις μετακινήσεις με το αεροπλάνο και, κατά πως φαίνεται, ενδέχεται να φτάσουν σε νέα απαγόρευση διεξαγωγής των αγώνων.

Η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να μπει η Γαλλία ξανά σε καραντίνα, που έγινε η αιτία για να αναβληθεί η αγωνιστική (τουλάχιστον) αυτού του Σαββατοκύριακου στη γαλλική μπασκετική λίγκα, είναι το προμήνυμα όσων μπορεί να ακολουθήσουν. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν οι αθλητικές δραστηριότητες θα επιτρέπονται στη χώρα τον Νοέμβριο (στις 20 του μήνα έχει οριστεί το ματς της Βιλερμπάν με τον Ολυμπιακό), ή τον Δεκέμβριο (την 1η Δεκεμβρίου θα πρέπει να παίξει εκεί ο Παναθηναϊκός. Κι αυτή η αβεβαιότητα ισχύει για όλες τις χώρες που φιλοξενούν παιχνίδια της Ευρωλίγκας).

Ακόμη και πριν από τα μέτρα που ανακοινώνουν τούτες τις μέρες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η μια μετά την άλλη, είχαν αναβληθεί οκτώ αγώνες της Ευρωλίγκας και άλλοι τόσοι του EuroCup, με το καλεντάρι να είναι πολύ «σφιχτό» για να τους χωρέσει σε διαφορετικές από τις αρχικώς προγραμματισμένες ημερομηνίες. Ενα νέο κύμα αναβολών θα οδηγούσε σε αδιέξοδο. Γι’ αυτό η ηγεσία της Euroleague έχει ένα σχέδιο. Που δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί, ούτε σίγουρο ότι θα σώσει την κατάσταση.

Η κεντρική του ιδέα είναι να χωριστεί το υπόλοιπο της σεζόν στα δυο. Στο πρώτο μισό, τους επόμενους τρεις τέσσερις μήνες δηλαδή, οι διεθνείς διοργανώσεις να μπουν στο «ψυγείο», ώστε να σταματήσουν οι μετακινήσεις των ομάδων από χώρα σε χώρα και να αποφευχθούν οι περιορισμοί που οι κυβερνήσεις θέτουν για τους ταξιδιώτες. Να ολοκληρωθούν, στο διάστημα αυτό, οι εγχώριες διοργανώσεις (εθνικά πρωταθλήματα και Κύπελλα). Κι έπειτα, να επανεκκινήσουν τα διεθνή τουρνουά.

Ο Τζόρντι Μπερτομέου ελπίζει ότι μετά τον Φεβρουάριο η πανδημία θα βρίσκεται σε ύφεση, και τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα έχουν χαλαρώσει ξανά. Ή, ακόμη, πως μέχρι τότε θα έχει βρεθεί το αντι-Covid εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον δεν θα υπάρχουν εγχώριες αγωνιστικές υποχρεώσεις, πλέον, η Euroleague θα μπορεί να διαχειριστεί τις ανατροπές στο καλεντάρι της με πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια, ή και να μεταβάλει το format της διοργάνωσης, όπως έκανε το ΝΒΑ με τη «φούσκα» του Ορλάντο.

Προϋπόθεση για να μπει σε εφαρμογή το Plan B είναι να συμφωνήσουν οι 11 λίγκες, σύλλογοι των οποίων αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα ή στο EuroCup. Ο Μπερτομέου τις έχει καλέσει σε τηλεδιάσκεψη την προσεχή Πέμπτη (όπως αποκάλυψε πρώτος ο σερβικός ιστότοπος Mozzartsport), όμως έχουν πολλούς και σοβαρούς λόγους να απορρίψουν την πρόταση του καταλανού παράγοντα. Η Ενωση Ευρωπαϊκών Λιγκών (ULEB) βρίσκεται σε έντονη αντιδικία με την Euroleague, την οποία έχει καταγγείλει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλά, ακόμη κι αν πάει στο τηλε-ραντεβού με τις καλύτερες των προθέσεων, δύσκολα θα δεχτεί, τα εθνικά πρωταθλήματα να εξαντληθούν στο κομμάτι της σεζόν όπου δεν υπάρχει ελπίδα παρουσίας φιλάθλων στα γήπεδα.

Επειτα, απαιτείται και η συναίνεση της FIBA, που «τρέχει» κι αυτή διεθνείς διοργανώσεις (Basketball Champions League, «παράθυρα» για τις εθνικές ομάδες, κ.λπ.), αλλά δεν έχει προσκληθεί, καν, στην τηλεδιάσκεψη. Ως γνωστόν, ούτε η παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ διατηρεί καλές σχέσεις με τον Μπερτομέου.

Αν υπάρχει μια ελπίδα, το σχέδιο του επικεφαλής της Euroleague να γίνει αποδεκτό, έστω κάποια παραλλαγή του, αυτή είναι το οικονομικό συμφέρον των μικρομεσαίων συλλόγων κάθε εθνικού πρωταθλήματος που δεν αγωνίζονται στην Ευρώπη. Εάν η σεζόν τελειώσει γι’ αυτές τον Φεβρουάριο, θα γλιτώσουν αρκετά χρήματα από τα συμβόλαια των παικτών τους, σε μια εποχή που τα έσοδά τους έχουν μειωθεί δραματικά.

Μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο Ολυμπιακός, που δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρωτάθλημα, ούτε στο Κύπελλο. Εάν η σεζόν «σπάσει» στα δυο, θα περιέλθει σε αγωνιστική απραξία μεγάλης διάρκειας, και θα πρέπει να διατηρηθεί «ζεστός» για το υπόλοιπο της Ευρωλίγκας μόνο με τις προπονήσεις, ή με κάποια «οικογενειακά» ματς της πρώτης του ομάδας με τη δεύτερη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...