409
Ο χάρτης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας απεικονίζει τον καιρό στην Ελλάδα, το μεσημέρι της Τρίτης | EMY

Μάρτης «γδάρτης»: Επιστρέφουν κρύο, βροχές και χιόνια από την Τρίτη

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2019, 16:31
Ο χάρτης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας απεικονίζει τον καιρό στην Ελλάδα, το μεσημέρι της Τρίτης
|EMY

Μάρτης «γδάρτης»: Επιστρέφουν κρύο, βροχές και χιόνια από την Τρίτη

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2019, 16:31

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν: Χαρείτε όσο μπορείτε, αυτό το τριήμερο, το ανοιξιάτικο διάλειμμα του καιρού γιατί από την Τρίτη, επιστρέφουν το κρύο, οι βροχές και τα χιόνια στα ορεινά.

Ο Μάρτιος άλλωστε, είναι γνωστό ότι  λατρεύει τις απότομες αλλαγές του καιρού, εξ’ου και η παροιμία: Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης (επειδή τα κρύα του Μαρτίου έρχονταν ξαφνικά και ενώ είχαν εξαντληθεί τα αποθέματα ξύλου για κάψιμο).

Ετσι και τώρα, επιδείνωση θα παρουσιάσει, από το βράδυ της Δευτέρας, ο καιρός σε ολόκληρη την Ελλάδα με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά.

Οπως επισημαίνει ο Θεόδωρος Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, η θερμοκρασία θα επιστρέψει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, όπου θα παραμείνει μέχρι την Πέμπτη, όταν θα σημειώσει μικρή άνοδο. «Βέβαια, όταν έρχονται τέτοια συστήματα, χαμηλά βαρομετρικά, είναι τόσο χαοτικά, που δεν γνωρίζουμε από τώρα πώς ακριβώς θα εξελιχθούν».

Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο ίδιος λέει πως ο Μάρτιος προβλέπεται βροχερός για το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι ο χειμώνας διαρκεί έως τις 20 Μαρτίου.

Με τα σημερινά λοιπόν, προγνωστικά στοιχεία, ψυχρές αέριες μάζες αναμένεται να κάνουν την επανεμφάνισή τους στην Ελλάδα την Τρίτη και την Τετάρτη, με τη θερμοκρασία να πέφτει έως και 6-7 βαθμούς σε σχέση με τα δεδομένα του τριήμερου της Καθαράς Δευτέρας.

Αναλυτικότερα, ο καιρός από την Τρίτη, θα παρουσιάσει μεταβολή από τα δυτικά με νεφώσεις με βροχές, τοπικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια, χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βορειοδυτικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ, που βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, που θα είναι μεγαλύτερη στα δυτικά και τα βόρεια.

Την Τετάρτη, προβλέπονται νεφώσεις, στα δυτικά παροδικά αυξημένες, ενώ στην υπόλοιπη χώρα, τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο νότιο Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και στα νοτιοανατολικά ανατολικοί-νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά και νότια.

Τέλος, την Πέμπτη, θα έχουμε νεφώσεις, που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και στα νότια πελάγη τοπικά, 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Δείτε την εβδομαδιαία πρόγνωση του καιρού σε ένα λεπτό

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...