860
Οι πανάκριβοι αστέρες της Παρί απογοητευμένοι μετά από ακόμη έναν πρόωρο αποκλεισμό | Reuters

Μάρτιος, ο μήνας… των στεναγμών για την Παρί

Sportscaster Sportscaster 9 Μαρτίου 2023, 15:48
Οι πανάκριβοι αστέρες της Παρί απογοητευμένοι μετά από ακόμη έναν πρόωρο αποκλεισμό
|Reuters

Μάρτιος, ο μήνας… των στεναγμών για την Παρί

Sportscaster Sportscaster 9 Μαρτίου 2023, 15:48

Δυο φορές στο πρώτο ημίχρονο η Μπάγερν «είχε άγιο»: τον Ματέις ντε Λιχτ. Την πρώτη, σταμάτησε τον Μέσι με ένα εντυπωσιακό τάκλιν της τελευταίας στιγμής. Τη δεύτερη, σε σουτ του Βιτίνια σε άδειο τέρμα, έδιωξε την μπάλα πάνω στη γραμμή. Αν η Παρί Σεν-Ζερμέν είχε πάρει προβάδισμα στο σκορ, το βράδυ της Τετάρτης στο Μόναχο, μπορεί η εξέλιξη αυτής της σπουδαίας αναμέτρησης να ήταν διαφορετική. Αλλά τα γκολ, τα έβαλαν οι Βαυαροί. Με τον Τσουπό – Μοτίνγκ και τον Γκνάμπρι. Οπως και στο Παρίσι, με τον Κομάν. Με συνολικό σκορ 3-0, προκρίθηκαν στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Παρί αποκλείστηκε από τον πρώτο, κιόλας, νοκ-άουτ γύρο για πέμπτη φορά στα επτά τελευταία χρόνια. Η πρόωρη έξοδός της από το Τσάμπιονς Λιγκ έχει γίνει κανόνας, με σπάνιες εξαιρέσεις. Από τη σεζόν 2012-2013 μέχρι σήμερα οι άραβες ιδιοκτήτες έχουν δαπανήσει για μεταγραφές περί το ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ, όμως ο γαλλικός σύλλογος έχει φτάσει μόνο σε έναν τελικό (2020) και σε δυο ημιτελικούς.

Για την Παρί, ο Μάρτιος είναι κατεξοχήν ο μήνας… των στεναγμών. Μάλιστα, κάποιοι από τους αποκλεισμούς της είναι αδιανόητοι. Πέρυσι τέτοια εποχή είχε νικήσει τη Ρεάλ στην πρώτη τους αναμέτρηση στους «16» της διοργάνωσης, και στη ρεβάνς προηγείτο στο σκορ έως το 61′. Μέσα σε 17 λεπτά δέχτηκε τρία γκολ (από τον Καρίμ Μπενζεμά) και κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Μερικά χρόνια πίσω πήγε στη ρεβάνς του «Καμπ Νου» με την πρόκριση, σχεδόν, εξασφαλισμένη, καθώς στο «Παρκ ντε Πρενς» είχε νικήσει με 4-0. Ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα με 6-1, και αποκλείστηκε.

Ο Εμπαπέ ήταν εξαφανισμένος στον αγώνα της Τετάρτης

Η πάμπλουτη Παρί είναι το ποδοσφαιρικό… γεφύρι της Αρτας. Επτά διαφορετικοί αρχιτέκτονες (προπονητές), που είχαν στη διάθεσή τους μερικούς από τους πιο ακριβοπληρωμένους μάστορες (παίκτες) του Κόσμου, απέτυχαν να εκπληρώσουν την υπόσχεση του Νασέρ αλ-Κελαΐφι, ότι θα έφερνε στο Παρίσι τη «Μεγάλη Κούπα».

Ο πρώτος ήταν ο Κάρλο Αντσελότι. Επειτα από ενάμισι χρόνο (2011-2013) στον πάγκο της Παρί απολύθηκε ως υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή της αποτυχία. Την αμέσως επόμενη σεζόν ο ιταλός κόουτς κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ ως προπονητής της Ρεάλ. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η περίπτωση του Τόμας Τούχελ. Αν και είχε οδηγήσει τους Παριζιάνους στον τελικό (στον οποίο ηττήθηκαν από την Μπάγερν Μονάχου με 1-0), τον Δεκέμβριο του 2020 απομακρύνθηκε. Πέντε μήνες μετά, σήκωσε το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ με την Τσέλσι. Τώρα -λέει το ρεπορτάζ- ο αλ-Κελαΐφι σκέφτεται να τον φέρει πίσω.

Για το «αφεντικό» της Παρί έφταιγαν, πάντοτε, οι προπονητές. Πέρυσι τον Ιούλιο «την πλήρωσε» ο Ποτσετίνο, που είχε εντυπωσιάσει στις προηγούμενες δουλειές του. Ιδίως στην Τότεναμ, την οποία οδήγησε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Γιατί ο Αργεντινός δεν τα κατάφερε το ίδιο καλά στην Παρί, που (υποτίθεται ότι) διαθέτει ακόμη καλύτερους παίκτες; Επειδή εκεί ένιωσε την ανάγκη να κρατήσει τις ισορροπίες. Να μη δυσαρεστήσει τις «ντίβες» της ομάδας του, αλλά και τον εργοδότη του. Οταν, σε έναν αγώνα της Παρί με τη Λιόν, είχε τολμήσει να αντικαταστήσει τον Μέσι, την επόμενη μέρα κάποιος συγγενής του αλ-Κελαΐφι πόσταρε το ακόλουθο… μήνυμα: «Το Λονδίνο είναι μια όμορφη πόλη, ήδη το ξέρεις αυτό»…

Ο 35χρονος -και καταπονημένος από το Μουντιάλ- Μέσι δεν μπόρεσε να τα βάλει μόνος του με τους Γερμανούς

Η Παρί δεν είναι ομάδα. Ομάδα σημαίνει οργάνωση, καλή συνεργασία μεταξύ των μελών της, ξεκάθαρους ρόλους, κανόνες και απόλυτη υπακοή στις εντολές του προπονητή. Αλλά οι Αραβες πιστεύουν (όπως, κάποτε, ο Φλορεντίνο Πέρεθ) ότι οι ακριβότεροι ποδοσφαιριστές θα νικήσουν, οπωσδήποτε, τους φθηνότερους. Κι αν δεν το κάνουν, φταίει ο προπονητής. Εδώ και χρόνια, το μόνο αγωνιστικό σχέδιο με το οποίο πορεύεται η Παρί, είναι η προσπάθεια να χωρέσουν στην ενδεκάδα όλες οι «φίρμες», και οι υπόλοιποι να εξυπηρετούν το παιχνίδι τους. Στο γαλλικό πρωτάθλημα, ένα προσωπικό σόου του Εμπαπέ, του Μέσι, ή του Νεϊμάρ, μπορεί να είναι αρκετό. Οχι, όμως, και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η Μπάγερν Μονάχου, που δεν είναι στα καλύτερά της (στην Μπουντεσλίγκα έχει, ήδη, χάσει 12 βαθμούς), απέκλεισε την Παρί πιο εύκολα από ό,τι και η ίδια θα περίμενε, επειδή είναι μια κανονική ομάδα.

Η Equipe βαθμολογεί σήμερα τον Εμπαπέ και τον Μέσι -τους δυο πρωταγωνιστές του πρόσφατου Παγκοσμίου Κυπέλλου- με 3. Μόνον ο Βεράτι, που έκανε το τραγικό λάθος στο πρώτο γκολ των Βαυαρών, πήρε χαμηλότερο βαθμό (2). Είναι πολύ πιθανό, τον γάλλο σούπερ-σταρ να μην τον ξαναδούμε στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη φανέλα της Παρί. Και για τον Αργεντινό, αυτό να ήταν το τελευταίο του ματς στη διοργάνωση.

«Αν θέλεις να κερδίσεις το Τσάμπιονς Λιγκ, ξέρεις…», γράφει το σημερινό πρωτοσέλιδο της Marca, που πρόσκειται στη Ρεάλ Μαδρίτης, δίπλα στη φωτογραφία του Εμπαπέ. «Το μόνο πράγμα που έχει σημασία για μένα αυτή τη σεζόν, είναι να κατακτήσω το πρωτάθλημα. Μετά, βλέπουμε», δήλωσε στο τέλος του αγώνα. Το συμβόλαιό του εκπνέει το 2025, όμως θα έχει καταλάβει, πλέον, ότι στο Παρίσι χαραμίζεται. Ο ένατος τίτλος πρωταθλήματος σε 11 σεζόν δεν θα είναι παρηγοριά για την Παρί.

Για τον Μέσι, τα πράγματα είναι, μάλλον, ξεκάθαρα. Δεν έχει υπογράψει την επέκταση του συμβολαίου του, και μετά τη δεύτερη διαδοχική αποτυχία της ομάδας του να φτάσει μακριά στο Τσάμπιονς Λιγκ, είναι πολύ πιθανό, η πρόταση που έχει από τις ΗΠΑ να του φανεί ακόμη πιο ελκυστική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...