186
| REUTERS/Yara Nardi

Μαριχουάνα κατά του στρες για τους ελέφαντες στη Βαρσοβία

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2020, 10:54
|REUTERS/Yara Nardi

Μαριχουάνα κατά του στρες για τους ελέφαντες στη Βαρσοβία

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2020, 10:54

Σε ένα πρωτότυπο μέτρο – που μένει να φανεί αν θα είναι και αποτελεσματικό – κατέφυγαν οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου στη Βαρσοβία για να μειώσουν τα επίπεδα άγχους που βιώνουν οι ελέφαντες.

Θα αρχίσουν να χορηγούν στα ζώα μαριχουάνα, όπως αυτή που χρησιμοποιείται στην ιατρική. Η μέθοδος έχει δοκιμαστεί σε σκύλους και άλογα, αλλά είναι η πρώτη φορά που θα δοθεί σε ελέφαντες.

Η μαριχουάνα περιέχει σε μεγάλες δόσεις το καναβινοειδές CBD, το οποίο δεν προκαλεί ευφορία και δεν έχει επίπτωση στο ήπαρ ή τα νεφρά. Θα δίνεται στα ζώα σε υγρή μορφή (γιατί φυσικά οι ελέφαντες δεν καπνίζουν), μερικές σταγόνες CBD δύο με τρεις φορές την ημέρα.

Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου, όπως σημειώνει ο Guardian, αναζητούν ένα φυσικό αντικατάστατο σε φαρμακευτικές ουσίες κατά του άγχους.

Το πείραμα γίνεται σε μια στιγμή που το μικρό κοπάδι του κήπου έχει να αντιμετωπίσει το θάνατο του ηγετικού θηλυκού. Ζώα κοινωνικά, οι ελέφαντες επιδεικνύουν αισθήματα άγχους σε παρόμοιες καταστάσεις, όπως καταγράφονται από την καθημερινή παρατήρηση και τις μεταβολές των ορμονών τους.

Τα οριστικά αποτελέσματα θα εξαχθούν μετά από δύο χρόνια. Αν υπάρχει επιτυχία θα επεκταθούν και σε άλλα ζώα του κήπου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...