317
Aνθρωποι περνούν μπροστά από ένα συγκρότημα κατοικιών στη Μαριούπολη το οποίο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων | (Φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Alexander Ermochenko

Μαριούπολη: «Κάτοικοι πεθαίνουν από την έλλειψη φαρμάκων»

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 21:57
Aνθρωποι περνούν μπροστά από ένα συγκρότημα κατοικιών στη Μαριούπολη το οποίο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων
|(Φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Alexander Ermochenko

Μαριούπολη: «Κάτοικοι πεθαίνουν από την έλλειψη φαρμάκων»

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 21:57

Κάτοικοι της Μαριούπολης πεθαίνουν λόγω έλλειψης φαρμάκων, καθώς η υπό ρωσική κατάληψη πόλη εξακολουθεί να στερείται βασικά αγαθά και υποδομές που χρειάζεται ο πληθυσμός της, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform τη Δευτέρα επικαλούμενο ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου της Μαριούπολης και του δημάρχου Βαντίμ Μποϊτσένκο.

«Οι κάτοικοι της κατεχόμενης Μαριούπολης πεθαίνουν από την έλλειψη φαρμάκων. Στην πόλη υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων για καρκινοπαθείς, διαβητικούς, πάσχοντες από φυματίωση και παθήσεις του παγκρέατος», αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Μποϊτσένκο η υγεία των ανθρώπων αυτών απειλείται άμεσα και δεν μπορούν να περιμένουν πότε οι κατακτητές θα φέρουν φάρμακα. Επί δύο και πλέον μήνες οι Ρώσοι και οι συνεργάτες τους, οι αυτοανακυρηχθείσες Αρχές της Μαριούπολης, μπλοκάρουν την ομαλή πρόσβαση των κατοίκων σε πόσιμο νερό, φάρμακα και άλλα αναγκαία αγαθά, προσέθεσε.

«Χθες ακρωτηρίασαν τα πόδια ενός υγιούς αθλητή, με ύψος δύο μέτρα και βάρος 120 κιλά. Μετά το στρες που έζησε εξαιτίας των εχθροπραξιών, υπέστη κρίση ινσουλίνης. Εξαιτίας της έλλειψης αναγκαίων φαρμάκων και της ιατρικής περίθαλψης κατέστη ανάπηρος. Αντί να του παρασχεθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή του ακρωτηρίασαν τα άκρα», συνέχισε, σημειώνοντας πως «αυτό δεν είναι σπάνιο περιστατικό».

Πρόκειται για «“γρήγορες αποφάσεις”, οι οποίες ακρωτηριάζουν και σκοτώνουν τους Μαριοπολίτες», έγραψε ο Μποϊτσένκο, με αφορμή το ίδιο περιστατικό.

Ο ίδιος κάλεσε εκ νέου τη διεθνή κοινότητα να αξιολογήσει την ανθρωπιστική καταστροφή στην πόλη, μιλώντας για «γενοκτονία» των κατοίκων της.  «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα» για να οργανωθεί βοήθεια για τον πληθυσμό, επισήμανε.

Σύμφωνα με το Ukrinform, η πόλη της Μαριούπολης, όπου εξακολουθούν να ζουν 100.000 κάτοικοι, έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και την παροχή φυσικού αερίου παραμένουν, ενώ οι εκτοπισμένες Αρχές της πόλης έχουν προειδοποιήσει για συνθήκες που ευνοούν την έξαρση μολυσματικών ασθενειών στην ευρύτερη περιοχή.

Εκτιμάται πως από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην πόλη έχουν σκοτωθεί περίπου 22.000 κάτοικοι. Περισσότεροι από 50.000 έχουν εκτοπισθεί στην Ρωσία και στα κατεχόμενα εδάφη της περιοχής του Ντονέτσκ, σύμφωνα, πάντα, με την ίδια πηγή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...