Κάτοικος της Μαριούπολης περνάει μπροστά από ρωσικό τανκ | REUTERS/Alexander Ermochenko
Επικαιρότητα

Μαριούπολη: «Γυναίκες και παιδιά στάλθηκαν με τη βία στη Ρωσία»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, χιλιάδες κάτοικοι οδηγήθηκαν παράνομα πέρα από τα σύνορα, στο Ταγκανρόγκ, ένα λιμάνι στην περιοχή του Ροστόφ
Protagon Team

«Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, χιλιάδες κάτοικοι μεταφέρθηκαν με τη βία στο ρωσικό έδαφος», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης σε ανακοίνωσή του που κοινοποιήθηκε στο κανάλι του στο Telegram.

«Οι κατακτητές πήραν παράνομα ανθρώπους από τη συνοικία Λιβομπερέζνι και από το καταφύγιο στο κτίριο του αθλητικού συλλόγου της περιοχής, όπου είχαν βρει καταφύγιο περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι (κυρίως γυναίκες και παιδιά) για να προστατευτούν από τους συνεχείς βομβαρδισμούς» αναφέρεται χαρακτηριστικά!

Τοπικός αξιωματούχος μιλώντας στους New York Times υποστήριξε ότι χιλιάδες Ουκρανοί έχουν οδηγηθεί σε ρωσικό έδαφος και εξέφρασε τον φόβο ότι θα μπορούσαν να υποχρεωθούν σε καταναγκαστικά έργα, ανέφεραν οι New York Times. Ο Πιοτρ Αντριουσένκο, βοηθός του δημάρχου της πόλης, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν μεταφέρει περισσότερους από 4.000 κατοίκους της Μαριούπολης στο Ταγκανρόγκ, ένα λιμάνι στην περιοχή του Ροστόφ.

Διαφορετική εικόνα του γεγονότος παρουσιάζουν τα ρωσικά ΜΜΕ. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass, 13 λεωφορεία μετακινούνται προς τη Ρωσία, μεταφέροντας περισσότερους από 350 ανθρώπους, εκ των οποίων περίπου 50 θα στέλνονταν σιδηροδρομικώς στην περιοχή Yaroslavl και οι υπόλοιποι σε προσωρινά κέντρα υποδοχής στο Ταγκανρόγκ. Το πρακτορείο RIA Novosti, επικαλούμενο υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδόν 300.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περίπου 60.000 παιδιά, έφθασαν στη Ρωσία από την ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Τζέικομπ Κερν, συντονιστής έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, χαρακτήρισε την τακτική της Ρωσίας να εμποδίζει την επείγουσα προμήθεια τροφίμων στη Μαριούπολη ως «απαράδεκτη στον 21ο αιώνα». Ο Ουκρανός βουλευτής Ντμίτρο Γκουρίν περιέγραψε τις συνθήκες στην πόλη ως «μεσαιωνικές».