442
| INTIMEnews

Μάνδρα: Αθώα η Δούρου, ένοχη η δήμαρχος και άλλοι επτά για τις φονικές πλημμύρες

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 10:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/06/2022 12.10
|INTIMEnews

Μάνδρα: Αθώα η Δούρου, ένοχη η δήμαρχος και άλλοι επτά για τις φονικές πλημμύρες

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 10:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/06/2022 12.10

Αθώα έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο την πρώην περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου, και άλλους δώδεκα κατηγορούμενους για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα το 2017 με τους 25 νεκρούς, Ενοχοι κατά πλειοψηφία κρίθηκαν οκτώ εκ των κατηγορουμένων.

Το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα αθώα τη Ρένα Δούρου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και κατά πλειοψηφία με ψήφους δύο προς ένα επίσης αθώα για τις πράξεις της πλημμύρας δια παραλείψεως από υπόχρεο, καθώς και της ανθρωποκτονίας και σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Αθωώθηκαν επίσης όπως προαναφέρθηκε, άλλοι δώδεκα κατηγορούμενοι, υπάλληλοι δασαρχείου, ο τότε δήμαρχος Μεγάρων, ο τότε δήμαρχος Ελευσίνας, υπάλληλοι Πολεοδομίας και της επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων.

Δήλωση Δούρου

Σε δήλωσή της για την απόφαση του δικαστηρίου, η Ρένα Δούρου, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Οταν έχει συμβεί μια τραγωδία δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε στιγμιαίας χαράς ούτε προσωπικής δικαίωσης.

»Η απόφαση αυτή θα πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς προς όλους : αντί να εργαλειοποιούν τις τραγωδίες για την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων, τυμβωρυχόντας, να ενσκύψουν στο πρόβλημα και να εξετάσουν πως θα αντιμετωπισθεί η επερχόμενη λαίλαπα των ακραίων καιρικών φαινομένων. Η άδικη δίωξη μου χρησιμοποιήθηκε στις περιφερειακές αλλά και στις εθνικές εκλογές με τη διάδοση φέικ νιούζ και την απόπειρα απροκάλυπτης δολοφονίας χαρακτήρα.

»Οσον αφορά το σκέλος της σημερινής απόφασης που σχετίζεται με τα στελέχη της Περιφέρειας, πιστεύω ότι στον δεύτερο βαθμό θα αναδειχθεί πλήρως ότι ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντά τους όπως άλλωστε κρίθηκε και από τα πορίσματα των σχετικών διοικητικών ελέγχων.

»Και σήμερα λοιπόν η σκέψη όλων βρίσκεται στη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειές τους. Και ο ειλικρινέστερος τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη τους περνάει μέσα από τις πρωτοβουλίες όλων όσοι έχουμε θέση ευθύνης.

»Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που με στήριξαν, τις συντρόφισσες και τους συντρόφους του κόμματός μου καθώς και τον Πρόεδρο για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε».

Αντίθετα, οι δικαστές κατά πλειοψηφία έκριναν ενόχους οκτώ κατηγορουμένους μεταξύ των οποίων δύο αντιπεριφερειάρχες ,την τότε δήμαρχο Μάνδρας, δασάρχες και στελέχη Πολεοδομίας και αστυνόμευσης ρεμάτων.

Η ενοχή των συγκεκριμένων κατηγορουμένων αφορά κατά περίπτωση τα αδικήματα της πλημμύρας, της ανθρωποκτονίας και σωματικών βλαβών από αμέλεια, ενώ και αυτοί κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι για την πράξη της παραβίασης καθήκοντος.

Η δίκη  -με την απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών- θα συνεχιστεί στις 23 Ιουνίου.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου επί της ενοχής, η διαδικασία συνεχίστηκε με την υποβολή αιτημάτων για την αναγνώριση ελαφρυντικών από τους συνηγόρους των οκτώ κατηγορουμένων. Οι συνήγοροι ζήτησαν από το δικαστήριο να αναγνωρίσει στους εντολείς τους όλα τα προβλεπόμενα ελαφρυντικά, όπως του σύννομου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη ενώ τόνισαν πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ενέργειες που έκαναν προς άρση των συνεπειών των πράξεων που τους καταλογίζονται.

Η εισαγγελέας της Εδρας επιφυλάχθηκε να προτείνει επί των ελαφρυντικών στην επόμενη συνεδρίαση.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News