405
Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρετά τους πυροσβέστες που | Bob Edme/Pool via REUTERS

Μακρόν για τις πυρκαγιές: Η ΕΕ πρέπει να έχει πανευρωπαϊκό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2022, 13:32
Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρετά τους πυροσβέστες που
|Bob Edme/Pool via REUTERS

Μακρόν για τις πυρκαγιές: Η ΕΕ πρέπει να έχει πανευρωπαϊκό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2022, 13:32

Οι τεράστιες εκτάσεις –400.000 στρέματα, κυρίως με πεύκα– που κάηκαν στη νοτιοδυτική Γαλλία τις προηγούμενες ημέρες, θα αναδασωθούν και οι κατεστραμμένες επιχειρήσεις θα ξαναχτισθούν σύμφωνα «με τους νέους κανόνες», που επιτάσσει η κλιματική κρίση, υποσχέθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν, που επισκέφθηκε τα καμένα.

Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι η Γαλλία πρέπει να εξοπλιστεί με περισσότερα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Τα 22 αεροπλάνα με τα οποία έχει εξοπλιστεί η υπηρεσία πολιτικής προστασίας «αρκούσαν τα τελευταία χρόνια… Μήπως πρέπει να έχουμε περισσότερα; Η απάντηση είναι “ναι”», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι ο αυτός ο αυξημένος στόλος θα είναι πανευρωπαϊκός και ζήτησε την «αναδιαμόρφωση μιας βιομηχανικής στρατηγικής» για την κατασκευή αυτών των αεροσκαφών.

Ο ίδιος είπε ότι οι μεσογειακές χώρες είναι αντιμέτωπες με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και προειδοποίησε ότι «όλοι θα πρέπει να εργαστούν για να προσαρμόσουν τον τρόπο που λειτουργεί η πολιτική προστασία με νέους προστατευτικούς κανονισμούς και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο πρόληψης».

Ο Μακρόν εξήρε επίσης το έργο των περισσότερων από 2.000 μελών διαφόρων σωμάτων, που έχουν κινητοποιηθεί για την κατάσβεση των πυρκαγιών οι οποίες καταστρέφουν την περιοχή εδώ και μια και πλέον εβδομάδα.

Στη Ζιρόντ, 206.000 στρέμματα δάσους έχουν απανθρακωθεί από τότε που ξέσπασαν δύο πυρκαγιές στις 12 Ιουλίου, 70.000 στρέμματα στην περιοχή Λα Τεστ-ντε-Μπις, όχι μακριά από τον πολύ τουριστικό Αμμόλοφο του Πιλά, και 136.000 στρέμματα στον τομέα Λαντιράς. Και 36.750 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Απέναντι στην καταστροφή αυτή, ο Μακρόν ανακοίνωσε «ένα μεγάλο εθνικό έργο για να καταστεί δυνατή η δενδροφύτευση αυτού του δάσους».

Μπροστά από τους λεπτομερείς χάρτες με τις φωτιές που παρουσίασε στον Μακρόν, ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος της Ζιρόντ, Μαρκ Βερμελέν, αναφέρθηκε στην εξέλιξη των πυρκαγιών και στις δράσεις των πυροσβεστών στην προσπάθειά τους να τις περιορίσουν προστατεύοντας παράλληλα τις κατοικίες.

Ο γάλλος πρόεδρος ενημερώνεται από τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας για την πορεία των πυρκαγιών κοντά στην Αρκασόν, στην περιοχή της Ζιρόντ – Bob Edme/Pool via REUTERS

Με την έλευση του καύσωνα, «οι δύο φωτιές κυριολεκτικά ενισχύθηκαν δραματικά», δήλωσε ο Βερμελέν στον αρχηγό του κράτους, αναφερόμενος ειδικότερα σε «πεύκα 20 ετών που έσκασαν από μέσα. Ποτέ δεν το είχαμε δει», είπε και πρόσθεσε ότι εδώ και εννέα ημέρες, οι πυροσβέστες πρέπει επίσης να θέτουν υπό έλεγχο «20 με 25 εστίες φωτιάς» καθημερινά.

Στο εξής, «η κατάσταση είναι πιο ευνοϊκή γιατί οι καιρικές συνθήκες επανήλθαν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα», τόνισε, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί να παρακολουθείται το έδαφος «μέχρι τις βροχές του Οκτωβρίου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...