414
Στη δορυφορική εικόνα φαίνονται τμήματα του δάσους της Αμαζονίας που καίγονται ή έχουν ήδη καεί, στην περιοχή του άνω Αμαζονίου | Satellite image ©2019 Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Μακρόν: Διεθνής κρίση οι φωτιές στην Αμαζονία – Είσαι… αποικιοκράτης, του απαντά ο Μπολσονάρο

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2019, 08:42
Στη δορυφορική εικόνα φαίνονται τμήματα του δάσους της Αμαζονίας που καίγονται ή έχουν ήδη καεί, στην περιοχή του άνω Αμαζονίου
|Satellite image ©2019 Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Μακρόν: Διεθνής κρίση οι φωτιές στην Αμαζονία – Είσαι… αποικιοκράτης, του απαντά ο Μπολσονάρο

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2019, 08:42

«Διεθνή κρίση» χαρακτήρισε τις πυρκαγιές στη Βραζιλία ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, δίνοντας ραντεβού με τους ομολόγους του της G7 για να συζητήσουν αυτήν την κατεπείγουσα κατάσταση στη σύνοδο κορυφής του Μπιαρίτς, το Σαββατοκύριακο.

«Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά. Η Αμαζονία, ο πνεύμονας του πλανήτη μας που παράγει το 20% του οξυγόνου μας, είναι στις φλόγες. Πρόκειται για διεθνή κρίση. Μέλη της G7, ραντεβού σε δυο ημέρες για να συζητήσουμε αυτήν την κατεπείγουσα κατάσταση», έγραψε στο Twitter.

Η δήλωση αυτή του Μακρόν παραπέμπει στην προειδοποίηση που είχε κάνει το 2002 ο προκάτοχός του στο αξίωμα, ο Ζακ Σιράκ, αναφερόμενος στην υπερθέρμανση του πλανήτη: «Το σπίτι μας καίγεται κι εμείς κοιτάζουμε αλλού».

Λίγο νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις πυρκαγιές, ενώ συνεχείς είναι οι δηλώσεις ανησυχίας πολιτικών, ακτιβιστών, οργανώσεων και διασημοτήτων από πολλές χώρες.

Από την πλευρά της Γερμανίας, ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε πως οι πυρκαγιές αποτελούν μια «οξεία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», η οποία θα πρέπει να συζητηθεί κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Η καγκελάριος υποστηρίζει πλήρως τον γάλλο πρόεδρο» στο ζήτημα αυτό, είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Ο μόνος που δεν δείχνει να ανησυχεί είναι ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο, που συνεχίζει το δικό του… βιολί για τις πυρκαγιές που ανησυχούν ολόκληρο τον πλανήτη, υποστηρίζοντας ότι τις έχουν βάλει οι… ΜΚΟ επειδή τους έκοψε την επιχορήγηση και ότι η διεθνής αντίδραση είναι «περιβαλλοντική ψύχωση»…

Μία από τις χιλιάδες πυρκαγιές που κατακαίνε την Αμαζονία

Απαντώντας στον Μακρόν μάλιστα, είπε ότι «λυπάμαι που ο πρόεδρος Μακρόν προσπαθεί να εκμεταλλευθεί ένα εσωτερικό θέμα της Βραζιλίας και των άλλων κρατών του Αμαζονίου για προσωπικό του πολιτικό όφελος. Η πρότασή του να συζητηθεί το θέμα στην G7 χωρίς την παρουσία των χωρών της περιοχής θυμίζει αποικιακές νοοτροπίες που είναι απαράδεκτες τον 21ο αιώνα».

Ανάλογη ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Βραζιλίας, που «μάλωσε» τους «ξένους» γιατί εμπλέκονται σε μία «άγρια και άδικη» διεθνή καμπάνια κατά της χώρας του.

Ο δε γιος του Μπολσονάρο, Εντουάρντο, ανέβασε ένα βίντεο στο κανάλι του στο youtube, με τίτλο «Ο Μακρόν είναι ηλίθιος».

Η κατάσταση στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια. Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) όμως έκανε λόγο για περίπου 2.500 νέες εστίες φωτιάς μέσα σε διάστημα 48 ωρών σε όλη τη Βραζιλία.

Αποψη καμένης έκτασης