363
Ο πρόεδρος Μακρόν αγκαλιάζει μια Λιβανέζα κατά την περιήγησή του σε συνοικία της Βηρυτού που καταστράφηκε από τις εκρήξεις | Twitter

«Επειγόντως μεταρρυθμίσεις» στον Λίβανο ζήτησε ο Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2020, 15:07
Ο πρόεδρος Μακρόν αγκαλιάζει μια Λιβανέζα κατά την περιήγησή του σε συνοικία της Βηρυτού που καταστράφηκε από τις εκρήξεις
|Twitter

«Επειγόντως μεταρρυθμίσεις» στον Λίβανο ζήτησε ο Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2020, 15:07

Σε κάτι περισσότερο από μια συμβολική εκδήλωση αλληλεγγύης εξελίχθηκε η αυθημερόν επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στον Λίβανο, που έχει χτυπηθεί από την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ο πρόεδρος  της Γαλλίας, μαζί με τον ομόλογό του Μισέλ Αούν, περπάτησε και σε μια από τις συνοικίες που σχεδόν καταστράφηκαν από την έκρηξη.

Εκεί, άκουσε τους εξοργισμένους με την ηγεσία τους Λιβανέζους σχεδόν να τον παρακαλούν να τους βοηθήσει να ρίξουν την κυβέρνηση.

Οι Λιβανέζοι προπηλάκισαν μάλιστα τον Αούν, ζητώντας τη βοήθεια της Γαλλίας για την εκδίωξη των κυβερνώντων από την εξουσία. «Βοηθήστε μας! Επανάσταση!» φώναζε το οργισμένο πλήθος αποδοκιμάζοντας τον πρόεδρο Αούν και επαναλαμβάνοντας «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», ενώ ο Μακρόν πραγματοποιούσε περιοδεία στη χριστιανική συνοικία Γκεμαϊζέ, που καταστράφηκε από τις εκρήξεις.

Ο γάλλος πρόεδρος είπε στο οργισμένο πλήθος στο κέντρο της Βηρυτού ότι η γαλλική βοήθεια δεν θα πάει σε «διεφθαρμένα χέρια» και ότι θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία με τις πολιτικές αρχές. «Θα μιλήσω με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και θα τους ζητήσω μια νέα συμφωνία. Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να τους προτείνω μια νέα πολιτική συμφωνία», είπε.

Κατά την άφιξή του στη Βηρυτό, ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι θέλει να «οργανώσει τη διεθνή βοήθεια» για τον Λίβανο. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί, καθώς κάλεσε τους λιβανέζους ηγέτες να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση σε μεταρρυθμίσεις.

«Σήμερα, η προτεραιότητα είναι η βοήθεια, η υποστήριξη στον πληθυσμό χωρίς όρους. Ομως υπάρχει η απαίτηση την οποία κομίζει η Γαλλία εδώ και μήνες, χρόνια, για απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε ορισμένους τομείς», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος. «Αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν γίνουν, ο Λίβανος θα συνεχίσει να βυθίζεται», προειδοποίησε.

Ο Μακρόν είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που μεταβαίνει στον Λίβανο, λιγότερες από 48 ώρες μετά τις εκρήξεις που κατέστρεψαν ολόκληρες συνοικίες της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 137 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 5.000.

Η Γαλλία έχει ήδη στείλει διασώστες, γιατρούς και μεγάλες ποσότητες υγειονομικού υλικού.

Ο Μακρόν αναμενόταν να συναντηθεί με λιβανέζους πολιτικούς κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του. Στον αεροδρόμιο τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος Μισέλ Αούν.

Οπως έλεγε ο γάλλος πρόεδρος, θέλει να έχει «έναν διάλογο αλήθειας» με τους λιβανέζους αξιωματούχους, «καθώς πέρα από την έκρηξη, γνωρίζουμε ότι η κρίση εδώ είναι σοβαρή, ενέχει μια ιστορική ευθύνη των ηγετών που βρίσκονται εδώ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...