306
Ο Μιτς ΜακΚόνελ μιλά στη Γερουσία αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας | U.S. Senate TV/Handout via Reuters

ΜακΚόνελ: Πρώτα αθώωσε τον Τραμπ, μετά τον κεραυνοβόλησε για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2021, 13:17
Ο Μιτς ΜακΚόνελ μιλά στη Γερουσία αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας
|U.S. Senate TV/Handout via Reuters

ΜακΚόνελ: Πρώτα αθώωσε τον Τραμπ, μετά τον κεραυνοβόλησε για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2021, 13:17

Αφού πρώτα ψήφισε υπέρ της απαλλαγής του Ντόναλντ Τραμπ στη δίκη στη Γερουσία, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, Μιτς ΜακΚόνελ, κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο ότι αυτός ήταν «υπεύθυνος» για τη φονική επίθεση στο Καπιτώλιο.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, καμία, πως ο πρόεδρος Τραμπ είναι, στην πραγματικότητα και ηθικά, υπεύθυνος ότι προκάλεσε τα γεγονότα εκείνης της ημέρας», της 6ης Ιανουαρίου, δήλωσε ο γερουσιαστής, ο οποίος αιτιολόγησε την ψήφο του υπέρ της αθώωσης του Τραμπ λέγοντας πως είναι αντισυνταγματικό να καταδικαστεί ο Τραμπ για ανάρμοστη συμπεριφορά τώρα που έληξε η θητεία του και είναι απλός πολίτης.

«Οι άνθρωποι που εισέβαλαν σε αυτό το κτίριο πίστεψαν ότι ενεργούσαν σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις οδηγίες του προέδρου τους», είπε ο ΜακΚόνελ.

Είπε ακόμα πως ο Τραμπ ενορχήστρωσε «ένα εντεινόμενο κρεσέντο θεωριών συνωμοσίας» και πως ο πρώην πρόεδρος ήταν «αποφασισμένος είτε να ανατρέψει την απόφαση των ψηφοφόρων ή διαφορετικά να πυρπολήσει τους θεσμούς μας φεύγοντας».

«Ο πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να είναι υπόλογος για ό,τι έκανε στη διάρκεια της θητείας του και ως κανονικός πολίτης», είπε ο ΜακΚόνελ. «Δεν τη γλίτωσε από τίποτε. Ακόμα».

Στη συνέχεια, η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, επιτέθηκε εναντίον του ΜακΚόνελ, καθώς αυτός ήταν η αιτία που η δίκη δεν ξεκίνησε ενώ ήταν ακόμα πρόεδρος ο Τραμπ. Με δική του απόφαση, η Γερουσία αρνήθηκε να ξεκινήσει τη διαδικασία πριν από την ορκωμοσία Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου.

Η ίδια επαίνεσε τους επτά Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που ψήφισαν εναντίον του Τραμπ και κατηγόρησε τους υπόλοιπους ότι είναι δειλοί: «Η σημερινή ημέρα θα μείνει στην ιστορία του έθνους ως μία από τις πιο σκοτεινές και πιο ατιμωτικές. Ο όχλος φώναζε “κρεμάστε τον Μάικ Πενς” και αυτοί τον αθώωσαν. Γιατί; Δεν ξέρω, ίσως γιατί δεν μπορούν να βρουν άλλη δουλειά. Τι είναι πιο σημαντικό για όλους εμάς; Η πολιτική μας επιβίωση ή το Σύνταγμα, το οποίο παίρνουμε όρκο να προστατέψουμε και να υπερασπιστούμε;», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...