661
Καρέ από βίντεο που ανάρτησε στα social media ο δράστης Ρόμπερτ Κρίμο, στο οποίο διακρίνεται ο ίδιος | REUTERS

Το μακελειό στο Χάιλαντ Παρκ: Ο 21χρονος σχεδίαζε επί εβδομάδες την επίθεση – Οπλοφορούσε νομίμως

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2022, 22:58
Καρέ από βίντεο που ανάρτησε στα social media ο δράστης Ρόμπερτ Κρίμο, στο οποίο διακρίνεται ο ίδιος
|REUTERS

Το μακελειό στο Χάιλαντ Παρκ: Ο 21χρονος σχεδίαζε επί εβδομάδες την επίθεση – Οπλοφορούσε νομίμως

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2022, 22:58

Ο νεαρός που κατηγορείται για το μακελειό στο Χάιλαντ Παρκ ανήμερα της 4ης Ιουλίου –οπότε και οι ΗΠΑ τιμούν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας– είχε αγοράσει νόμιμα το τουφέκι το οποίο χρησιμοποίησε για να ρίξει περισσότερες από 70 σφαίρες στο πλήθος, το οποίο αντίκρυζε από την ταράτσα ενός καταστήματος όπου είχε ανέβει.

Η αιματηρή επίθεση στην πόλη αυτή του Ιλινόι, η οποία απέχει περί τα 40χλμ. από το Σικάγο, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 30. Αφού επιτέλεσε το αποτρόπαιο έργο του ο 21χρονος (σ.σ. οι Αρχές διόρθωσαν την ηλικία του – αρχικά είχαν μιλήσει για 22χρονο ύποπτο) εγκατέλειψε το σημείο φορώντας γυναικεία ρούχα προκειμένου να αναμιχθεί με τον κόσμο.

Ωρες μετά το περιστατικό ο Ρόμπερτ Κρίμο, όπως λέγεται, παραδόθηκε στην αστυνομία.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες που έκαναν γνωστές οι αξιωματούχοι του Χάιλαντ Παρκ, και τις οποίες μετέδωσαν τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων την Τρίτη, ο Κρίμο σχεδίαζε την επίθεση εδώ και πολλές εβδομάδες. Οι Αρχές συνέχισαν να δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν ποιο ήταν το κίνητρό του για την επίθεση στον συγκεκριμένο οικισμό, οι κάτοικοι του οποίου είναι στην πλειονότητά τους Εβραίοι. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έδρασε με βάση κάποιο αντισημιτικό ή φυλετικό κίνητρο.

Ο 21χρονος με τα χαρακτηριστικά τατουάζ στο πρόσωπο, φαίνεται ότι ντύθηκε με γυναικεία ρούχα για να κρύψει την ταυτότητά του, ανέφερε εξάλλου ο Κρις Κόβελι, ένας εκπρόσωπος του σερίφη της κομητείας Λέικ. «Αναμίχθηκε αμέσως με όλους τους άλλους, καθώς έτρεχαν να φύγουν, σαν να ήταν και ο ίδιος ένας αθώος θεατής», σημείωσε σε μία ενημέρωση εκπροσώπων του Τύπου.

Στη συνέχεια, ο Κρίμο πήγε στο σπίτι της μητέρας του, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, και αργότερα δανείστηκε το αυτοκίνητό της, κατά την ίδια πηγή.

Ο νεαρός χρησιμοποίησε ένα τουφέκι, παρόμοιο με το AR-15, το οποίο στη συνέχεια άφησε στο σημείο της επίθεσης. Είχε ένα ίδιο τουφέκι στο αυτοκίνητο της μητέρας του, όταν εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς την Δευτέρα, καθώς και άλλα όπλα στο σπίτι του. Ολα τα είχε αγοράσει νόμιμα στην Πολιτεία του Ιλινόι, όπως έγινε γνωστό, σε μία περίοδο που η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ έχει έρθει ξανά στο επίκεντρο, με αφορμή πολλαπλά περιστατικά ένοπλης βίας (περισσότερα εδώ, εδώ και εδώ).

Σημειώνεται πως οι αστυνομικοί εξετάζουν τα βίντεο τα οποία είχε γυρίσει και τα οποία περιέχουν βίαιες εικόνες. Ο Κρίμο, ο οποίος δεν έχει δώσει καμία εξήγηση για την πράξη του, εμφανίζεται σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο πριν από οκτώ μήνες, με φόντο αφίσες ενός ενόπλου και ανθρώπων που έχουν πυροβοληθεί. Βρίσκεται στο δωμάτιο του και σε μία σχολική τάξη.

«Απλώς έχω ανάγκη να το κάνω», ακούγεται να λέει μια φωνή. «Αυτή είναι η μοίρα μου. Ολα με οδηγούν σ’ αυτό. Τίποτα δεν μπορεί να με σταματήσει, ούτε εγώ ο ίδιος».

Καρέκλες και παιδικά καρότσια βρέθηκαν εγκαταλειμμένα κατά μήκος της διαδρομής της παρέλασης για την 4η Ιουλίου στην μικρή πόλη Χάιλαντ Παρκ, στο Ιλινόι, καθώς οι παρευρισκόμενοι έσπευσαν να κρυφτούν μόλις άκουσαν πυροβολισμούς / REUTERS/Cheney Orr
«Εβδομαδιαία συμβάντα»

Η δήμαρχος του Χάιλαντ Παρκ Νάνσι Ρότερινγκ είπε ότι η κοινότητα των 30.000 κατοίκων έχει σοκαριστεί από την επίθεση της Δευτέρας. «Η τραγωδία αυτή δεν θα έπρεπε να έχει φτάσει ποτέ στο κατώφλι μας. Είμαστε μια μικρή πόλη και όλοι γνωρίζουν κάποιον που επηρεάστηκε και, φυσικά, θρηνούμε», πρόσθεσε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Την Δευτέρα, οι δρόμοι του Χάιλαντ Παρκ είχαν γεμίσει από κόκκινες, λευκές και γαλάζιες κορδέλες και σημαίες, καθώς οικογένειες είχαν μαζευτεί για να γιορτάσουν την 4η Ιουλίου. Τη στιγμή που ξεκινούσε η παρέλαση, ο Κρίμο ανέβηκε στην ταράτσα ενός καταστήματος, χρησιμοποιώντας τη σκάλα της εξόδου κινδύνου και άνοιξε πυρ στο πλήθος από κάτω.

Η Ρότερινγκ είπε ότι γνώριζε τον ύποπτο όταν ήταν μικρότερος και ήταν μέλος των προσκόπων. «Τι συνέβη; Πώς κάποιος απέκτησε τόσο θυμό, τόσο μίσος; Πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση ως έθνος για αυτά τα εβδομαδιαία συμβάντα που αφορούν τον φόνο δεκάδων ανθρώπων με νόμιμα αγορασμένα όπλα», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...