635
Το λευκό φορτηγάκι παρέσυρε πεζούς σε κεντρικό δρόμο του Τορόντο | REUTERS/Saul Porto

Μακελειό στο Τορόντο – Δέκα νεκροί όταν ημιφορτηγό παρέσυρε πεζούς

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2018, 21:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/04/2018, 07:30
Το λευκό φορτηγάκι παρέσυρε πεζούς σε κεντρικό δρόμο του Τορόντο
|REUTERS/Saul Porto

Μακελειό στο Τορόντο – Δέκα νεκροί όταν ημιφορτηγό παρέσυρε πεζούς

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2018, 21:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/04/2018, 07:30

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα και άλλοι 15 τραυματίστηκαν όταν ένα λευκό ημιφορτηγό τους παρέσυρε σε μια σημαντική διασταύρωση, στα βόρεια προάστια του Τορόντο.

Η εφημερίδα Toronto Sun ανήρτησε στον ιστότοπό της τη φωτογραφία ενός άνδρα που φέρεται να είναι ο οδηγός του οχήματος που συνελήφθη από την Αστυνομία.

Πρόκειται για τον Αλεξ Μινασιάν, 25 ετών, ο οποίος δεν ήταν γνωστός στις Αρχές.

0C6170FA136557ACCCBDBFBDB15FBE0F

Ωστόσο έπειτα από διαβουλεύσεις με τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών, και με βάση «όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες», ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας εκτίμησε ότι τα γεγονότα δεν μοιάζουν να «έχουν καμιά σύνδεση με την εθνική ασφάλεια». Εμμέσως, αποκλείστηκε το ενδεχόμενο ο Μινασιάν να ήταν ριζοσπαστικοποιημένος τζιχαντιστής.

«Συνεχίζουμε να συλλέγουμε πληροφορίες και το συντομότερο δυνατό θα ενημερώσουμε τους Καναδούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Καναδικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο 25χρονος που συνελήφθη από την αστυνομία, είχε φοιτήσει σε γυμνάσιο για μαθητές με ειδικές ανάγκες, όπως είπαν παλιοί συμμαθητές του.

Σύμφωνα με τους πρώην συμμαθητές του, ο νεαρός περπάταγε συχνά στους διαδρόμους και τις αίθουσες με το κεφάλι κάτω και τα χέρια πλεγμένα σφιχτά, ενώ έβγαζε ήχους παρόμοιους με νιαουρίσματα.

Η αστυνομία στο Τορόντο ανακοίνωσε ότι ο Αλεξ  Μινασιάν, 25 ετών, συνελήφθη περίπου 26 λεπτά αφότου έριξε το βαν πάνω σε δεκάδες πεζούς στην οδό Γιανγκ, στο κεντρικό τμήμα της μεγαλύτερης πόλης του Καναδά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Toronto Star, γύρω στη 13:30, τοπική ώρα, ένα λευκό φορτηγάκι ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και παρέσυρε τους πεζούς στην οδό Γιόνγκ, κοντά στη λεωφόρο Φιντς.

Το χρονικό της επίθεσης

Στις 13:26 της Τρίτης (20:26 ώρα Ελλάδας) η αστυνομία έλαβε μια κλήση σύμφωνα με την οποία φορτηγάκι είχε χτυπήσει πεζούς στην οδό Γιανγκ, έναν από «τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Καναδά», στο κεντρικό Τορόντο.

Το λευκό φορτηγάκι κινούμενο με μεγάλη ταχύτητα άρχισε να χτυπάει ανθρώπους στα πεζοδρόμια της οδού Γιανγκ, όπου κάθονταν ή βάδιζαν πολλοί υπάλληλοι γραφείου που εργάζονται στην περιοχή και έκαναν διάλειμμα για μεσημεριανό.

Συνέχισε την φονική πορεία του για τουλάχιστον «ένα χιλιόμετρο», τόνισε ο αρχηγός της αστυνομίας στο Τορόντο.

2018-04-24T005641Z_1513581746_RC1772DBFA70_RTRMADP_3_CANADA-VAN
Αστυνομικοί της σήμανσης και ένα από τα θύματα της επίθεσης (REUTERS/Saul Porto)

Στις 13:52 «ένας άνδρας συνελήφθη» κοντά στο φορτηγάκι, που ήταν ακινητοποιημένο στο πεζοδρόμιο, με το μπροστινό του μέρος να έχει υποστεί ζημιά.

Ενώ αρχικά έκανε λόγο για 8 ως 10 πεζούς που είχαν χτυπηθεί από το βαν, η αστυνομία δημοσιοποίησε στο τέλος της ημέρας έναν βαρύτερο απολογισμό: 10 νεκροί, 15 τραυματίες, από τους οποίος τέσσερις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και δύο είναι σοβαρά τραυματισμένοι.

Τη στιγμή της σύλληψής του, ο Αλεξ Μινασιάν κράδαινε ένα αντικείμενο που κρατούσε στο αριστερό του χέρι προς τους αστυνομικούς, κραυγάζοντας προς τον έναν «σκότωσέ με» και υποστηρίζοντας πως είχε όπλο. Ο ένας αστυνομικός, στοχεύοντάς τον με πιστόλι, αποκρίθηκε «δεν με ενδιαφέρει. Πέσε κάτω», όπως δείχνουν βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ποιος ήταν ο δράστης

Όπως έγινε γνωστό αργότερα, ο Μινασιάν είχε φοιτήσει σε ειδικό γυμνάσιο για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, συμπεριφορικές διαταραχές και διάφορες μορφές αναπηρίας.

Σύμφωνα με τους πρώην συμμαθητές του, ο νεαρός περπάταγε συχνά στους διαδρόμους και τις αίθουσες με το κεφάλι κάτω και τα χέρια πλεγμένα σφιχτά, ενώ έβγαζε ήχους παρόμοιους με νιαουρίσματα. Ωστόσο εν ήταν βίαιος.

Δεν είναι προσβάσιμη η σελίδα του Μινασιάν στο Facebook. Μια αρκετά παλιότερη εκδοχή της, που προσπέλασε το Reuters μέσω Internet Archive, αναφέρει ότι φοιτούσε στο κολέγιο Seneca από το 2011 μέχρι τον Απρίλιο του 2018, ότι πήρε απολυτήριο από το γυμνάσιο Θόρνλι το 2011, ενώ ανάμεσα στα επαγγελματικά του προσόντα ανέφερε την ανάπτυξη λογισμικού.

Σε ανάρτηση σε ιστολόγιο το 2013, ο Μινασιάν έγραφε πως άρχισε να εργάζεται στο Κέντρο του Κολεγίου Σένεκα για την Ανάπτυξη Ανοιχτής Τεχνολογίας. Αναφερόταν στην πρόοδό του στην ανάπτυξη λογισμικού μέχρι τον Μάρτιο του 2014. Στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Google με εφαρμογές για συσκευές με λειτουργικό Android υπάρχει ένα app που βοηθά τους χρήστες να βρίσκουν χώρο στάθμευσης που έχει υπογράψει κάποιος Aλεκ Μινασιάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...