Μαθητές στη Σάντα Κλαρίτα φεύγουν από το σχολείο μετά το μακελειό συνοδεία ενόπλου αστυνομικού | NBCLA via REUTERS
Επικαιρότητα

Μακελειό στη Σάντα Κλαρίτα: Τι γνωρίζουμε ως τώρα

Ελάχιστα δευτερόλεπτα κράτησε η επίθεση του νεαρού δράστη που άνοιξε πυρ για λόγους που ακόμη παραμένουν ασαφείς πριν στρέψει το όπλο εναντίον του
Protagon Team

Δεν είναι η πρώτη επίθεση σε σχολείο στις ΗΠΑ– έχουν γίνει άλλες 84 μόνο φέτος. Δεν είναι φυσικά η πρώτη ένοπλη επίθεση στις ΗΠΑ – έρχεται σχεδόν στο τέλος μιας χρονιάς που ήταν από τις δύσκολες.

Η επίθεση στο λύκειο Σόγκους στη Σάντα Κλαρίτα στη Καλιφόρνια άνοιξε για πολλοστή φορά τη συζήτηση στις ΗΠΑ για την οπλοκατοχή και τον περιορισμό της. Αυτή τη φορά με τις επιπλέον παραμέτρους του ανήλικου δράστη, των (ακόμη αδιάγνωστων) κινήτρων του, αλλά και της νοσηρής απειλής της βίας και του θανάτου μέσα στα αμερικανικά σχολεία.

Τι συνέβη

Ο δράστης, που σύμφωνα με το CNN λέγεται Ναθάνιελ Μπέρχαου, μπήκε στο σχολείο του την Πέμπτη, πριν αρχίσουν τα μαθήματα, γύρω στις 07:40.

Εβγαλε από το σακίδιό του ένα 45άρι και άρχισε να πυροβολεί. Σκότωσε δύο μαθητές, ένα αγόρι 14 ετών και ένα κορίτσι 16 ετών, ενώ τραυμάτισε άλλους τρεις που νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση. Ολα αυτά μέσα σε 16 δευτερόλεπτα.

Δεν κυνήγησε κανέναν, δεν μετακινήθηκε καν από τη θέση του, είπαν οι αυτόπτες μάρτυρες για τον δράστη. Αμέσως μετά, αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι και πλέον νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ποιος ήταν ο δράστης

Χθες Πέμπτη ήταν η ημέρα των 16ων γενεθλίων του δράστη. Οι συμμαθητές του τον περιγράφουν σαν ένα έξυπνο, αλλά κλειστό παιδί. Είχε σχέση με μια κοπέλα, ενώ δεν φαίνεται να έπεσε θύμα μπούλινγκ.

Πριν από δύο χρόνια έχασε τον πατέρα του, γεγονός που του στοίχισε, είπαν ακόμη όσοι τον γνώριζαν.

Πώς αντέδρασαν οι Αρχές

Οι μαθητές και οι δάσκαλοι απάντησαν με την οικεία πλέον ρουτίνα σε πολλά σχολεία στις ΗΠΑ, στα οποία γίνονται τακτικά ειδικά μαθήματα. Προσπάθησαν να βρουν χώρο για να κρυφτούν από τα πυρά μέχρι να έλθουν οι αστυνομικοί να εξουδετερώσουν με κάποιο τρόπο την απειλή.

«Ολοι πανικοβλήθηκαν και πήραν τηλέφωνο τους γονείς τους», είπε στο CBS μια μαθήτρια.

Το σχολείο, αναφέρει το BBC, έχει έναν άοπλο βοηθό σερίφη και εννέα επιτηρητές που έχουν περάσει εκπαίδευση για τέτοιους είδους απειλές. Υπάρχουν ακόμη κάμερες (που κατέγραψαν το περιστατικό), αλλά όχι ανιχνευτές μετάλλου. Ακόμη, τρεις φορές τον χρόνο το λύκειο, που έχει 2.500 μαθητές, διεξάγει ασκήσεις για την αντίδραση σε επιθέσεις.

Ετοιμότητα επέδειξαν και οι αστυνομικοί που έφτασαν μέσα σε δύο λεπτά, αλλά χρειάστηκαν σχεδόν μια ώρα για να κηρύξουν τον χώρο ασφαλή.

Τι οδήγησε σε άλλη μία τραγωδία

Τα κίνητρα του Μπέρχαου παραμένουν άγνωστα, αλλά το ότι είναι ακόμη εν ζωή δίνει ελπίδες να τα διαλευκάνουμε. Απαντήσεις ενδεχομένως θα δώσουν η μητέρα και η φίλη του που ανακρίθηκαν από την αστυνομία.

Ο δράστης δεν φαίνεται να είχε κάποια σχέση με τα θύματα, πέρα από το ότι φοιτούσαν στο ίδιο σχολείο. Σύμφωνα με το FBI έδρασε μόνος.

Αστυνομικοί στο σημείο της τραγωδίας αναζητούν ευρήματα (LASD SEB via REUTERS)

Και τώρα τι;

Κατά σύμπτωση, η επίθεση έγινε γνωστή την ώρα που η Γερουσία των ΗΠΑ συνεδρίαζε για μέτρα που θα αφορούσαν τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Σίντνεϊ Μπλούμενταλ ενημερώθηκε με ένα σημείωμα στο μέσο της ομιλίας του και τόνισε ότι «όλοι είμαστε συνένοχοι αν δεν αναλάβουμε δράση, δεν είναι πια πολιτική ευθύνη, αλλά ηθική προσταγή».

Τα περιστατικά εντός και εκτός σχολείων πολλαπλασιάζονται, λοιπόν, αλλά τα ουσιαστικά μέτρα παραμένουν ακόμη στα χαρτιά. Η Washington Post σημειώνει ότι από το 1999 και τη σφαγή στο Κολουμπάιν του Κολαράντο 230.000 νέοι έχουν βιώσει στο σχολείο βία που σχετίζεται με όπλα – αλλά και ακόμη και αυτός ο δυσοίωνος αριθμός δεν μπορεί να κινητοποιήσει τις Αρχές.