433
Οι χάκερ «Anonymous» αφότου κήρυξαν τον πόλεμο στη Ρωσία έχουν επιτεθεί σε εκατοντάδες ηλεκτρονικές διευθύνσεις | CreativeProtagon / Shutterstock

Μαίνεται κυβερνοπόλεμος στη σκιά του συμβατικού πολέμου

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2022, 10:45
Οι χάκερ «Anonymous» αφότου κήρυξαν τον πόλεμο στη Ρωσία έχουν επιτεθεί σε εκατοντάδες ηλεκτρονικές διευθύνσεις
|CreativeProtagon / Shutterstock

Μαίνεται κυβερνοπόλεμος στη σκιά του συμβατικού πολέμου

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2022, 10:45

Στο περιθώριο του (συμβατικού προς το παρόν) πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία έδρασαν και δρουν και χάκερ, μάλιστα για λογαριασμό και των δύο αντιμαχομένων. Από την πρώτη ημέρα της ρωσικής επίθεσης, οι χάκερ που κρύβονται πίσω από την ταμπέλα «Anonymous» κήρυξαν τον πόλεμο στη Ρωσία. Μάλιστα διακήρυξαν τη θέση τους μέσω Twitter. Κατόπιν, τις ημέρες που ακολούθησαν, επιθέσεις «κυβερνοπολέμου» υπέστησαν ρωσικές και λευκορωσικές υπηρεσίες, επιχειρήσεις media, τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, κ.λπ. Ωστόσο και ρωσικές ομάδες χάκερ έχουν επιτεθεί σε ουκρανικές κρατικές υπηρεσίες.

Η Repubblica έγραψε ότι οι «Anonymous» παραβίασαν το σάιτ της λευκορωσικής Εταιρείας Σιδηροδρόμων και σταμάτησαν τα τρένα που μετέφεραν ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία. Για να ξεκινήσουν, οι μηχανοδηγοί αναγκάστηκαν να ενεργοποιήσουν το χειροκίνητο σύστημα που είχε εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια. Επίσης, «χακαρίστηκε» ο σέρβερ του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Tass. Οι «Anonymous» δημοσίευσαν εκεί και έναν κατάλογο με τις ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία: «4.300 στρατιωτικοί, 27 αεροπλάνα, 26 ελικόπτερα, 143 τανκς». Επιπλέον «έπαιξαν ουκρανικά πατριωτικά τραγούδια στα ρωσικά εθνικά κανάλια και εικόνες επιθέσεων των Ρώσων σε αμάχους». Εκτοτε, δε, «πολλαπλασιάστηκαν οι ειδήσεις για ‘‘χακαρισμένες’’ υποδομές σε ρωσικές τράπεζες, σε ενεργειακές εταιρείες, ακόμη και στην ίδια την Gazprom».

Ο ρόλος των χάκερ στον πόλεμο του παρόντος αλλά και σε εκείνους του μέλλοντος κρίνεται καθοριστικός από πολλούς. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο κυβερνοπόλεμος μπορεί να αποβεί καταστρεπτικός όσο και ο κανονικός, ενδέχεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις και στην έκβαση της αναμέτρησης, ακόμη και στον πυρηνικό πόλεμο. Η Repubblica ανέφερε μάλιστα ότι την περασμένη Δευτέρα «δημοσιεύθηκαν 40.000 εμπιστευτικά έγγραφα που αποδίδονται στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Ασφάλειας της Μόσχας».

Από πλευράς τους οι ρώσοι χάκερ της ομάδας Conti, «που είναι φίλοι του Κρεμλίνου», επιτέθηκαν σε ουκρανικές υποδομές τραπεζών και ενεργειακών επιχειρήσεων. «Εκλεψαν  διάφορα data και έκαναν κάποιες επιδεικτικές πράξεις». Αντίπαλοί τους είναι, βέβαια, οι Ουκρανοί.

Από πλευράς τους οι ΗΠΑ, μέσω της Αν Νοϊμπέργκερ, της αναπληρώτριας Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, η οποία είναι υπεύθυνη για τον κυβερνοχώρο, ανακοίνωσαν ότι υποπτεύονται ότι στο παιχνίδι των κυβερνοεπιθέσεων έχουν αναμειχθεί οι μυστικές υπηρεσίες του ρωσικού στρατού (GRU). Την ίδια άποψη με τους Αμερικανούς έχουν σχηματίσει και οι Βρετανοί. Μιλούν για καθημερινές επιθέσεις όχι μόνο από τις ρωσικές υπηρεσίες, αλλά και από ιδιώτες φιλικά διακειμένους προς τη Μόσχα.

Σε επίπεδο άμεσης απεύθυνσης, η Repubblica έγραψε ότι οι ρώσοι στρατιώτες που επιχειρούν στην Ουκρανία έχουν λάβει μηνύματα από τους «Anonymus» μέσω των σόσιαλ μίντια. Τα μηνύματα αποσκοπούν στην αποκαρδίωσή τους, αφού γράφουν επί λέξει: «Ξέρουμε ότι αυτός δεν είναι ο αγώνας σας»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...