557
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε μια από τις τακτικές εβδομαδιαίες ενημερώσεις του υπουργείου Υγείας για την Covid-19 | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Μαγιορκίνης και Δημόπουλος: Γιατί δεν υπάρχει «αθηναϊκή» μετάλλαξη του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2021, 16:23
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε μια από τις τακτικές εβδομαδιαίες ενημερώσεις του υπουργείου Υγείας για την Covid-19
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Μαγιορκίνης και Δημόπουλος: Γιατί δεν υπάρχει «αθηναϊκή» μετάλλαξη του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2021, 16:23

Πολλή συζήτηση έγινε τις τελευταίες ημέρες για μια «αθηναϊκή» μετάλλαξη του κορονοϊού, ένα νέο στέλεχος που αναπτύχθηκε στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, μετά και τις σχετικές προειδοποιήσεις επιστημόνων την περασμένη Κυριακή.

Ομως ο όρος «αθηναϊκή» μετάλλαξη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, λένε τώρα οι ειδικοί. Είναι αντιεπιστημονικό, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για τη νιγηριανή μετάλλαξη, ενώ την ίδια ώρα κάνει και κακό στον τουρισμό· ποιος θα επισκεφτεί τη χώρα μας αν ακούσει για ελληνική μετάλλαξη της Covid-19;

«Το βάπτισμα της “αθηναϊκής μετάλλαξης” αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία» είπε το πρωί (στον ΣΚΑΪ) ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, εξηγώντας ότι οι μεταλλάξεις παίρνουν το όνομά τους κυρίως από το πρώτο μέρος όπου απομονώθηκαν και η συγκεκριμένη απομονώθηκε στη Νιγηρία και μάλιστα πριν από τον Φεβρουάριο. «Δεν υπάρχει ελληνική μετάλλαξη και δεν θα υιοθετηθεί από την επιστημονική κοινότητα», τόνισε.

Αργότερα, ο ίδιος, σε κοινή δήλωσή του με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο, ανέλυσε και πιο επιστημονικά το λάθος της αναφοράς σε «αθηναϊκή» ή «ελληνική» μετάλλαξη, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για στέλεχος του κορονοϊού SARS-CoV-2 με ελληνική προέλευση.

Η ονοματολογία των νέων στελεχών του κορoνοϊού SARS-CoV-2 αποτελεί μία αρκετά πολύπλοκη διαδικασία. Για να γίνει ωστόσο κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο ονοματίζονται τα στελέχη, θα πρέπει να δούμε πώς προκύπτουν, ανέφεραν οι δύο καθηγητές.

Σε κάθε αναπαραγωγή του ιού δημιουργούνται μεταλλάξεις, καθότι ο μηχανισμός πολλαπλασιασμού κάνει λάθη κατά τη διαδικασία αντιγραφής του γενετικού υλικού. Να σημειωθεί ότι ο μηχανισμός πολλαπλασιασμού του συγκεκριμένου ιού, αντίθετα με άλλους κορονοϊούς, έχει μηχανισμούς επιδιόρθωσης. Παρ’ όλη την επιδιόρθωση των λαθών, μεταλλάξεις εξακολουθούν να δημιουργούνται, αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι σε άλλους ιούς RNA. Οι ιοί λοιπόν που προκύπτουν φέρουν συνδυασμούς μεταλλάξεων, οι οποίες συγκεντρώνονται σε βάθος χρόνου. Οταν ένας ιός καταφέρει, είτε από τύχη είτε λόγω πλεονεκτήματος, να επεκταθεί στον πληθυσμό και διαφέρει αρκετά από άλλους ιούς, λόγω του συνδυασμού των μεταλλάξεων που κουβαλάει, τότε δημιουργεί έναν νέο εξελικτικό κλάδο και ονομάζεται στέλεχος.

Η έννοια του «στελέχους» ως οντότητα έχει βιολογικό και εξελικτικό χαρακτήρα. Ετσι, στέλεχος ονομάζουμε το σύνολο των ιών που έχουν παρόμοιες ιδιότητες γιατί κουβαλάνε παρόμοιους συνδυασμούς μεταλλάξεων. Από την άλλη, δείχνει την εξελικτική ιστορία του ιού και για αυτό συνηθίζεται τα στελέχη να ονοματίζονται από την περιοχή όπου απομονώθηκαν για πρώτη φορά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αποφεύγεται ο χαρακτηρισμός των στελεχών με γεωγραφική τοποθεσία, γιατί δημιουργεί στίγμα με αρνητικές συνέπειες στη δημόσια Υγεία. Για αυτό τον λόγο τα στελέχη ονοματίζονται με βάση τον εξελικτικό κλάδο από όπου έχουν προκύψει, σύμφωνα με συνδυασμό λατινικών γραμμάτων και αριθμών που αναπαριστούν την εξελικτική ιστορία του στελέχους.

Το στέλεχος Β.1.1.318 αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα στέλεχος που απομονώνεται στην ελληνική επικράτεια τους τελευταίους μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το στέλεχος απομονώθηκε για πρώτη φορά στη Νιγηρία, αλλά ήδη απομονώνεται σε πλήθος άλλων χωρών σύμφωνα με την πλατφόρμα GISAID, όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Σλοβενία, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Μπαγκλαντές, Αργεντινή, Γκάμπια, Γκαμπόν και Τουρκία. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει ελληνική προέλευση ή κάποια ελληνική ιδιαιτερότητα για την οποία μπορεί να ονοματισθεί με αυτόν τον τρόπο, τονίζουν οι δύο καθηγητές. Προσθέτουν ότι, σχετικά με τις ιδιότητες του στελέχους, προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για τη μεταδοτικότητα, την ανοσολογική διαφυγή ή την παθογένειά της και για αυτό δεν έχει θεωρηθεί μέχρι στιγμής στέλεχος ανησυχίας (Variant of Concern).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News