166
O αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης στο πλαίσιο της ενημέρωσης των 6 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας | ΕΡΤ

Μαγιορκίνης: Γιατί είναι πιο δύσκολο να περιοριστεί η επιδημία σε μία πόλη

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2020, 18:14
O αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης στο πλαίσιο της ενημέρωσης των 6 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας
|ΕΡΤ

Μαγιορκίνης: Γιατί είναι πιο δύσκολο να περιοριστεί η επιδημία σε μία πόλη

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2020, 18:14

Καθώς η μείωση του ρυθμού μετάδοσης στην Αττική δεν έχει καταστεί εφικτή προς το παρόν, αλλά όπως ανέφερε αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, «φαίνεται να έχει σταθεροποιητικές τάσεις», εξήγησε ότι ο έλεγχος μιας επιδημίας μέσα στο αστικό περιβάλλον είναι πιο δύσκολος από ό,τι μπορεί να είναι σε ένα χωριό.

«Η επιδημία εξαπλώνεται με ώσεις και η ταχύτητα ανταπόκρισης είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού», ανέφερε ο ίδιος, κάτι που έχει διαπιστωθεί και σε δύο πρόσφατες έρευνες οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους (Nature, Plos one).

Αυτό σημαίνει, εξήγησε ο ίδιος, ότι σε ένα χωριό τα μέτρα είναι πιο αποδοτικά και τα αποτελέσματά τους είναι πιο γρήγορα, από ό,τι σε μία πόλη όταν κάνουμε παρεμβάσεις.

«Οσο μεγαλύτερη είναι η μάζα, δηλαδή ο πληθυσμός, της επιδημίας, τόσο δυσκολότερο είναι να μειωθεί. Γι’ αυτό και χρειάζεται προσήλωση στα αστικά κέντρα», τόνισε.

Ρυθμός αύξησης

Το Rt, ο ρυθμός αύξησης της μεταδοτικότητας, είναι κοντά στο 1 στην Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει διακύμανση, δεν είναι σταθερό. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε μακριά από εκθετική αύξηση, εξήγησε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...