288
Το γκραφίτι, στον τοίχο αθλητικής εγκατάστασης, απεικονίζει 15 σπουδαίες γυναίκες | theguardian.com

Μαδρίτη: Φεμινιστικό γκραφίτι γλίτωσε από τη μανία των ακροδεξιών

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2021, 14:58
Το γκραφίτι, στον τοίχο αθλητικής εγκατάστασης, απεικονίζει 15 σπουδαίες γυναίκες
|theguardian.com

Μαδρίτη: Φεμινιστικό γκραφίτι γλίτωσε από τη μανία των ακροδεξιών

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2021, 14:58

Ενα μεγάλο γκραφίτι στη Μαδρίτη, που απεικονίζει τη ζωή και τα επιτεύγματα 15 σπουδαίων γυναικών, διασώθηκε όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι επενέβησαν για να ακυρώσουν τις προσπάθειες της Ακροδεξιάς να αφαιρεθεί.

Στο γκραφίτι, που φτάνει σε μήκος τα 60 μέτρα, απεικονίζονταν μεταξύ άλλων, η ακτιβίστρια Ρόζα Παρκς, η ζωγράφος Φρίντα Κάλο, η τραγουδίστρια Νίνα Σιμόν, η τενίστρια Μπίλι Τζιν Κινγκ, η ελεύθερη σκοπεύτρια του Κόκκινου Στρατού Λιουντμίλα Παβλιτσένκο και η πρώτη γυναίκα που πήγε στο Διάστημα, η Βαλεντίνα Τερέσκοβα. Αναγράφεται ακόμη το σύνθημα «Οι ικανότητές σου δεν εξαρτώνται από το φύλο σου».

Ηταν μια παραγγελία του τοπικού δημοτικού συμβουλίου για τον τοίχο ενός αθλητικού κέντρου, ανέφερε ο Guardian.

Την περασμένη εβδομάδα, το ακροδεξιό κόμμα Vox εισηγήθηκε την απομάκρυνση του γκραφίτι, με το σκεπτικό ότι «εκφράζει πολιτικό μήνυμα». Στη θέση του, όπως ζήτησε το Vox, θα μπορούσε να μπει κάτι σχετικό με τον αθλητισμό.

Με το Vox συμφώνησε το Λαϊκό Κόμμα, αλλά και οι κεντροδεξιοί Ciudadanos, οπότε το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να αντικατασταθεί το γκραφίτι από ένα που θα εικόνιζε αθλητές και αθλήτριες των Παραολυμπιακών.

Η απόφαση εξόργισε τους κατοίκους της περιοχής, που την Κυριακή έκαναν συγκέντρωση ενάντια στην απομάκρυνση, ενώ, σε σχετικό διαδικτυακό αίτημα, κατάφεραν να συγκεντρώσουν 55.000 υπογραφές, έναν πραγματικά εντυπωσιακό αριθμό.

Οι κινήσεις για την προστασία του γκραφίτι έγιναν γρήγορα. Την Τρίτη η αριστερή παράταξη έφερε επειγόντως στο δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης το αίτημα για την προστασία του. Το έργο διασώθηκε χάρη στους Σοσιαλιστές και τους Ciudadanos, οι οποίοι άλλαξαν στάση και τελικά ζήτησαν την παραμονή του γκραφίτι.

Η εξέλιξη όμως έφερε σε αντιπαράθεση τις παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο. Το Vox κατηγόρησε τους Ciudadanos ότι «δεν είναι πιστοί στα μέλη τους», ενώ το Λαϊκό Κόμμα είπε ότι η απόφαση για την τύχη του έργου θα έπρεπε να παραμείνει στα χέρια του τοπικού συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...