323
Ο Μαδούρο -εδώ σε επίσκεψή του σε κέντρο εκπαίδευσης του στρατού- εξακολουθεί να στηρίζεται στις ένοπλες δυνάμεις | Miraflores Palace/Handout via REUTERS

Μαδούρο κατά του πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών: «Είναι πουλημένος στη CIA!»

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2019, 13:49
Ο Μαδούρο -εδώ σε επίσκεψή του σε κέντρο εκπαίδευσης του στρατού- εξακολουθεί να στηρίζεται στις ένοπλες δυνάμεις
|Miraflores Palace/Handout via REUTERS

Μαδούρο κατά του πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών: «Είναι πουλημένος στη CIA!»

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2019, 13:49

Ευθείες κατηγορίες κατά ενός από τους αξιωματούχους που ήταν στον πυρήνα του καθεστώτος εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, επίθεση ενδεικτική ίσως του κλίματος στο εσωτερικό των ανώτερων κυβερνητικών κλιμακίων.

Ο Μαδούρο κατηγόρησε τον πρώην διευθυντή των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας (Sebin), τον Μανουέλ Ρικάρντο Κρίστοφερ Φιγκέρα, ότι ούτε λίγο ούτε πολύ συνεργαζόταν με τη CIA. Τον χαρακτήρισε έναν από τους διοργανωτές της (όπως την ονόμασε) απόπειρας πραξικοπήματος από την αντιπολίτευση την 30η Απριλίου.

«Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι στρατολογήθηκε από την CIA πριν από περισσότερο από έναν χρόνο και ότι εργαζόταν ως προδότης, ως χαφιές, ως μυστικός πράκτορας», δήλωσε ο Μαδούρο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, χωρίς ωστόσο να δώσει αποδείξεις.

Ο Φιγκέρα, πάντα κατά τον Μαδούρο, «συντόνισε το πραξικόπημα» που απέτυχε, το οποίο είχε ζητήσει να γίνει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό. Φέρεται επίσης να βοήθησε ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, τον Λεοπόλντο Λόπες, να δραπετεύσει ενώ βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Εκτοτε, ο στρατηγός Φιγκέρα έχει αποσκιρτήσει. Σε βίντεο από τη Κολομβία κατηγόρησε τον Μαδούρο και τον κύκλο του ότι «λεηλατεί το κράτος ενώ ζητά και άλλες θυσίες από τους πολίτες», γράφει ο Guardian.

Πάντως ο Μαδούρο εμφανίστηκε βέβαιος ότι «σύντομα η Δικαιοσύνη θα πιάσει τον Φιγκέρα» τον οποίο αποκάλεσε «πουλημένο προδότη».

Οι κατηγορίες εντάσσονται στο πλαίσιο της επιχείρησης που εξαπέλυσαν οι Αρχές της Βενεζουέλας κατά των «προδοτών» που ευθύνονται, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μαδούρο, για το αποτυχημένο κίνημα της 30ης Απριλίου.

Μετά το κίνημα, ένας αριθμός βουλευτών της αντιπολίτευσης κατέφυγαν σε ξένες πρεσβείες στην πρωτεύουσα Καράκας ή εγκατέλειψαν τη χώρα. Σε δικαστικό επίπεδο, οι Aρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες για «ύψιστη προδοσία» και «συνωμοσία» σε δέκα βουλευτές που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο κίνημα.

Μεταξύ αυτών βρίσκεται ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Εντγκαρ Σαμπράνο, ο οποίος συνελήφθη και προφυλακίστηκε στο Καράκας, ενώ άλλοι τρεις βουλευτές έχουν καταφύγει σε διπλωματικές αντιπροσωπείες άλλων χωρών. Ενας τέταρτος, ο Λουίς Φλορίδο, ανακοίνωσε σε βίντεο ότι εγκατέλειψε τη Βενεζουέλα και κατέφυγε στην Κολομβία για να «προστατευθεί από ένα καθεστώς που προτίθεται να φυλακίσει βουλευτές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...