748
Ο Αρμιν Λάσετ στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, την επομένη του οδυνηρού εκλογικού αποτελέσματος. Κι όμως, θέλει να γίνει καγκελάριος | REUTERS/Fabrizio Bensch

«Μα γιατί δεν καταλαβαίνει ότι απέτυχε;» – Βράζουν οι Χριστιανοδημοκράτες με τον Λάσετ

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2021, 17:39
Ο Αρμιν Λάσετ στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, την επομένη του οδυνηρού εκλογικού αποτελέσματος. Κι όμως, θέλει να γίνει καγκελάριος
|REUTERS/Fabrizio Bensch

«Μα γιατί δεν καταλαβαίνει ότι απέτυχε;» – Βράζουν οι Χριστιανοδημοκράτες με τον Λάσετ

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2021, 17:39

Στην πολιτική, τα ποσοστά είναι τελικά σχετικά. Στη Γερμανία, οι Σοσιαλδημοκράτες πανηγυρίζουν έχοντας λάβει το 25,7% –ένα από τα χειρότερα ποσοστά στην ιστορία του κόμματος–, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες, με 24,1%, βρίσκονται σε ένα αγωνιώδες υπαρξιακό αδιέξοδο· καλύτερα θα ήταν να είχαν χάσει με μεγαλύτερη διαφορά.

Διότι τώρα, τυπικά, καλούνται να στηρίξουν τον υποψήφιό τους ως έναν εν δυνάμει καγκελάριο, να ονειρευτούν δηλαδή τον Αρμιν Λάσετ να πετυχαίνει αυτό που διαλαλεί, τον «συνασπισμό Τζαμάικα» με τους Πρασίνους και του FDP. Στην πραγματικότητα όμως δεν θέλουν να τον ξαναδούν μπροστά τους. Με το χειρότερο ποσοστό μεταπολεμικά, πολλοί ψηφοφόροι και στελέχη του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών θεωρούν τόσο ότι είναι αδόκιμο να αναλάβει η παράταξη τη διακυβέρνηση της χώρας, όσο και ότι ο Λάσετ, ως υπεύθυνος για την ιστορική καθίζηση, πρέπει να παραιτηθεί πάραυτα.

Ελα όμως που ο Λάσετ όχι μόνο δεν παραδέχεται την προσωπική αποτυχία του –το CDU/CSU έπεσε κάτω από το 30% για πρώτη φορά από το 1949–, αλλά θέλει και να διαδεχτεί την Ανγκελα Μέρκελ;

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για να οικοδομήσουμε έναν συνασπισμό» με τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους του FDP, δήλωσε, γνωρίζοντας ότι η πολιτική καριέρα του θα τελειώσει αν αναγνωρίσει ότι ηττήθηκε.

Ο Λάσετ έχει αυτή τη φήμη, από τις μέρες του ως δημοσιογράφος, αλλά και ως πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Θεωρείται άνθρωπος που πέφτει από ψηλά και στέκεται όρθιος. Ετσι και τώρα. Πιστεύει ότι θα μπορέσει να αρπάξει την ευκαιρία αν οι Σοσιαλδημοκράτες αποτύχουν να συμφωνήσουν με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, επειδή οι τελευταίοι είναι ένα δεξιό κόμμα με πολιτικό πρόγραμμα που απέχει πολύ από την Κεντροαριστερά.

Ομως, ο Αρμιν Λάσετ βλέπει από την Κυριακή τους δικούς του να στρέφονται εναντίον του.

«Ποιος μπορεί να δώσει στον Αρμιν Λάσετ να καταλάβει ότι τελείωσε; Η αμεριμνησία με την οποία προσπαθεί να κρύψει την πολιτική αποτυχία του είναι ανησυχητική», έγραψε την Τρίτη η Süddeutsche Zeitung.

Η πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών αργότερα μέσα στην ημέρα αναμενόταν να μεταβληθεί σε δικαστήριο κατά του υποψήφιου καγκελάριου, που για πολλούς στο CDU θεωρείται η αιτία για τη συρρίκνωση κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες από τις εκλογές του 2017 (και ήδη τότε η εκλογική επίδοση της Ανγκελα Μέρκελ είχε θεωρηθεί απογοητευτική για την άλλοτε κραταιά γερμανική Κεντροδεξιά).

«Χάσαμε. Τελεία και παύλα»

Οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν από τον πρόεδρο της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ: «Οι ψηφοφόροι είπαν ξεκάθαρα “η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) δεν είναι η πρώτη επιλογή μας”. Αν κάνουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτε, θα οδηγηθούμε στην καταστροφή», προειδοποίησε ο ηγέτης του κρατιδίου αυτού της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, που ηττήθηκε την Κυριακή από τους ακροδεξιούς της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

«Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε την ηγεσία της επόμενης κυβέρνησης», δήλωσε από την πλευρά του ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, άλλος βαρώνος των Χριστιανοδημοκρατών.

«Χάσαμε. Τελεία και παύλα», δήλωσε και ο επικεφαλής της νεολαίας του CDU Τίλμαν Κούμπαν.

Απέναντι σε αυτό το κύμα δυσαρέσκειας, ο Αρμιν Λάσετ αναγκάσθηκε να παραδεχθεί ότι το CDU, ένα από τα παλαιότερα κόμματα της Ευρώπης, στην εξουσία εδώ και 16 χρόνια, έχει ανάγκη «ανανέωσης» σε όλα τα κλιμάκια. Είπε επίσης και ότι ο ίδιος έκανε κάποια λάθη. Και αποδέχτηκε να σχετικοποιήσει λίγο τις θέσεις του για τον μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό, λέγοντας πλέον ότι «κανένα κόμμα δεν διαθέτει καθαρή εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση», ούτε το δικό του, το CDU, αλλά ούτε βέβαια και το SPD.

Ομως, το ότι έγινε κάπως πιο ταπεινός, αυτό δεν σημαίνει ότι οι γύρω του έδειξαν διάθεση να του χαριστούν. Αντιθέτως.

Ακόμη και ένα από τα βασικά στηρίγματα του Λάσετ στους κόλπους του κόμματος, ο έμπειρος επικεφαλής της Εσσης Φόλκερ Μπουφιέ, εγκατέλειψε τον προστατευόμενό του αναγνωρίζοντας ότι η συντηρητική ένωση δεν μπορεί να έχει τη φιλοδοξία να ηγηθεί της κυβέρνησης.

Αλλος τοπικός ηγέτης της CDU, ο Ντάνιελ Γκύντερ, πήρε επίσης αποστάσεις από τον γκαφατζή υποψήφιο, που δεν αποτέλεσε και ατού για την παράταξή του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Πολλοί βουλευτές ζήτησαν ορθά κοφτά την παραίτηση του Λάσετ, αρχιτέκτονα μιας αποτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας, η οποία γλίτωσε τα χειρότερα χάρη στην επιστράτευση, την τελευταία στιγμή, της Ανγκελα Μέρκελ.

«Θα ήθελα να υπάρξει συνειδητοποίηση. Χάσατε, δείξτε ευθυκρισία, αποφύγετε να προκαλέσετε κι άλλη βλάβη στην CDU και παραιτηθείτε», συνόψισε η νεαρή βουλευτής της Ρηνανίας-Παλατινάτου Ελεν Ντεμούτ.

Η γερμανική κοινή γνώμη μοιάζει να έχει καταλήξει χωρίς αμφισημίες. Το 58% των πολιτών θεωρεί ότι η CDU/CSU δεν διαθέτει τη «νομιμοποίηση» για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του INsa για την Bild.

Ο Αρμιν Λάσετ φαίνεται ότι αποκρυσταλλώνει στο πρόσωπό του όλες τις αμφιβολίες και τη δυσαρέσκεια: το 51% θέλει ο Αρμιν Λάσετ να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, λιγότερο από έναν χρόνο μετά την εκλογή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...