422
Πολίτες κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας με μάσκα προκειμένου να προφυλαχτούν από τη μόλυνση με κορονοϊό | George Vitsaras /SOOC

Λύματα: 106% πάνω το ιικό φορτίο στην Αττική, 530% στο Ηράκλειο, 133% στη Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2021, 18:13
Πολίτες κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας με μάσκα προκειμένου να προφυλαχτούν από τη μόλυνση με κορονοϊό
|George Vitsaras /SOOC

Λύματα: 106% πάνω το ιικό φορτίο στην Αττική, 530% στο Ηράκλειο, 133% στη Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2021, 18:13

Την εβδομάδα 5 έως 11 Ιουλίου 2021 παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα  στο ιικό φορτίο του κορονοϊού στα αστικά λύματα των επτά από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι αυξητικές μεταβολές κυμάνθηκαν από 76% στο Βόλο έως 530% στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στα Χανιά (αύξηση 9%).

Στην Πάτρα και στην Αλεξανδρούπολη το ιικό φορτίο παρέμεινε χαμηλό αλλά ανιχνεύσιμο, δηλαδή τα επίπεδα ήταν πάνω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.

Στην Ξάνθη, το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε πολύ χαμηλό και κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.

Στον Αγιο Νικόλαο, όπου ο δειγματολήπτης λειτούργησε ύστερα από πέντε εβδομάδες, ανιχνεύτηκε ιικό φορτίο σε χαμηλά προς μέτρια επίπεδα.

Τα ιικό φορτίο ανά Περιφέρεια

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα το ιικό φορτίο στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε στατιστικά σημαντική αύξηση 106% του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση 133% στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα, το ιικό φορτίο στην πόλη παρουσίαζε καθημερινά αυξητική τάση με την υψηλότερη τιμή να καταγράφεται στο δείγμα της Κυριακής.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση 136% στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα 76% στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα στην πόλη του Ηρακλείου αυξήθηκε κατά 530%. Ωστόσο, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα χαρακτηρίζεται μέτρια προς σχετικά υψηλή.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα στην πόλη των Χανίων ανακόπηκε η μείωση στην τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων που καταγραφόταν τις προηγούμενες εβδομάδες. Η αύξηση 9% που παρατηρήθηκε εμπίπτει μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας και δείχνει ότι το ιικό φορτίο στην πόλη παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα στην πόλη του Ρεθύμνου αυξήθηκε 84% το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων. Οι τιμές του ιικού φορτίου ανέρχονται πλέον σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Αγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα τέθηκε σε επαναλειτουργία ο αυτόματος δειγματολήπτης μετά από πέντε εβδομάδες. Στα τελευταία δύο δείγματα της εβδομάδας καταγράφηκε ιικό φορτίο σε χαμηλά προς μέτρια επίπεδα.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα στην Πάτρα ανιχνεύτηκε ιικό φορτίο στα αστικά λύματα σε χαμηλά επίπεδα, ύστερα από πέντε εβδομάδες μη ανίχνευσης ιικού φορτίου. Η ποσοτική σύγκριση με τα ευρήματα της προηγούμενης εβδομάδας δεν είναι δυνατή λόγω της μη ανίχνευσης τότε ιικού φορτίου.

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα ανιχνεύτηκε γενετικό υλικό του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα της Αλεξανδρούπολης, τα επίπεδα του οποίου ήταν πολύ χαμηλά.

Ιωάννινα: Την τελευταία εβδομάδα το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα λύματα παρουσίασε αύξηση 204% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News