288
Στόχος του Δουκάτου είναι να μειώσει κατά 46% τη μετακίνηση των πολιτών με αυτοκίνητα | Wikipedia

Λουξεμβούργο: Και επίσημα η πρώτη χώρα στον κόσμο με δωρεάν συγκοινωνίες

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2020, 17:24
Στόχος του Δουκάτου είναι να μειώσει κατά 46% τη μετακίνηση των πολιτών με αυτοκίνητα
|Wikipedia

Λουξεμβούργο: Και επίσημα η πρώτη χώρα στον κόσμο με δωρεάν συγκοινωνίες

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2020, 17:24

Το Λουξεμβούργο έγινε και επίσημα η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα προσφέρει εντελώς δωρεάν στους πολίτες τις υπηρεσίες των δημόσιων συγκοινωνιών, δηλαδή πρόσβαση δίχως εισιτήριο σε τραμ, τρένα και λεωφορεία.

Το πρωτοφανές μέτρο ισχύει από την 1η Μαρτίου του 2020 και απευθύνεται σε κατοίκους όχι μόνο του Λουξεμβούργου αλλά και σε κατοίκους άλλων ευρωπαϊκών κρατών που διαμένουν εκεί.

Στόχος του Δουκάτου είναι να ενισχύσει τη χρήση των τραμ, των τρένων και των λεωφορείων και να μειώσει κατά 46% τη μετακίνηση των πολιτών με αυτοκίνητα, καθότι όχι μόνον διαθέτει τα περισσότερα αυτοκίνητα ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά επίσης μόνο ένας στους πέντε κατοίκους χρησιμοποιεί δημόσιες συγκοινωνίες.

Με πληθυσμό 600.000 ανθρώπους, το Λουξεμβούργο μπορεί να είναι μία από τις μικρότερες χώρες της Ευρώπης, όμως υποφέρει από μεγάλο μποτιλιάρισμα στους δρόμους, όπως σημειώνει το CNN.

Επίσης περίπου 200.000 άνθρωποι που ζουν στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο εργάζονται εκεί και οι περισσότεροι πηγαίνουν με το αυτοκίνητο, πράγμα που τις ώρες αιχμής προκαλεί μεγάλη συμφόρηση στους δρόμους.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι ένας κάτοικος του Λουξεμβούργου περνά κατά μέσο όρο 30 ώρες τον χρόνο κολλημένος στην κίνηση.

Στόχος της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου είναι η μείωση των μετακινήσεων με ιδιωτικά αυτοκίνητα κατά 46%.

Οι πωλήσεις των εισιτηρίων κάλυπταν έως τώρα το 8% του κόστους του συστήματος μεταφορών, που φτάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Το κενό αυτό θα καλύψει το υπουργείο Οικονομικών.

«Θα είμαστε ένα πειραματικό εργαστήριο για τις μεταφορές του 21ου αιώνα. Είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο με δωρεάν μεταφορικά μέσα» υπογράμμισε ο υπουργός Μεταφορών του Λουξεμβούργου Φρανσουά Μπάους.

Πάντως, θα διατηρηθεί η δυνατότητα επιλογής πρώτης θέσης στα τρένα, για την οποία θα απαιτείται η αγορά εισιτηρίου, ενώ ήδη κατασκευάζονται 300 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων, προκειμένου να διευκολύνουν την οικολογική μετακίνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...