813
Ο Στάνλεϊ Τζόνσον μιλά στη διαδήλωση της Extinction Rebellion στην πλατεία Τραφάλγκαρ |

Λονδίνο: Ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον στους δρόμους μαζί με τους ακτιβιστές για το κλίμα

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2019, 16:38
Ο Στάνλεϊ Τζόνσον μιλά στη διαδήλωση της Extinction Rebellion στην πλατεία Τραφάλγκαρ
|

Λονδίνο: Ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον στους δρόμους μαζί με τους ακτιβιστές για το κλίμα

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2019, 16:38

Αλλο ένα επεισόδιο στην ιδιότυπη κόντρα του Στάνλεϊ Τζόνσον με τον γιο του, που τυγχάνει να είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, συνέβη την Τετάρτη, όταν ο πατέρας μίλησε στη διαδήλωση για το κλίμα της οργάνωσης Extinction Rebellion στην πλατεία Τραφάλγκαρ.

«Θα το θεωρούσα παράσημο να με αποκαλούν “μη συνεργάσιμο περιπλανώμενο”. Θα το φορούσα και σε κονκάρδα», είπε ο Στάνλεϊ Τζόνσον, αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό του γιου του για τους χιλιάδες ακτιβιστές οικολόγους της οργάνωσης που πραγματοποιούν δρώμενα και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε πολλά μέρη του Λονδίνου, προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία. Μάλιστα, την Πέμπτη, πραγματοποιούν εκδηλώσεις σε 60 ακόμα πόλεις του κόσμου, ενώ «εισέβαλαν» και στο αεροδρόμιο του Σίτι του Λονδίνου διαμαρτυρόμενοι για τη σχεδιαζόμενη επέκτασή του.

Μιλώντας στους Times, ο πατέρας Τζόνσον, που είναι 79 ετών, είπε «ότι είμαι ένας μη συνεργάσιμος περιπλανώμενος και είμαι περήφανος για αυτό».

Διαδηλώτρια με πλακάτ που γράφει: «Μη συνεργάσιμοι περιπλανώμενοι κατά της οικοκτονίας» – Reuters

Ο βρετανός πρωθυπουργός αποκάλεσε με αυτή την παλιομοδίτικη έκφραση τους ακτιβιστές και προκάλεσε απορία στους νεότερους, που δεν την έχουν συνηθίσει. Οπως σημειώνει το BBC, τη δεκαετία του ’90 ο όρος ήταν τόσο δημοφιλής που μπήκε και στο αγλλικό λεξικό της Οξφόρδης. Χαρακτήριζε τους άστεγους ή περιπλανώμενους ατημέλητους νέους που διαμαρτύρονταν για το περιβάλλον, που φορούσαν φαρδιά ρούχα και συνήθως είχαν μαλλιά ράστα.

Ο πατέρας του πάντως, είναι σίγουρος ότι ο γιος είναι με το μέρος των ακτιβιστών, παρά τις δηλώσεις του. «Ολη του τη ζωή, ήταν περιτριγυρισμένος από περιβαλλοντολόγους σαν εμένα. Αν δεν πέρασε σε αυτόν αυτό το μήνυμα, τότε δεν ξέρω τι έχει περάσει».

Διαδηλωτές της Extinction Rebellion στην πλατεία Τραφάλγκαρ – Reuters

Ο Στάνλεϊ Τζόνσον έχει δώσει το παρόν σε πολλές εκδηλώσεις της Extinction Rebellion. «Είμαι εδώ για να δείξω την υποστήριξή μου σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση. Χρειαζόμαστε τέτοιες εκδηλώσεις. Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα. Είναι ολοφάνερο σε εμένα ότι πρέπει να πετύχουμε μηδενικές εκπομπές αερίων νωρίτερα από το 2050, που είναι ο στόχος της κυβέρνησης, τουλάχιστον το 2040.Και ότι το ίδιο θα κάνει και η ΕΕ».

Ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον με ακτιβίστριες της οργάνωσης Extinction Rebellion

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πατέρας του πρωθυπουργού παραβίασε τον νόμο μιλώντας στην εξέδρα της οργάνωσης, αφού η αστυνομία είχε απαγορεύσει τις εκδηλώσεις στον δρόμο.

Από τη Δευτέρα, 600 ακτιβιστές έχουν συλληφθεί σε όλο το Λονδίνο για παρεμπόδιση της κυκλοφορίας ή παράνομη εισβολή. Πολλοί έχουν στήσει σκηνές στη μέση κεντρικών δρόμων, παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία.

Ακτιβιστές με σκηνές στο Whitehall του Λονδίνου – Reuters
«Εισβολή» στο αεροδρόμιο Σίτι του Λονδίνου

Στο μεταξύ, ακτιβιστές της οργάνωσης εισέβαλαν την Πέμπτη στο αεροδρόμιο Σίτι του Λονδίνου με σκοπό να παραλύσουν την κυκλοφορία σε αυτό και να «το καταλάβουν ειρηνικά» επί τρεις ημέρες, χωρίς προς το παρόν να υπάρχουν επιπτώσεις στις πτήσεις.

«Επιβεβαιώνουμε ότι ένας αριθμός διαδηλωτών έφτασαν στο αεροδρόμιο», επισήμαναν στο Twitter οι αρχές του αεροδρομίου περίπου στις 09:30 τοπική ώρα (11:30 ώρα Ελλάδας), επισημαίνοντας όμως ότι αυτό παραμένει «εντελώς ανοικτό και λειτουργεί» κανονικά.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρισκόταν στο σημείο, έχουν γίνει πολλές συλλήψεις.

Ενας από τους ακτιβιστές, ο οποίος είπε ότι είναι ο Τζέιμς Μπράουν, αθλητής της βρετανικής παραολυμπιακής ομάδας, ανέβηκε στην κορυφή ενός αεροσκάφους της British Airways και ξάπλωσε πάνω του.

Ο Τζέιμς Μπράουν ξάπλωσε πάνω στο αεροσκάφος της British Airways – Reuters

Ακτιβιστές της Extinction Rebellion είχαν ανακοινώσει από την Τετάρτη ότι σκοπεύουν να καταλάβουν «α λα Χονγκ Κονγκ» το αεροδρόμιο Σίτι, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία στις πύλες αφίξεων και αναχωρήσεων.

Μάλιστα είχαν προειδοποιήσει ότι αν δεν κατάφερναν να μεταφέρουν τις δράσεις τους μέσα στο αεροδρόμιο, «θα το μπλοκάρουν από έξω», εμποδίζοντας την κυκλοφορία των οχημάτων που μεταφέρουν τους επιβάτες στα αεροσκάφη και τους δρόμους που οδηγούν σε αυτό.

Οι ακτιβιστές διαμαρτύρονται για τη σχεδιαζόμενη επέκταση του αεροδρομίου, που έρχεται σε αντίθεση με την κλιματική κρίση και την «κατάσταση οικολογικής εκτάκτου ανάγκης», την οποία έχει κηρύξει το βρετανικό κοινοβούλιο. Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να πετύχει να γίνει κλιματικά ουδέτερη ως το 2050, με την Extinction Rebellion να ζητεί ο στόχος αυτός να επισπευστεί και να επιτευχθεί το 2025.

«Το αεροδρόμιο Σίτι σκοπεύει να διπλασιάσει τον αριθμό των πτήσεών του», κατήγγειλε ο Ρούπερτ Ριντ, ένας από τους εκπροσώπους του οικολογικού κινήματος, υπογραμμίζοντας ότι οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται «με δυσανάλογο τρόπο από ιδιωτικά αεροσκάφη και χρηματιστές».

Από τα πέντε αεροδρόμια της βρετανικής πρωτεύουσας, το Σίτι του Λονδίνου βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο της πόλης. Το 2018 πέρασαν από αυτό 4,8 εκατομμύρια ταξιδιώτες.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει συλλάβει 800 ανθρώπους από τη Δευτέρα, όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις της Extinction Rebellion στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η οργάνωση Extinction Rebellion, που δημιουργήθηκε πριν έναν χρόνο στη Βρετανία, πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα κινητοποιήσεις σε 60 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...