289
Η Στέλα Μόρις μιλά στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση του δικαστηρίου | REUTERS/Henry Nicholls

Λονδίνο: Δεν επέτρεψε την αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ το δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2021, 17:49
Η Στέλα Μόρις μιλά στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση του δικαστηρίου
|REUTERS/Henry Nicholls

Λονδίνο: Δεν επέτρεψε την αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ το δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2021, 17:49

«Οχι» στην αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ είπε βρετανικό δικαστήριο την Τετάρτη, δύο ημέρες μετά την απόρριψη του αιτήματος των ΗΠΑ για έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks.

Το δικστήριο αποφάσισε να παραμείνει υπό κράτηση ο Ασάνζ εν αναμονή της εξέτασης της έφεσης που έχουν ασκήσει οι ΗΠΑ κατά της απόφασης της βρετανικής Δικαιοσύνης να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ.

«Πρόκειται για μια τεράστια απογοήτευση», δήλωσε η σύντροφός του Στέλα Μόρις. Η δικηγόρος, που έχει δύο παιδιά με τον Ασάνζ, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να «αποσύρει τις διώξεις» σε βάρος του και στον πρόεδρο των ΗΠΑ να του «απονείμει χάρη».

Επικαλούμενη τον κίνδυνο «να αυτοκτονήσει» ο Ασάνζ, αν μεταφερθεί σε αμερικανική φυλακή, η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ αρνήθηκε τη Δευτέρα την έκδοσή του.

Την Τετάρτη, η ίδια δικαστής εκτίμησε πως υπάρχουν «ουσιαστικοί λόγοι να πιστεύουμε πως εάν ο κύριος Ασάνζ αποφυλακιστεί σήμερα, δεν θα επιστρέψει ενώπιον του δικαστηρίου για να αντιμετωπίσει τη διαδικασία της έφεσης».

Σκίτσο με τον Ασάνζ στο δικαστήριο – REUTERS/Julia Quenzler

«Θέλουμε αυτό να τελειώσει, όμως είμαστε πεπεισμένοι πως η δικαιοσύνη θα επικρατήσει», δήλωσε εξερχόμενος από το δικαστήριο ο αρχισυντάκτης του Wikileaks, Κρίστιν Χράφνσον.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Κλερ Ντόμπιν υπογράμμισε πως ο Τζούλιαν Ασάνζ, που «θεωρεί πως είναι υπεράνω του νόμου», έχει τους «πόρους» για να διαφύγει, αναφέροντας την πρόταση χορήγησης πολιτικού ασύλου που του έκανε το Μεξικό.

Ο δικηγόρος του Ασάνζ, Εντουαρντ Φιτζέραλντ, αρνήθηκε ότι ο πελάτης του θέλει να διαφύγει στο Μεξικό, λέγοντας έχει «κάθε λόγο» να μην αποφύγει τη βρετανική Δικαιοσύνη, η οποία τάχθηκε υπέρ του τη Δευτέρα. Επικαλούμενος την οικογενειακή ζωή του εκτός της φυλακής, πρότεινε να τεθεί υπό επιτήρηση φορώντας ηλεκτρονικό βραχιολάκι, κάτι που δεν δέχθηκε το δικαστήριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...