188
Υποστηρικτές του Ασάνζ έξω από το δικαστήριο σε προηγούμενη ακρόαση | Reuters

Λονδίνο: Απορρίφθηκε αίτημα να αποφυλακιστεί ο Ασάνζ για να μην κολλήσει κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2020, 18:43
Υποστηρικτές του Ασάνζ έξω από το δικαστήριο σε προηγούμενη ακρόαση
|Reuters

Λονδίνο: Απορρίφθηκε αίτημα να αποφυλακιστεί ο Ασάνζ για να μην κολλήσει κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2020, 18:43

Βρετανικό δικαστήριο δεν έκανε δεκτό την Τετάρτη το αίτημα του ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ να βγει με εγγύηση, καθώς οι συνήγοροί του υποστήριξαν ότι θα πρέπει να αποφυλακιστεί, διότι διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στη φυλακή.

«Βάσει των δεδομένων σήμερα, η πανδημία, από μόνη της, δεν μπορεί να αιτιολογήσει την αποφυλάκιση του κ. Ασάνζ», δήλωσε η δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ στο δικαστήριο του Γουεστμίνστερ.

Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασής της, είπε ότι η συμπεριφορά του Ασάνζ κατά το παρελθόν δείχνει πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φθάσει προκειμένου να αποφύγει τις διαδικασίες έκδοσης και υπάρχουν τεκμηριωμένοι λόγοι να πιστεύει κανείς ότι στην περίπτωση που θα αποφυλακιστεί θα δραπετεύσει ξανά.

Η Βανέσα Μπαρέιτσερ αναφερόταν στο γεγονός ότι ο Ασάνζ παραβίασε τους όρους της εγγύησης και διέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012 προκειμένου να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία, όπου καταζητείτο εκείνη την εποχή προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με φερόμενα σεξουαλικά εγκλήματα. Οι κατηγορίες αργότερα αποσύρθηκαν.

Ο 48χρονος καταζητείται στις ΗΠΑ για 18 κατηγορίες συνωμοσίας, παραβίαση κυβερνητικών υπολογιστών και παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας και είναι αντιμέτωπος με πολυετείς ποινές κάθειρξης εάν εκδοθεί και καταδικαστεί εκεί.