1240
Το πλωτό νοσοκομείο USNS Comfort μπροστά στους ουρανοξύστες του Μανχάταν | Reuters

Λόγω… γραφειοκρατίας δεν χρησιμοποιείται το πλωτό νοσοκομείο στη ΝΥ

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2020, 17:32
Το πλωτό νοσοκομείο USNS Comfort μπροστά στους ουρανοξύστες του Μανχάταν
|Reuters

Λόγω… γραφειοκρατίας δεν χρησιμοποιείται το πλωτό νοσοκομείο στη ΝΥ

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2020, 17:32

Η γραφειοκρατία καθιστά πρακτικά «άχρηστο» το πλωτό νοσοκομείο του αμερικανικού ναυτικού, που έχει αγκυροβολήσει στο Μανχάταν, για να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία της πόλης, που πλήττεται όσο καμία άλλη στις ΗΠΑ, από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τους New York Times, μπορεί η Νέα Υόρκη να μαστίζεται από την πανδημία, καθώς το 5% των κρουσμάτων του κορονοϊού παγκοσμίως έχουν παρουσιαστεί στην πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ, όμως το «Comfort», που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 1.000 ασθενείς, έχει αυτή τη στιγμή μόνο 20.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Comfort κατέπλευσε στην Νέα Υόρκη προκειμένου να δέχεται αρχικά ασθενείς ή τραυματίες που δεν σχετίζονται με τον ιό, ώστε να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων της πόλης.

Ομως, γραφειοκρατικές δυσκολίες έχουν κάνει το προσωπικό των 1.200 γιατρών και νοσηλευτών να παραμένει άπραγο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όσοι  καλούν ασθενοφόρο πάνε πρώτα στα νοσοκομεία γιατί πρέπει να γίνει εκεί η πρώτη διάγνωση. Υστερα λόγω του γεγονότος ότι το πλωτό νοσοκομείο βρίσκεται στη δικαιοδοσία του Πολεμικού Ναυτικού, αποκλείονται για διάφορους λόγους 49 περιπτώσεις ασθενειών.

Ειδικοί αναφέρουν στην εφημερίδα ότι το Ναυτικό απαγορεύει να εισαχθούν ασθενείς με κορονοϊό. Παρόλα αυτά, το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη Νέα Υόρκη είναι ότι η πλειοψηφία των κατοίκων μένουν σπίτι κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τραυματισμοί από διάφορες αιτίες με συνέπεια τα νοσοκομεία να δέχονται ασθενείς με κορονοϊό αποκλειστικά.

Υποχρεωτικές οι μάσκες για όλους

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος αναμένεται να βγάλει οδηγία ότι η χρήση υφασμάτινης μάσκας από όλους τους πολίτες είναι υποχρεωτική εκτός σπιτιού.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ζήτησε από τους κατοίκους της πόλης να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν βγαίνουν από το σπίτι τους.

«Μπορείτε να το κάνετε με ένα φουλάρι, με κάτι που θα φτιάξετε μόνοι σας, μία μπαντάνα», εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Αντριου Κουόμο σε συνέντευξη Τύπου

Ωστόσο τόνισε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις μάσκες που χρησιμοποιούν οι γιατροί και νοσηλευτές γιατί δεν υπάρχουν αρκετές για όλους.

Ο δήμαρχος εξήγησε ότι η απόφαση να ζητήσει από τους κατοίκους να καλύπτουν το πρόσωπό τους ελήφθη με βάση μία μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και αναδεικνύει περιπτώσεις μετάδοσης του ιού στην Σιγκαπούρη από ασυμπτωματικούς φορείς.

Η μελέτη δείχνει ότι η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω της απλής αναπνοής, μέσω του αέρα.

«Αποδείχθηκε ότι η ομιλία και άλλες φωνητικές δραστηριότητες, όπως το τραγούδι, μπορούν να απελευθερώσουν σωματίδια στον αέρα, σε απόσταση που συνδέεται με την ένταση του ήχου», εξηγούν οι συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Πρόκειται για μεταστροφή της στάσης των αρχών, που μέχρι σήμερα, βασιζόμενες στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του CDC, υποστήριζαν ότι η χρήση μάσκας δεν είναι αναγκαία, εκτός της περίπτωσης παρουσίας συμπτωμάτων της νόσου.

Κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υπεύθυνος για την διαχείριση της επιδημίας Μάικ Πενς δήλωσε ότι το CDC θα εκδώσει οδηγία για την κάλυψη του προσώπου τις προσεχείς ημέρες.

Η υπεύθυνη συντονισμού της αντιμετώπισης της επιδημίας στον Λευκό Οίκο Ντέμπορα Μπιρξ επισήμανε ότι η κάλυψη του προσώπου δεν είναι παρά συμπληρωματικό μέτρο στην κοινωνική αποστασιοποίηση και το συχνό πλύσιμο των χεριών.

Τι λένε οι έρευνες

Επιστήμονες της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS) των ΗΠΑ πλέον θεωρούν πιθανό ότι ο νέος κορονοϊός που προκαλεί τη νόσο Covid-19, μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα και της απλής αναπνοής, χωρίς να χρειάζεται να μεταφερθεί από μεγάλα σταγονίδια που εκτινάσσουν οι ασθενείς με το βήχα ή το φτάρνισμα.

Οπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν και οι έως τώρα επιστημονικές ενδείξεις δεν οδηγούν σε οριστικό συμπέρασμα, ο δρ Χάρβεϊ Φάινμπεργκ, επικεφαλής της επιτροπής νέων λοιμωδών νοσημάτων της NAS, ενημέρωσε με επιστολή του τον Κέλβιν Ντρεγκεμάιερ, επικεφαλής του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με το Science, ότι «τα ευρήματα των διαθέσιμων μελετών συγκλίνουν στην αερόλυση του ιού από τη φυσιολογική αναπνοή».

Ο ΠOY, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και άλλων χωρών, καθώς και άλλοι επιστημονικοί φορείς, επιμένουν ότι η πρωταρχική οδός μετάδοσης του νέου ιού είναι μέσω των μεγάλων σταγονιδίων διαμέτρου έως ενός χιλιοστού, τα οποία εκτοξεύονται με το βήχα και το φτάρνισμα. Η βαρύτητα εμποδίζει αυτά τα μολυσμένα σταγονίδια να ταξιδέψουν πάνω από δύο μέτρα και τελικά πέφτουν στο έδαφος ή σε κάποια επιφάνεια, από όπου μπορεί κάποιος να κολλήσει τον ιό.

Αν όμως ο ιός αιωρείται στον αέρα ως αερόλυμα που παράγεται απλώς με την αναπνοή, τότε η προφύλαξη γίνεται πιο δύσκολη. Αυτό ενισχύει το επιχείρημα όσων επιστημόνων αντιτείνουν ότι πρέπει να γίνεται ευρεία χρήση μασκών, κάτι που έχει συμβεί στην Ασία, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Η επικρατούσα επιστημονική άποψη μέχρι σήμερα -και στην Ελλάδα- είναι ότι δεν είναι αναγκαία η ευρεία χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό. Εξαιρέσεις αποτελούν μερικές χώρες όπως η Τσεχία, η Αυστρία και η Σλοβακία, που έχουν καταστήσει υποχρεωτικές τις μάσκες έξω από το σπίτι.

Η επιστημονική διαμάχη ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, όταν αμερικανική επιστημονική μελέτη στο έγκριτο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό The New England Journal of Medicine υποστήριξε πως ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να παραμείνει στον αέρα έως τρεις ώρες αιωρούμενος σε μικροσκοπικές σταγόνες αερολύματος διαμέτρου έως πέντε εκατομμυριοστών του μέτρου, μολύνοντας στο μεταξύ όσους τον εισπνέουν.

Αλλη πρόσφατη μελέτη του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα -την οποία επικαλείται και η επιτροπή της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ- βρήκε εκτεταμένη παρουσία του γενετικού υλικού (RNA) του κορονοϊού στους νοσοκομειακούς χώρους απομόνωσης των ασθενών με Covid-19, τόσο στις σκληρές επιφάνειες, όσο και στα δύο τρίτα των δειγμάτων αέρα σε απόσταση άνω των δύο μέτρων από τους ασθενείς. Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι πιθανώς ο ιός εξαπλώνεται μέσω και αερολύματος, αν και δεν βρήκαν τα ίδια τα λοιμογόνα σωματίδια του ιού, παρά μόνο το γενετικό «ίχνος» τους.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ θεωρούν ακριβώς ότι «η ανίχνευση RNA σε περιβαλλοντικά δείγματα με βάση το τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR), δεν είναι ενδεικτική για την ύπαρξη βιώσιμου ιού που μπορεί να μεταδοθεί». Μόνο σε μερικές ιατρικές περιπτώσεις, όπως η διασωλήνωση μολυσμένου ασθενούς θεωρούν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί αερογενώς.

Η επιτροπή της NAS παραπέμπει όμως και σε μια άλλη επιστημονική προδημοσίευση κινέζων ερευνητών του Πανεπιστημίου της Γουχάν, σύμφωνα με την οποία ο ιός αιωρείται στον αέρα, όταν οι γιατροί και νοσηλευτές βγάζουν τις ειδικές προστατευτικές στολές τους, πράγμα που σημαίνει ότι ο ίδιος ο εξοπλισμός μπορεί να αποτελέσει πηγή μόλυνσης μέσω του αέρα.

Ανάλογος κίνδυνος από τον αέρα θεωρούν οι Κινέζοι ότι μπορεί να υπάρχει για όσους καθαρίζουν πατώματα ή μετακινούνται διαμέσου μολυσμένων περιοχών.

«Η παρουσία RNA του ιού σε σταγονίδια του αέρα και σε αερολύματα δείχνει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού μέσω και αυτών των οδών», συμπεραίνει η επιστημονική επιτροπή της NAS.

«Ανακουφίστηκα που βλέπω πως η αερόλυση του ιού γίνεται αποδεκτή. Αυτή η έξτρα οδός μέσω του αέρα βοηθά να εξηγηθεί γιατί ο ιός εξαπλώνεται τόσο γρήγορα», δήλωσε στο Science η ειδική στη χημεία των αερολυμάτων Κίμπερλι Πράδερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. «Στο μυαλό των επιστημόνων που ασχολούνται με αυτό το θέμα, δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία ότι ο ιός εξαπλώνεται στον αέρα», δήλωσε στο Nature η ειδική στα αερολύματα Λίντια Μοράβσκα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας.

Τα αερολύματα μπορούν να παράγονται απλώς μέσω της ομιλίας και της αναπνοής. «Οταν κάποιος βήχει ή φταρνίζεται, στρέφει το πρόσωπο του. Ομως αυτό δεν συμβαίνει, όταν μιλάμε και αναπνέουμε», λέει ο ιολόγος Τζούλιαν Τανγκ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λέστερ και προειδοποιεί ότι η παραμονή σε κλειστό χώρο με κάποιον ασθενή για πάνω από 45 λεπτά μπορεί να οδηγήσει σε μετάδοση του ιού απλώς μέσω της αναπνοής. Γι’ αυτό, συνιστά καλό αερισμό των κλειστών χώρων.