Η στρατηγικής σημασίας βάση Αλ-Ουατίγια στα δυτικά της Λιβύης | Twitter
Επικαιρότητα

Λιβύη: Μυστηριώδης επίθεση από «ξένα μαχητικά» σε βάση με τουρκική παρουσία

Η Αγκυρα επιβεβαίωσε την επίθεση που έγινε αργά το Σάββατο, όπως και τη ζημιά σε στρατιωτικό υλικό, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει πως υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες
Protagon Team

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA), η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη, κατήγγειλε την Κυριακή τις αεροπορικές επιδρομές που διεξήχθησαν – σύμφωνα με την ίδια – από «ξένα μαχητικά» εναντίον αεροπορικής βάσης στρατηγικής σημασίας στο δυτικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας.

Πρόκειται για τη βάση Αλ Ουατίγια, 140 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης, της πρωτεύουσας της Λιβύης, η οποία βρισκόταν μέχρι τότε στα χέρια των αντιπάλων τους, των στρατευμάτων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Μετά την κατάληψη της βάσης, οι δυνάμεις του Χαφτάρ κατήγγειλαν ότι η GNA την παρέδωσε στην Τουρκία.

Μέσα ενημέρωσης φίλα προσκείμενα στον Χαφτάρ, τα οποία επικαλέστηκαν στρατιωτικές πηγές, ανέφεραν οι επιδρομές έγιναν από «άγνωστα» αεροσκάφη με στόχο τουρκικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας τύπου Hawk που είναι εγκατεστημένο στη βάση Αλ Ουατίγια. Υπήρξαν θύματα μεταξύ των τούρκων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην βάση, κατά τις ίδιες πηγές, που δεν έγιναν πιο συγκεκριμένες.

Στην Τουρκία, ανώτερος τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει πως υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες. Υπέστη πάντως ζημιά στρατιωτικό υλικό, όπως διευκρίνισε.

«Ο βομβαρδισμός [το βράδυ του Σαββάτου] στη βάση Αλ Ουατίγια διεξήχθη από άνανδρη ξένη αεροπορία που υποστηρίζει τον εγκληματία πολέμου [ενν. τον Χαφτάρ] σε μια απελπισμένη προσπάθεια να καταγάγει ηθική νίκη», είπε ο υφυπουργός Αμυνας της GNA, Σάλαχ αλ Νάμρους.

Δεν κατονόμασε τη ξένη χώρα στην οποία ανήκαν τα αεροσκάφη, πάντως διεμήνυσε σε δελτίο Τύπου ότι θα υπάρξουν «αποτρεπτικά αντίποινα, στον σωστό τόπο και την πιο κατάλληλη ώρα». Πληροφορίες που δεν είναι επιβεβαιωμένες υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για μαχητικά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που εδρεύουν στη Λιβύη.

Η επίθεση έγινε μερικές ώρες μετά το πέρας της επίσκεψης που έκανε ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ στην Τρίπολη την Παρασκευή και το Σάββατο, όπου επιβεβαίωσε τη βούληση της Αγκυρας να κάνει το παν για να βοηθήσει τη GNA.

Ενισχυμένες χάρη στη στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας — με συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συμβούλους — οι δυνάμεις της GNA κατέγραψαν σειρά επιτυχιών στα πεδία των μαχών τους τελευταίους μήνες, ανακτώντας το σύνολο της βορειοδυτικής Λιβύης, εξέλιξη που σηματοδότησε την αποτυχία της εφόδου που είχαν εξαπολύσει τον Απρίλιο του 2019 τα στρατεύματα του Χάφταρ για να κυριεύσουν την Τρίπολη.

Τουρκικές πηγές που επικαλείται το Al Arabiya, σημείωσαν ότι μετά την επίθεση, οι Τούρκοι απέσυραν δυνάμεις και εξοπλισμό από τη βάση, καθώς αναμένουν και νέες επιθέσεις.