Μέλη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαλίφα Χαφτάρ φεύγουν από τη Βεγγάζη για να πάρουν μέρος στην επιχείρηση κατά της Τρίπολης | REUTERS
Επικαιρότητα

Λιβύη: Μαίνεται η μάχη της Τρίπολης – ανησυχία στη διεθνή κοινότητα

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία, οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ συνεχίζουν την επίθεσή τους κατά του στρατού του Φαγιέζ αλ Σαράζ που ηγείται της κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την κατάληψη της πρωτεύουσας
Protagon Team

Μαίνεται στη Λιβύη, η μάχη για την Τρίπολη, έπειτα από την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που ξεκίνησε την Πέμπτη, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία.

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Κυριακής από το υπουργείο Υγείας της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που εδρεύει στην Τρίπολη.

Σε ανακοίνωσή του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Υγείας Αχμεντ Ομάρ διευκρίνισε ότι πολλά από τα θύματα είναι άμαχοι.

Από την πλευρά του, ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χαφτάρ έκανε λόγο το βράδυ του Σαββάτου για 14 νεκρούς στις τάξεις του.

Οι μάχες μαίνονταν την Κυριακή στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, τρεις ημέρες μετά την έναρξη της εφόδου του ΛΕΣ του στρατάρχη Χαφτάρ με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας.

Η Τρίπολη ελέγχεται από διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ του Φαγιέζ αλ Σαράζ.

Οχήματα της παραστρατιωτικής οργάνωσης Μισράτα, που μάχεται υπέρ του Φαγιέζ αλ Σαράζ, σταθμευμένα ανατολικά της Τρίπολης- Reuters

Στη Λιβύη, επικρατεί χάος από το 2011, όταν ο Μουαμάρ Καντάφι ανατράπηκε από εξεγερμένους, με αεροπορική υποστήριξη κρατών-μελών του NATO,  και έχει μετατραπεί σε κέντρο διέλευσης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Ο 75χρονος Χαφτάρ, ο οποίος αυτοπροβάλλεται ως διώκτης του ισλαμικού εξτρεμισμού αλλά κατηγορείται από αντιπάλους του πως θέλει να γίνει ο νέος δικτάτορας της Λιβύης, υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ συναντά τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γκασάν Σαλάμε, στη Βεγγάζη, την περασμένη εβδομάδα – Media office of the Libyan Army/Handout via REUTERS
Εκκληση ΟΗΕ και ΕΕ

Τουλάχιστον 2.800 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα νότια της Τρίπολης, από τότε που ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, ανέφερε σήμερα σε έκθεσή της η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ πολλοί πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι και αποκομμένοι από τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών.

«Η ταχέως αυξανόμενη ανάπτυξη των δυνάμεων πιθανόν να καταλήξει σε σημαντικό εκτοπισμό του πληθυσμού», σημειώνει η έκθεση. Προσθέτει ότι οι υπηρεσίες αρωγής επί του εδάφους διαθέτουν αρκετές ιατρικές προμήθειες και συσκευασίες για την φροντίδα τραυμάτων για 210.000 ανθρώπους και για την αντιμετώπιση 900 τραυματισμών για τρεις μήνες.

Στο μεταξύ, η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι έκανε σήμερα έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λιβύη και για επιστροφή στις πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Η Μογκερίνι κάλεσε τους λίβυους ηγέτες να αποφύγουν την στρατιωτική κλιμάκωση και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, αναμένεται να στείλουν αυτό το μήνυμα.

Φαγιέζ αλ Σαράζ σε Χαλίφα Χαφτάρ: «Με πρόδωσες»

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαράζ δεσμεύθηκε το Σάββατο να υπερασπιστεί την Τρίπολη από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ τον προειδοποίησε για την προοπτική «ενός πολέμου χωρίς νικητή».

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο αλ Σαράζ κατηγόρησε τον Χαφτάρ ότι έκανε πραξικόπημα, τονίζοντας ότι τα στρατεύματά του θα αντιμετωπιστούν «με δύναμη και ισχύ».

«Τείναμε τα χέρια μας στην ειρήνη», όμως ο στρατάρχης Χαφτάρ έκανε πραξικόπημα, κατήγγειλε ο αναγνωρισμένος από τη διεθνή κοινότητα πρωθυπουργός της Λιβύης. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει εντολές «να αντιμετωπίσουν την απειλή αυτών που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν (τη χώρα) και να εκφοβίσουν τους πολίτες», πρόσθεσε ο αλ Σαράζ, υπογραμμίζοντας ότι οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν στη Δικαιοσύνη.

Στη διάρκεια της πιο πρόσφατης συνάντησής τους στο Αμπού Ντάμπι, στα τέλη Φεβρουαρίου, οι δύο άνδρες είχαν συμφωνήσει, μεταξύ άλλων, στον σχηματισμό ενιαίας κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών πριν από το τέλος του έτους.

Ο Φαγιέζ αλ Σαράζ, ντυμένος με μαύρα ρούχα, επισκέπτεται, την Παρασκευή, το σημείο που ανακατέλαβαν οι δυνάμεις του από τον στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ, στα δυτικά της Τρίπολης