Θερινό ειρηνικό στιγμιότυπο από πλατεία της Τρίπολης. Παρά τη συμφωνία που επετεύχθη με την υποστήριξη του ΟΗΕ, η Λιβύη δεν έχει ακόμη ηρεμήσει | REUTERS/Hazem Ahmed
Επικαιρότητα

Λιβύη: Επιτέλους, άνοιξε ο παραλιακός δρόμος

Ενα από τα συμπεφωνημένα προαπαιτούμενα της πορείας εξομάλυνσης με στόχο τη διενέργεια αδιάβλητων εκλογών, τον Δεκέμβριο, είναι πλέον γεγονός, αφού σε αυτό το θέμα τουλάχιστον ομονόησαν η πλευρά Χαφτάρ με την κυβέρνηση της Τρίπολης
Protagon Team

Οι αντίπαλες (και υπογείως πάντα εμπόλεμες) πλευρές στη Λιβύη δήλωσαν ότι άνοιξε και πάλι ο βασικός παραλιακός δρόμος, στα βόρεια της χώρας, όπως προβλέπει η επιτευχθείσα πέρσι συμφωνία κατάπαυσης του πυρός η οποία διακηρύσσε και αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων, στρατιωτικών και παραστρατιωτικών, από τη χώρα.

Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ επιτροπή που αποτελείται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ με έδρα τη Βεγγάζη και από τις κυβερνητικές δυνάμεις με έδρα την Τρίπολη ανακοίνωσε ότι η παραλιακή οδός είναι ανοικτή από τα ξημερώματα της Παρασκευής 30 Ιουλίου. Ο δρόμος, πάντως, θα παραμείνει κλειστός στην κυκλοφορία των στρατιωτικών οχημάτων.

Η αργή πρόοδος των συμπεφωνημένων και στο θέμα της παραλιακής οδού δείχνει τα μεγάλα εμπόδια που συναντά η υλοποίηση του υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ πρότζεκτ περί «εθνικής συμφιλίωσης». Η λεγόμενη «μεταβατική» κυβέρνηση της Τρίπολης, υπό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Μάρτιο και, συγχρόνως, την υποχρέωση διενέργειας αδιάβλητων εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο.

Οι επικριτές του προέδρου του Κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ, ο οποίος είχε συμμαχήσει με τον στρατάρχη Χαφτάρ κατά την πολιορκία της Τρίπολης την εποχή των μεγάλων εμφυλιοπολεμικών συγκρούσεων (2019 και 2020), θεωρούν τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ειρηνευτικού πρότζεκτ απόδειξη ότι οι ηγέτες της Βεγγάζης σαμποτάρουν τη διαδικασία. Εκείνοι, βέβαια, τους επιστρέφουν τη μομφή και την κατηγορία.